2024-03-29

2 thoughts on “Самуел Ардити към президента на Израел: Кой Ви даде право да завържете българския народ за стълба на позора?

  1. Има евреи, които участввха в деветмесечните бойни действия на българската армия на генерал Стойччев до Клагенфурт в Австрия. Някои бяха политкомадири. Защо никой не знае за това. Къде са историците, къде са паметниците. Всичко скрито покрито. Документите ся „изгорели“, а вестниците от това време би трябвало да се намерят в всяка библиотека, но ги „няма“. А паметници колкото щеш за тези, които нито се биха в България или за България. И колко знаят за това?

  2. Малко се знае, че след окупацията на Гърция от хитлеристите, цар Борис лично заповядва на командира на Втора армия да прати части в Гърция. (Има документи за това). Когато пристигат в Кавала, местния немски генерал им заповядва да се върнат обратно и те се връщат. Чуждия генерал има по голяма власт за армията от българския цар. И немски части имаше в Гърция до края на войната. Отвличането на евреите е заповядано, организирано и извърщено от хитлеристите. Никой от България не го е искал или заповядал да се извърщи. Преследването на евреите съвсем не бе популярно, както в Германия Напротив желанието да им се помогне бе общо. Няма български войски да са участвали в бойни деиствия срещу Гърция. Толкова за тези, които са жадни да приписват престъпления, за да оправдаят своето огромно клане и ограбване на българите по късно. Те са често наследници на „народни съдии“ и други участници в изтърбушването на България, въпреки, че девет месеца нашата армия се би на страната на съюзниците с единственото си бойно участие в войната и осигури Южния фронт на Балканите. А факта, че българските евреи наистина са спасени е, че те сега пишат и знаят за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *