Home » Авторски страници, българи зад граница

Българският дух завладя Буенос Айрес

2017.05.30 Един коментар

Sn2

Най-светлият български празник – 24-ти май беше честван в аржентинската столица в рамките на Седмица на българската култура, организирана от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“.

Sn10

Началото беше дадено с премиерата на документалния филм „Сърце като птица“ в Културния дом на провинция Чако в Буенос Айрес. Филмът представя живота и делото на най-известния поет от български произход – Марио Несторофф.

Sn1

Въпреки краткия си жизнен път, той оставя дълбока следа в съзнанието на поколенията. С годините се утвърждава като легенда в родния си край, който възпява с огромна любов и привързаност. За тази емблематична за Чако фигура днес са издигнати множество монументи, на негово име се провеждат литературни конкурси, а част от стиховете му са текстове на песни на известни аржентински музиканти.

Sn3

За сънародниците ни в Чако, където е най-голямата от българските общности в Аржентина, личността на Марио Несторофф е обект на изключително уважение. Кинотворбата на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ е първата, създадена за този поет, и представянето й беше отбелязано с редица публикации в медиите и интервюта с авторите на филма Ася Иванова и инж. Иван Цанков. В знак на почит към българските корени на поета, Асоциацията подреди в салона на Културния дом своята изложба „Открий България“, представяща нашата Родина чрез информационните си пана и многобройни експонати – национални шевици, православни икони, битова керамика и пирографирани изделия от дърво.

Sn4

Следващото мероприятие в рамките на Седмицата на българската култура се състоя в град Берисо, провинция Буенос Айрес, в сътрудничество с Българското културно дружество „Иван Вазов“. В любезно предоставения за целта салон в седалището на Дружеството в този град беше показан документалният филм „Солунските чудотворци“, създаден от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“. Това е киноразказ за живота на братята Кирил и Методий, и историята на създаването на нашата азбука. Прожекцията предизвика възторга на публиката, който пролича по просълзените от вълнение и национална гордост очи у наследниците на българи – вече до четвърто поколение, в тази общност.

Sn5

Закриването на Седмицата на българската култура на следващия ден отбеляза кулминацията на празненствата. Отново това беше съвместна изява на двете български дружества.

Sn6

Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ представи изложбата „Светите равноапостоли Кирил и Методий и българо-византийско културно общение“. Експозицията е дело на Държавната агенция за българите в чужбина. Разказва за мисията на Светите братя и акцентира върху делото на учениците им. Разкрива приноса на България не само за историческото развитие на славянските народи, но и за цялата европейска цивилизация.

Sn7

От своя страна Българското културно дружество „Иван Вазов“ организира Фестивал на славянската култура, изключително топло посрещнат от публиката. Бяха представени танцови състави от различни общности в града, всеки със своя типичен фолклор. Най-горещи аплодисменти получиха изпълненията на състава „Седянка“ към Дружеството, който е гордостта на българите в Берисо.

Sn8

Седмицата на българската култура, проведена в Буенос Айрес от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, беше инициатива, посветена на съхранението на българската култура и традиции. Тя предизвика заслужена гордост сред сънародниците от общността – заради принадлежността им към страна с многовековна история и определен принос към световната култура.

Sn9

Ася Иванова,

Асоциация “Българите в Аржентина”

One Comment »

  • Иван Цачев said:

    Браво, сардечни поздрави, шаслив сам да видя че подържате бьлгарския дух.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.