Home » Авторски страници, българи зад граница

Първомартенски работилници „Пижо и Пенда“ в Линц и Залцбург

2017.02.28 Няма коментари
Spread the love

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие. Празнуваме го винаги на 1-ви март. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването с мартеници. Мартеницата е символ на здраве, дълъг живот, плодородие и изобилие.

БАБА МАРТА В ЛИНЦ

И тази година Баба Марта не пропусна да навести децата в Линц и Залцбург. Първо тя дойде в красивият дунавски град – Линц. На 18.02.2017 г. Баба Марта прекрачи прага на Българско училище „Дунав“. Празникът бе отбелязан в добре украсена просторна зала.

Празнично оживление завладя училището още в сутрешните часове. Родителите и децата бяха усмихнати и с нетърпение очакваха да си направят мартеници. А бяла и червена прежда имаше в изобилие.

Празникът откри Дарина Тонкова – директор на БУ „Дунав“ в Линц и Залцбург. Тя приветства родителите и децата с добре дошли и изказа своята огромна гордост от Василена Димитрова, която само преди няколко минути и беше показала ето тази рисунка:

unnamed1

Публиката остана безмълвна, а детето получи заслужени аплодисменти и похвали.

С усмивки и радост родителите посрещнаха и театралната група, която беше подготвила постановка, свързана с идването на пролетта и взаимната обич на трите пеперудки – сестрички. За да повикат по-лесно Баба Марта, децата бяха подготвили стихове. А след това силно викаха името й…

И тя дойде – весела и засмяна.

unnamed2

Баба Марта беше облечена в празнична народна носия. Носеше пролетно настроение и без съмнение, в този празничен ден, за миг зимата си бе отишла.

Баба Марта разказа на децата за символиката на белия и червения цвят. Показа кошницата с прежда, която им носи, за да могат заедно със своите родителите да си изработят най-хубавите мартеници. След това почерпи всички деца с чудната питка, която бе приготвила, и им пожела да бъдат здрави, бели и червени.

unnamed3

Децата бяха подготвили песен за мартеничките, за да зарадват Баба Марта. Песента беше изпълнена под съпровода на пиано, изпълнен от Кристина Рот – учител по музика в БУ „Дунав“.

Но пъстрата програма на празника не се изчерпваше само с това. Дойде време и за работилницата, в която децата можеха да оцветяват, рисуват, апликират и, разбира се, да правят мартеници. Усмихнатите лица и веселите очи бяха сигурен знак, че всички много се забавляват. А Баба Марта не бързаше да тръгва. Усърдието на децата и веселото им настроение много я радваха. Щом приключиха с правенето на мартеничките, децата се похвалиха на своите учители и получиха грамоти за участие в Първомартенската работилница. Така българските деца в Линц посрещнаха Баба Марта с пожелания за здраве и весели пролетни дни.

unnamed4

БАБА МАРТА В ЗАЛЦБУРГ

За поредна година БУ „Дунав” спази прекрасната българска традиция, като даде възможност на своите възпитаници и в Залцбург да си изработят чудесни мартеници. Баба Марта пристигна на 26.02.2017 г.

За тържеството беше избрана уютната атмосфера на Bad Dürrnberg в град Халайн. Няма как да пропуснем величествената гледка, която се открива, докато пътуваме до мястото на събитието.

Пристигайки, заварваме групата по танци усилено да репетира. Още по време на репетицията се забелязва чудесната подготовка на децата и добрия подход на двете им учителки. Несъмнено вълнението около представлението е огромно.

Скоро залата започва да се пълни с родители, които вече с нетърпение очакват да видят какво са им подготвили прекрасните деца и учители от БУ „Дунав“.

Празникът откриват веселите деца от театралната група. Със стихове и много радост децата успяват да извикат Баба Марта. Детският смях и веселото настроение допринасят за приказната атмосфера на празника.

Лицето на Баба Марта също грейва при вида на щастливите деца. Тя отново носи със себе си пълна кошничка с бяла и червена прежда. Разказва на децата за червения и белия цвят, а докато си почива, на сцената излиза групата по танцово изкуство. Няма как да не се усмихнеш, когато видиш прекрасните български народни танци!

След това в залата се разнася уханието на вкусната питка, която е донесла Баба Марта. Тя бърза да нахрани всички дечица.

Идва време и за работилницата, в която децата имат богат избор от дейности. Разбира се, Баба Марта раздава прежда на всички родители и деца, за да си направят заедно мартеници и да се закичат с тях.

Децата получават грамоти за своето участие в Първомартенската работилница „Пижо и Пенда“.

Екипът на БУ „Дунав“ изработи и плакат, който символизира посрещането на Баба Марта и идването на пролетта.

unnamed5

За десета поредна година родители, деца и учители от БУ „Дунав“ спазват традицията и заедно посрещат Баба Марта, като показват, че българският дух продължава да живее и далеч от родината, озарявайки очарователните австрийски градове Линц и Залцбург.

 

Деница Спасова, Дарина Тонкова

Българско училище “Дунав”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.