2024-04-24

3 thoughts on “„Камъкът на страха“ – филм за Битолския надпис на Иван Владислав

  1. Уважаема г-жо Калоянова, ако във филма на БНТ са били допуснати неточности и ако има заслуги на други хора, които са били пренебрегнати, както Вие пишете, може би трябва към националната телевизия да се обърнете първо и към автора на филма. Във всеки случай в тази публикация няма търсена никаква преднамереност и желание да се омаловажават нечии заслуги.
    Не забравяйте все пак, че Панде Ефтимов не вече е между живите, за да може да каже каквото и да било по темата. И, че да си човек с българско самосъзнание, и в СФР Югославия, и в Р Македония, че и дори в днес, в РС Македония, не е никак лесно.

  2. …И между другото … тази оригинална черно-бяла снимка, която баща ми ГЕОРГИ КАЛОЯНОВ е направил и се разпространява /да, Георги Калоянов е моят баща/ НЕ Е НИТО НАПРАВЕНА ОТ ПАНДЕ ЕВТИМОВ, НИТО ПЪК Е НАПРАВЕНА С ПОДОБЕН АПАРАТ, ЗА КОЙТО ТОЙ ГОВОРИ
    „АКВА КОМПОР РАПИД“….Ама моля ви, не ме разсмивайте… Такава марка фотоапарати не знам изобщо да съществува. Истинският фотоапарат, с който баща ми и е снимал БИТОЛСКИЯ НАДПИС е професионален немски фотоапарат марка PRAKTINA модел 1958 година – най-доброто за онова време качество, който все още пазим в къщи, както и оригиналните снимки на Битолския надпис!
    Но едно е ясно – че интервюто на КОСТАДИН ФИЛИПОВ с този лъжеоткривател наречен ПАНДЕ ЕВТИМОВ е предварително уговорено, тенденциозно нагласено, така че за представи само „неговата “ гледна точка за меродавна, като съзнателно е изключил ГЕОРГИ КАЛОЯНОВ!
    МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МИ ДАДЕ ОТГОВОР ЗАЩО КАЛОЯНОВ НЕ БЕШЕ ВКЛЮЧЕН ВЪВ ФИЛМА?

  3. kate georgieva
    KАТЕРИНА КАЛОЯНОВА

    Вашата информация е фалшификация на истината за това чия е истинската заслуга за откриването и популяризирането на Битолския надпис. ЗАСЛУГАТА Е НА БЪЛГАРСКИЯ ЖУРНАЛИСТ ОТ БТА ГЕОРГИ КАЛОЯНОВ.
    За ваше сведение, въпросният Панде Евтимов е БИЛ В ЮГОСЛАВСКИ ЗАТВОР ПРЕЗ ПЕРИОДА 1955-1959 и ПОВТОРНО ПРЕЗ 1971-1972 г. за противодържавна дейност. МОЖЕ ЛИ, СПОРЕД ВАС, ЧОВЕК В ЗАТВОР ДА БЪДЕ ПУСНАТ ДА ПРАВИ СНИМКИ И ДА ГИ НОСИ В БЪЛГАРСКО ПОСОЛСТВО, КОЕТО СЕ Е НАМИРАЛО В БЕЛГРАД ПО ОНОВА ВРЕМЕ?
    И ОЩЕ НЕЩО – КОЙ БЪЛГАРСКИ ДИПЛОМАТ ОТ ОНОВА ВРЕМЕ ЩЕ СЕ ДОВЕРЯВА НА ЕДИН ОСЪДЕН ЧОВЕК, ОБВИНЕН В ПРОТИВОДЪРЖАВНА ДЕЙНОСТ ОТ ЮГОСЛАВСКИТЕ ВЛАСТИ???
    Ами нали според тогавашните комунистически закони, този български дипломат незабавно е щял да бъде разпитван и уволнен, върнат обратно в България без повече да види чужбина!
    Моля ви, мислете логично и не публикувайте подобни глупости за Панде Евтимов!!!
    МНОГО МОЛЯ ДА НАПРАВИТЕ ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА ЗА ЖИВОТА НА ПАНДЕ ЕВТИМОВ ОТ ОНИЯ ГОДИНИ ПРЕДИ ДА ПУБЛИКУВАТЕ НЕПОТВЪРДЕНИ ФАКТИ И ИЗФАБРИКУВАНИ ЛЪЖИ.
    ОЧЕВИДНО ИНФОРМАЦИЯТА ВИ ЦЕЛИ ЕДИНСТВЕНО ДА подцени и омловажи заслугата на ГЕОРГИ КАЛОЯНОВ и да се лансира македонския българин Панде Евтимов, който уж „изпратил снимката в българската мисия в Белград“.Панде Евтимов НИКОГА НЕ Е ПРАВИЛ И НИКОГА НЕ Е ДАВАЛ НИКАКВА СНИМКА в българското посолство. Панде Евтимов е един лъжец, чиято цел бе да присвои чуждата заслуга и да я представи като своя, за да получи българско гражданство и други облаги в България. Но неговата смехотворна лъжеистория за това как „скрил филма със снимката в крачола на панталоните си и така я занесъл до българското посолство в Белград“ – / това той споделя в предишен филм за битолския надпис с Костадин Филипов, филм на БНТ от 2016 г./, започна да се множи и разпространява в интернет пространството като плевел.

    Много моля, премахнете този заблуждаващ“ филм“/информация пълна с несъответствия и безсмислици!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *