Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Преписките за българско гражданство. Отговорите на Министерство на правосъдието

2018.01.22 4 коментара

Публикацията съдържа отговори на въпроси, зададени от нашето издание по Закона за достъп до обществена информация, на министъра на правосъдието Цецка Цачева. (Отговорите на въпроси по същата тема – за доказването на българския произход и даването на българско гражданство, които получихме по ЗДОИ от други две институции, ангажирани в този процес – ДАБЧ и Президенството – може да се видят съответно тук и тук.)

Въпросите, които бяха изпратени на Министъра на правосъдието, бяха следните:

 1. Какъв е броят на подадените в Министерство на правосъдието молби и преписки за даване на българско гражданство, по държави, от началото на мандата Ви като министър на правосъдието досега? Колко от тези преписки са били подадени по консулски път и колко – директно в правосъдното министерство?
 2. Какъв е броят на разгледаните молби и преписки за даване на българско гражданство, по държави, от началото на мандата Ви като министър на правосъдието досега?
 3. Колко интервюта с подали молби за българско гражданство са били проведени от началото на Вашия мандат като министър досега?
 4. Какъв е броят на одобрените от Съвета по гражданството молби за даване на българско гражданство, по държави, от началото на мандата Ви досега, които са били изпратени на вицепрезидента Илияна Йотова, за издаване на укази за българско гражданство?
 5. Какъв е броят на залежалите молби и преписки за даване на българско гражданство, които са били заведени в Министерство на правосъдието преди повече от година? Откога са най-старите залежали молби и преписки?
 6. Има сведения, че Съветът по българско гражданство не признава удостоверенията за български произход, издадени от ДАБЧ, и иска от кандидатите за българско гражданство да доставят допълнителни документи за български произход. Вярно ли е това и ако да, колко са прекратените преписки, поради ненавременно предоставени допълнителни доказателства за български произход?

Отговорът, които получихме по ЗДОИ, е подписан от Росен Кожухаров, директор на дирекция “Правни дейности” към Министерството на правосъдието. Към него е приложена справка, факсимиле от която можете да видите по-долу.  

В справката пише, че за периода 4.05.2017 г. до 29.12.2017 г. в Дирекция “Българско гражданство” към Министерство на правосъдието са постъпили 10 811 молби за промяна на гражданството. От тях 3143 преписки са били подадени по консулски път.

За същия период в дирекция “Българско гражданство” към Министерство на правосъдието са били проведени 7988 интервюта. 

От началото на мандата на Цецка Цачева като министър на правосъдието до 29.12.2017 г. са били одобрени от Съвета по гражданството и предложени за издаване на указ за българско гражданство молбите на 4742 души.

(Ако извадим от числото проведени интервюта числото предложени за даване на българско гражданство, се получава, че 3246 души, с които са били проведени интервюта за даване на българско гражданство, не са били предложени за издаване на укази.)

В справката пише също, че към 29.12.2017 г. в Министерството на правосъдието “няма залежали преписки за промяна на гражданството, което не са разгледани от Съвета по гражданството в предвидения от закона срок”. Това е официалният отговор на петия поставен въпрос, който е за залежалите молби и преписки. 

По неофициална информация, която има нашето издание от края на миналата година, по времето закритото заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание, провело се на 13 декември 2017 г. с представители на Министерство на правосъдието, Министерство на външните работи, ДАБЧ и др., най-горещият въпрос бил за залежалите преписки в Министерство на правосъдието, каквито имало още от 2012 г.

В отговора на последния въпрос се казва, че за периода от 5.04.2017 г. до 29.12.2017 г. няма прекратени преписки от Съвета по гражданството, заради ненавременно предоставени допълнителни доказателства за български произход.

Ето и факсимиле със съдържанието на цялата справка.

Сега ще се спрем малко по-подробно на отговора на първия въпрос, където се казва, че за периода 4.05.2017 г. до 29.12.2017 г. в Дирекция “Българско гражданство” към Министерство на правосъдието са постъпили 10 811 молби за промяна на гражданството, като 3143 от тях са били подадени по консулски път. За същия период в Дирекция “Българско гражданство” към МП са били образувани 11 131 преписки. Така се получава, че образуваните преписки за посочения период са с 320 повече от постъпилите молби.

Към отговора на този въпрос има приложена таблица, някои вертикални графи от които, обаче, кой знае защо са почернени. И така въобще не става ясно например за какво се отнасят тези 10 077 преписки в средата на таблицата, над които има запълнена в черно графа. Нито за какво се отнасят преписките/числата 368, 10 485, 430 и 236 в долния десен ъгъл на таблицата, над които стоят също запълнени в черно графи.

От това, което е оповестено като данни в тази таблица, може да се види, че от 11 131 преписки, за придобиване на българско гражданство по произход – 5860 са на граждани на Македония, 1058 – на граждани на Украйна, 760 – на Албания, 634 – на Молдова, 545 – на граждани на Сърбия, 436 – на Турция, 241 – на Израел, 234 – на Русия, за граждани на Косово няма такива преписки.

Преписките, образувани на основа обща натурализация, са съответно 99 – на граждани на Русия, 36 – на граждани на Украйна, 35 – на граждани на Ирак, 23 – на граждани на Армения, 16 – на граждани на Сирия, 8 – на лица със статут на бежанец и 6 – на лица без гражданство.

Ако съберем тези числа, които са от лявата страна на таблицата и е посочено за чии граждани се отнасят, се получава числото 9768. Ако съберем числата от дясната страна на таблицата, за които е посочено, че отнасят и за граждани на Сирия, Ирак, Афганистан, със статут на бежанец и пр., се получава 279. Защо и как числото 9768 кореспондира с общия брой преписки 11 131, въобще не е ясно. Какво означават тия 10 465 преписки от дясната страна долу, за които графата е черна, пък съвсем не е, както вече споменахме.

Тези почернени графи с числа отдолу, за които не е ясно за какво се отнасят, както и това, че не е ясно как различните числа се отнасят към друго, предизвикват съмнения за небрежност или за скриване на информация.

И още нещо важно: Протоколите с издадените укази за придобиване или отказ на българско гражданство за този период не са публикувани на сайта на Министерството на правосъдието, каквато практика е имало преди 22.01.2017 г. Вместо това, на 2.10.2017 г. е публикувано „Важно съобщение“, което съдържа входящите номера на стотици податели на молби за придобиване на българско гражданство от 2015-та и 2016-та г. Оставена им е възможност до 2.02.2018 г. да доставят документ за наличието на „възходящ българин“.

Колко податели са прочели тази важна информация, публикувана на сайта на Министерството на правосъдието, и отново са се върнали в София да доставят този документ, не е ясно. Разбира се на подателите, които не са доставили такъв документ, при това преведен на български и легализиран, преписката се прекратява. А за тези, които са доставили такъв документ, процедурата по придобиване на българско гражданство тепърва започва.

.

4 коментара »

 • Menka said:

  Do koga sedi statusot finalna vece 2meseci

 • Menka said:

  Do koga sedi statusot finalna vece 2meseci stoi toj status ve molam odgovoretemi

 • Mariana said:

  Какво точно питате, за кой статус /статут?/ става дума?
  (Ако става въпрос за статут на преписки, може би трябва да попитате Министерството на правосъдието.)

 • Оливера said:

  На страницата за преписки за българско гражданство все още ми стои датата 23.03 за да предоставя допълнително документи. Документите са предадени още през февруари и защо стои все още същата дата след като мина и месец март.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.