Home » българи зад граница, Избрано

Кунева и Митов не подкрепиха петицията на АБУЧ за българския език като матуритетен в ЕС

2017.01.03 Няма коментари
Spread the love

Училищата ни в чужбина се борят за признаването на българския език като матуритетен в ЕС

.

Министерство на образованието и Министерството на външните работи все още не са подкрепили официално усилията на Асоциацията на българските училища в чужбина признаването на български език като матуритетен в ЕС. Въпреки че вицепремиерът, който отговаряше и за българите в чужбина, Меглена Кунева, бе и министър на образованието, сега в оставка, петицията на АБУЧ, изпратена до европейския парламент, за признаването на българския език като матуритетен в Ес, не бе подкрепена от г-жа Кунева. Нито от министъра на въшните работи, сега в оставка, Даниел Митов. От АБУЧ продължават да се борят за тази кауза. Освен това българските в училища все още нямат статут на такива според българското законодателство. Повече по темата – в интервю на Валерия Николова с доц. Боян Кулов, излъчено по БНР.

7474b92752375fd9d67ee83abaa7345b

Асоциацията на българските училища в чужбина продължава битката си за признаване на българския език като матуритетен. През пролетта на тази година от асоциацията излязоха с петиция, в която апелират Европейският съюз да подпомогне и допълни действията на държавите членки за осигуряването на правна и административна възможност за полагане на матура или друг вид езиков изпит по всеки един от официалните езици на ЕС, в това число и по български език.

Повечето държави-членки на ЕС не предвиждат възможност за явяване на матуритетен изпит по т. нар. „малки“ европейски езици извън изучаваните 5 основни езика – английски, френски, немски, испански и италиански. Това дискриминира учениците, които са носители на тези „малки“ езици като официални езици по конституция на страните-членки.

Асоциацията на българските училища в чужбина настоява резултатът от такъв изпит да се вписва в дипломата за завършен етап от обучение на съответната национална образователна система на държавата-членка на ЕС, където учи и живее ученикът.

Каква е политиката на България на национално ниво в това отношение и кога Европейската комисия ще се произнесе дали има дискриминационен момент по отношение на признаването на българския език като матуритетен? По темата говори доц. Боян Кулов, един от основателите на Асоциация на българските училища в чужбина и доскорошен неин председател.

Интерювто с доц. Кулов може да се чуе в сайта на БНР.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.