Home » Авторски страници, политика

Екатерина Захариева в Мадрид. Връзките България – Испания

2017.11.06 Няма коментари
Spread the love

Вицепремиерът и външен министър на Р. България Екатерина Захариева пристигна на летище „Барахас“ в Мадрид, съобщи пресцентърът на МВнР. Захариева на България е на еднодневно работно посещение в Кралство Испания.

В Мадрид министър Захариева ще се срещне с испанския външен министър Алфонсо Дастис. Тя ще разговаря с министъра на правосъдието Рафаел Катала, както и с председателя на Смесената комисия по въпросите на ЕС в Конгреса на депутатите на Кралството Мария Сорая Родригес Рамос.

Основен акцент в срещите на Екатерина Захариева в Испания ще бъдат предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, актуални теми от европейския дневен ред (Брекзит, бъдещето на Европа, миграция, Западни Балкани), както и въпроси от областта на двустранното сътрудничество.

България установява дипломатически отношения с Испания на 8 май 1910 г., а от 27 януари 1977 г. политическите контакти са издигнати на ниво посолства. Между България и Испания не съществуват открити или спорни двустранни въпроси на политическо равнище. Налице е активен диалог и взаимноизгодно сътрудничество на всички равнища.

На 12 май 2015 г. на официално посещение в София бе министърът на външните работи и сътрудничеството на Испания Хосе Мануел Гарсия Маргальо. Посещението на испанската делегация потвърди близостта на двата народа, издигна политическия диалог на по-високо равнище и отвори нови перспективи пред търговско-икономическите ни отношения и възможности за увеличаване на испанските инвестиции у нас.

През януари 2017 г. президентът Росен Плевнелиев награди посланика на Кралство Испания в София Хосе Луис Тапиа Висенте (посланик в София от 2012 до 2017 г.) с орден „Стара планина”– І степен за цялостния му принос за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между двете държави. През октомври същата година министър-председателят Бойко Борисов посещава Кралството, а Соломон Паси е последният министър на външните работи посетил Испания през 2005 г.

Между България и Испания съществува активно сътрудничество в областта на отбраната. Сътрудничеството се реализира във военно-техническата сфера. Военното сътрудничество се осъществява активно в рамките на операцията на НАТО в Афганистан – ИСАФ, където български медицински екипи работиха във военно-полева болница в испанската зона на отговорност в гр. Херат.

Испания е сред водещите инвеститори в България. На 21 октомври 2008 г. в София бе учредена Испанско-българска търговска камера. Двустранният стокообмен от 2009 г. следва възходяща тенденция. За 2016 г. той възлиза на 1.7 млрд. евро, като износът ни се е увеличил с 24.8% в сравнение с 2015 г. Водещи стоки при износа към Испания през 2017 г. са: пшеница, медни руди, царевица и др. По данни на БНБ, за периода 1996-2016 г. привлечените инвестиции от Испания са в размер на 961.1 млн. евро.

През 2016 г. България е посетена от 59 287 испански туристи. Наблюдава се ръст от 5.5% в сравнение със същия период на 2015 г. Сътрудничеството на България с Кралство Испания в областта на туризма е от особено значение поради факта, че туризмът е един от най-важните отрасли за двете страни във формирането на БВП. Участваме активно във всички по-значителни международни и национални инициативи, които се организират в иберийската държава. Ежегодно българската страна участва в международното туристическо изложение „ФИТУР” в Мадрид.

В областта на образованието, културата и науката между България и Испания има подписана Спогодба за културно, образователно и научно сътрудничество от 12 май 2015 г. Според Спогодбата се предвижда страните да си оказват съдействие с оглед възможността през следващите години в Мадрид да бъде открит Институт за български език и литература. По време на първата визита на престолонаследника принц Филип и принцеса Летисия у нас (февруари 2006 г.) беше открит филиал на Института “Сервантес” в София.

Българската общност в Испания наброява около 300 000 души.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.