2024-03-28

12 thoughts on “Отново напрежение в храма „Св. Иван Рилски“ в Чикаго

  1. Записи на литургиите на отец Димитър са нещо обичайно. Той качва записи на част от своите служби във Фейсбук и се опитва да популяризира така дейността на църквата и вярата. Така че църковният певец е влязал в кадър и са били записани неговите обиди, не защото някой специално го е снимал, а защото има такава практика в този храм да се записва отец Димитър, докато води службите.

  2. Dobre che mi ksza za drugite medii…V edna ot tiah pod statiata e gstaven slednia komentar – Конституция на РБ: „Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи”.

  3. За всяко твърдение трябва да има някакви доказателства. Иначе е клевета. Или просто хейтърство.

    Еврочикаго е публикувало много материали през годините по темата за църквата „Св. Иван Рилски“ в Чикаго. Наистина много, отразяващи гледните точки на различни хора, имащи отношение по темата. Който иска, може да види поне част от тези публикувани материали, събрани в една сборна тема тук – https://www.eurochicago.com/2015/01/sv-ivan-rilski-v-chicago/

    А що се отнася до последния инцидент в храма по време на коленопреклонната молитва на Петдесетница, той бе отразен разбира се и от други български медии в Чикаго, не само от нас. А дори да не бе отразен от никого, това нямаше да реши проблема, който е довел до този инцидент. И дано владиката Александър от Българския диоцез на Православната църква в Америка, към която е църквата „Св. Иван Рилски“ в Чикаго, да намери най-верния начин, по който да го реши. Защото тази църква е нужна все пак на българската общност в Чикаго и тя трябва да бъде запазена и оздравена, а крамолите, претенциите, интригите и сръдните да отстъпят място на едни по-спокойни, по-християнски и не скандални отношения между членовете на тази църква, ако те наистина милеят за нея.

  4. Нещо май не разбираш….Аз и всички останали не сме правили нищо,за да се радваш ти!Изгледала няколко клипчета и готово – станала спец!Както и да е – ти си ясна – от 12 000 километра – съдник!Но, Петър, който ти позволява тези своеволия е много грешен….Клеветата е голям грях!!!

  5. Ами радвам се, че си помагал, Райко. Но твоите коментари в този форум винаги са нападателни, пълни с претенции, поучения и подозрения. Всяко твърдение, освен това, трябва да се доказва, независимо за каква тема става дума, за да има възможност за някаква обектичност все пак. И ако искаш да се отнасят към теб с уважение, не е зле и ти да се отнасящ точно така.

  6. Драга Мариана, хич не се държа хулигански, а честно.Лицемерието минава сред българите за „добро възпитание“.Колкото до „членовете, църквата и Христос“ – ами приложи го към целия български народ.Не само за този храм!Все същото!Навсякъде, във всяка сфера до която се допрат българи!КРАХ!
    Не съм съгласен обаче да обиждаш мен и десетките други българи, които сме заделяли пари и време за да направим храма.Ти изобщо нямаш представа от първоначалния му вид и огромните ремонти.Аз съм донасял чак от българия големите икони и съм минал през неприятности с митничари, комитети по изкуства и всякакви чиновнически препятствия.За този храм са дадени от някои хора десетки хиляди долари, а други са помагали с труда си.Ето защо ни е болно,че отец Димитър дойде наготово и съсипва бавно и постепенно граденото години от нас.
    Прави впечатление, че колкото по – малко знае човек за историята на храма, толкова по – категорично отсъжда и хули!Трагично е!

  7. Драги Райко, хич не се дръж хулигански, защото няма как хора с хулигански реакции да знаят какво значи християнство. А съмнения за връзки с ДС има към много хора, и сигурно това лошо наследство има дял в този случай. Но също така има и незнание изглежда у много хора какво точно значи да си вярващ човек и християнин. Ако имаше истински християнски дух в този храм, нямаше да има такива конфликти толкова време и те да продължават и днес. Но не Христос е посред това паство изглежда и посред воюващите едни срещу други бивши и настоящи членове на тази църква. Ако беше посред тях, щеше да се намери решение за всеки проблем и въпрос по-лесно, защото християнство и православие значи, освен всичко друго, да погледне всеки първо собствените си грешки, да не ламти никой за власт, пари, положение, каквото и да било в този дух, и ако всички замесени имаха наистина достатъчно Христос в себе си и знаеха какво значи християнство, решение щеше да се намери, независимо от всичко.

  8. до Мариана – хич не ме отваряй на събития на които съм присъствал ЛИЧНО!, а ти си чула,недочула за тях!Всичко което се е случило, всички провокации и интриге бяха и СА инспирирани от хора на дс, водени от стремежа да откраднат църквата от диоцеза на ОСА!и да я предадат на комунистическия синод.Отец Валентин стоеше твърдо и затова ги вбесяваше и те му отмъстиха.Пожелавам му до 100 години да има все такъв борбен дух!Дар е!От Бога е!

  9. Сплетни и интриги в и около храма „Св. Иван Рилски“ в Чикаго е имало години наред, доста преди сегашният отец да дойде. И дълговете на храма, които са големи, са направени по време, когато той въобще не служи в този храм, служел е бившият свещеник, който сега е църковен певец. И съдебният процес, който се точи с години и заради който е този дълг, няма нищо общо със сегашния отец. Има вражди и междуличностни отношения, които си продължават, както изглежда, и сега. 10 години, до есента на миналата година, не бе имало избори за ново църковно настоятелство. А тази публикация не е направена с цел да стимулира сплетни и интриги, нито е плод на недобронамерост и още по-малка на злоба към когото и да било.
    Проблемът с този български храм в Чикаго наистина е стар и конфликти е имало много и преди, за съжаление.
    Ето например едни видеа, които са отпреди 12-13 години.

    https://www.youtube.com/watch?v=H9_oliLp1w8

    https://www.youtube.com/watch?v=gdynIUDVRPE

  10. Братя и сестри, този поп Димитър е стар измамник и крадец и жена му също. Ще ви оплетят в интриги и сплетни. Преди време беше при нас в Ню-Йорк на подчинение на дядо Йосиф и сложиха жена му (попадиата Станка) да продава свещи и вски месец в продължение на една година имаше големи липси на пари, Църковните деятели и дядо Йосиф ги хванаха и го изгониха. Тогав той се изнесе от Ню-Йорк .
    Ако Ви интерисува тоз период може да намерите Борис Борисов от Чикаго той се интерисуваше от Престоят му в Ню-Йорк и ние му дадохме всичко.
    PS. Внимавайте много голями артисти са.

  11. Петре, все се чудя откъде тая злоба у тебе към отец Валентин.Станалото е станало,дали е правилно – има си владика, но ти Петре се нуждаеш от изповед, заради повредената ти душа.Много злоба,Петре! Много злоба таиш…Ти най – добре от всички знаеш, че отеца беше разпопен, защото не искаше черквата да попадне в ръчичките на доносника на дс – Йосиф и плати скъпо затова.Знаеш, но мълчиш! Съучастник си им на сатаните от дс….

Comments are closed.