2024-03-28

4 thoughts on “За случая с отец Кортези и груповите импулси

  1. Ако това има някакво значение, сирийското семейство, което отец Корнези бе подслонил, бе на сирийци християни. А протестите срещу това бяха от страна на общински съветник в града и на някаква група крайни националисти. Отец Корнези си тръгна от Белене и от България не защото някой го е гонил, а защото бе отзован. Но поводът за това бе именно случаят със сирийското семейството. А причината за кампанията срещу него може наистина да е свързана и с неговата дейност за съхраняването на паметта на жертвите на комунизма в Белене, защото той в това отношение е направил много.

  2. Случаят с отец Кортези няма нищо общо с „превземане да България от мигранти“!Семейството бежанци имат официален статут.Бежанците са само предтекст.
    Изгонването на отеца е АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ на комунистическите служби. В Белене се заговори за жертвите на комунистическите престъпления благодарение и на отеца.А те искаха това да бъде забравено.Католическата църква, за разлика от синода, не е безучастна към мъчениците на тоталитарния режим.
    Всеки,който има горчив опит знае много добре,че когато комунистите си набележат да унищожат някой неудобен, са в състояние да измислят най – сатанински причини. „Има човек, има проблем.Няма човек, няма проблем“ – това си им е „по кръвен път“!

  3. Моите уважения към г-н Петко Симеонов, но категорично не мога да приема аргументите му.

    Първо, мигрантите не са бежанци. Нашата държава нито е длъжна да ги приема, а още по-малко – да ги обгрижва. Напротив – те са нарушители на държавната граница, следователно са престъпници и подлежат на сурова наказателна отговорност. Всякакви милозливи словоизлияния за страданията им са предназначени да предизвикат притъпяване на вниманието на населението и улесняване внедряването на потенциали престъпни елементи в и без това разнебитената ни държава.

    Това, което става през последните няколко години в Европа и САЩ, е абсурдно и противоречи на здравия разум. То е част от порочния план на творците на Новия Световен Ред (НСР)за поробване на човечеството – наред със узаконените с международни договори заблуди за „световно затопляне“, „замърсяване с въглероден диоксид“ и т.п. шарлатании. То беше немислимо само преди някакъв си четвърт век.

    Що се отнася до бежанците, техният живот подлежи на защита от международното право и вътрешното законодателство на приемащата държава. Но не в смисъл на интегриране, а на ВРЕМЕНЕН ПРИЮТ – докато трае ОПАСНОСТТА ЗА ЖИВОТА ИМ. След което те са длъжни да се върнат откъдето са дошли.

    Това, което постоянно внушават платените подкупни глашатаи на НСР и на което подпяват неразумни интелектуалци и заблудени добряци, противоречи на всякакъв разум, морал и право – неговата цел е да разруши интегритета на националните държави и да ги превърне – наред с другите „вълчи капани“ – в лесни жертви на подмолно подготвяния световен Апокалипсис.

    Българите винаги са подкрепяли изпадналите в беда, но това не значи, че трябва да отговарят за греховете на алчни колониални империи или за неразумното поведение на едни или други етноси по целия свят. Още повече, когато нахални и видимо материално добре обезпечени „бежанци“ напират да превземат Отечеството ни с взлом на границите му.

    Няма да го бъде!

  4. Моите уважения към отец Пауло Кортези и католицизма, но не подхожда на гости да учат стопанина, как да си чисти къщата. Все още официалната религия в България е превославието и тя трябва да бъде уважавана, като такава, както от мюсулмани, така и от католици.
    Ако христианската постъпка на отец Кортези предизвиква такава остра реакция в хората, то съвсем не е христианско да продължаваш да настояваш, подклаждайки по този начин враждата между хората. Ще кажа даже повече. Отец Кортези не си е свършил добре работата на пастор, след като паството му не го поддържа в защитата на бежанското семейство. Отеца изглежда е избързал, като е довел семейството без да поговори с хората в селището, и да ги вдъхнови към съчувствие и желание да помогнат по човешки и христиански. Той просто е решил да постави селището в което е бил пастор пред свършен факт, очевидно без да познава настроенията на собственото си паство. Това говори за един много млад и неопитен пастор. Съжалявам, но решението да го изтеглят от България намирам за съвършенно правилно. Дано на негово място изпратят някой по опитен и добър психолог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *