Home » Авторски страници

Протест пред 4-то РПУ в София заради полицейско насилие. Днес пак ще има протест

2017.06.22 Няма коментари
Spread the love

Полицаи от 4-то районно полицейско управление в София са повалили, ритали и унижавали млада жена, защото е отказала да плати билет в градския транспорт. После тя е била отведена с белезници в РПУ-то и случаят е бил описан там само с показанията на полицаите, които са отказали да се легитимират и които не признават, че са превишили правата си и са упражнили необосновано полицейско насилие. 12 дни след този случай пред това РПУ в София се провежда протест.

Мая Михайлова и нейният съпруг Вихрен на вчерашния протекст пред 4-то РПУ в София. Снимка: Скрийншот от видео на Народна медия

Мая Михайлова и нейният съпруг Вихрен на вчерашния протекст пред 4-то РПУ в София. Снимка: Скрийншот от видео на Народна медия

Пострадалата Мая Михайлова е майка на две малки момиченца, образована, интелигентна и най-важното – човек, отстояващ правата на гражданите – пише Народна медия, която е записала и видеоматериал за протеста пред 4-то РПУ, провел се вчера, 21 юни 2017 г.

По-долу може да се види видеоматериал от протеста, на който са били и известните правозащитници и политзатворни от времето на комунизма Николай Колев – Босия и проф. Янко Янков. Както и съпругът на Мая Михайлова, Вихрен Михайлов, и техните две малки деца. Протестиращите са призовавали началничката на РПУ-то – комисар Капчина, да излезе и да поговори с тях, но тя не се е появила, останала е вътре в сградата.

Снимка: Скрийншот от видео на Народна медия

Снимка: Скрийншот от видео на Народна медия

Към края на протеста, полицай от 4-то РПУ е арестувал проф. Янко Янков, който е вече човек на възраст и който не е провокирал подобна крайна мярка на служител от полицейското управление. Ето какво пише за това Народна медия:

Възрастен участник в акцията сяда на пейка пред РПУ-то да си почине, след като се разотиват повечето хора и остават само петима-шестима. Камера вече не снима. Човекът оставя ръчно написания от него плакат до себе си на пейката.

Приближава полицай:

– Криминална полиция, документите.
– Защо, какво съм направил?
– Документите.
– Ама какво съм направил?!
– Противозаконно стоите тук с този плакат, след като протестът вече е свършил.
– ?!?!?

Приближава друг участник в акцията – възрастният юрист, специалист по конституционно право, проф. Янко Янков. Пита какво става.

Ченгето:
– Отдръпнете се.
– Аз съм на обществено място, защо да се дърпам?
– За неизпълнение на полицейска заповед ще Ви арестувам за 24 часа.
– Арестувайте ме!

Ченгето закопвача с белезници и повежда възрастния Янко Янков към управлението.

По-късно проф. Янков е бил откаран от полицейското управление в болница. Той е имал проблеми с ръката, която е чупена и в нея има пирон. Оплакал се от силни болки към 18 ч., а линейка е дошла чак към 24 часа. След това е бил върнат в полицейското управление. 

Снимка: Скрийншот от видео на Народна медия

Снимка: Скрийншот от видео на Народна медия

Днес от 14.30 ч. местно време пред 4-то РПУ в София пак ще има протест. Този път не само заради Мая Михайлова, но и заради проф. Янко Янков. 

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.