Home » Авторски страници, българи зад граница

Коледно тържество в Малко българско училище

2016.12.20 Няма коментари
Spread the love

ОТ БЪДНИ ВЕЧЕР ДО СУРВАКИ

bg_1

По Коледа стават чудеса. И тази година по традиция това беше Коледният концерт на Малко Българско Училище в Чикаго.

k_6

Пред очите на своите родители и гости, и под вещото ръководство на своите хореографи и диригенти, десетки деца пяха, танцуваха и пресъздадоха традициите на българите в последните дни между Бъдни вечер и Нова година.

k_4

Топло усещане на уют, мирис на прясно изпечена пита и ръчно вити суджуци идваха от специално създадения битов кът на сцената, където „баба” Оля разказваше на „внучката” колко ястия трябва да има на масата, защо броят им е толкова важен и какво трябва да е пожеланието, когато най-малкият сурвака най-възрастния в къщата.

k-15

Красотата на сценичните декори беше допълнена и от картините на кръжока по изобразително изкуство с ръководител г-жа Жени Петров. Така всички допълнителни дейности, в които участват учениците от МБУ, намериха своето място на сцената.

k_13

Перлата в короната на тазгодишния концерт беше Детския хор към МБУ, където с грижа и професионализъм от страна на г–жа Зоя Минкова и г-жа Даниела Смит се създават истински звезди. Хорът набира популярност, както сред децата, искащи да участват в него, така и сред музикалните среди тук и в България. Видеата с техните изпълнения се гледат и коментират от хиляди хора в социалните мрежи.

k_10

България е страна с традиции в хоровото изкуство и е невероятно усещане да се види възраждането на тази сила, и то в чужбина. Хорът вече има покана за турне в Ню Йорк тази година, а амбициите на преподавателите и директорът на МБУ, г-жа Петрова, е да се търсят все повече изяви на големи конкурсни сцени.

k_1

Почетен гост на концерта беше и новият Генерален консул на България в Чикаго г-н Иван Анчев. Той пожела на присъстващите най-вече здраве и силен български дух и благодари на всички родители, че точно в навечерието на Рождество може да види пълна зала с българчета в сърцето на Чикаго, а г-жа Петрова „сурвака” българските общности по света с пожеланието броят на българските ученици в чужбина да нараства, без значение в кое училище.

k-17

За съжаление, освен чудеса, по Коледа се случват и трагедии. Една такава беше трагедията в село Хитрино преди дни. МБУ застана зад каузата да се помогне на засегнатите ни сънародници като организира благотворителна кампания „Подай ръка на Хитрино”. Събраните средства ще бъдат изпратени по банков път до България. На всички, участвали в кампанията, г-жа Петрова покорно благодари.

k-22

Диана Вертер

Още снимки от събитието:

k-19

k_7

k_5

k_3

k_15

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.