Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Становище на МТСП относно връщане и заселване на българи от чужбина в страната

2016.07.09 Няма коментари
Spread the love

Становище на Министерството на труда и социалната политика, изпратено на Комисията по поликите за българите в чужбина, във връзка със заседание на комисията, посветено на възможностите за трайно завръщане и заселване на българи от чужбина в Р. България (вж. тук). Становището е подписано от социалния министър Зорница Русинова и е качено в сайта на на НС.

Становището на МТСП цитира в началото данни от Доклад за състоянието на Националната сигурност на Р. България през 2015 г., според които към 31.12.2015 г. българите, живеещи извън територията на страната, са между 3 и 3,5 милиона. Тези числа включват както временно и постоянно живеещите в други страни български граждани, така и българите от т.нар. исторически общности. От тези между 3 и 3.5 милиона, 2 милиона са с българско гражданство, като 700 хиляди от тях живеят в страни от Европейския съюз. Броят на българските граждани в чужбина представлява около 28 % от общия брой на българското население. Общият брой на населението в трудоспособна възраст според цитираните данни е около 61 %, но не се споменава какъв дял от населението в трудоспособна възраст живее извън страната.

След това в Становището се споменава за Национална стратегия в областта на миграцията, убежището и интерграцията 2015-2020 г., в която като приоритет е заложено връщането на висококвалифицирани български граждани емигранти и чужденци с български произход, с цел трайно установяване и заселване в страната.

Следва информация за достъпа до пазара на труда на лица от български произход, които са граждани на трети страни; информация за инициативи на МТСП – трудови борски и информационни дни в страни от ЕС; възможности за признаване на трудов стаж, придобит в чужбина; на осигурителен стаж, придобит в чужбина – за страни от ЕС, Конфедерация Швейцария и за страни извън ЕС (Албания, Бразилия, Израел, Канада, Корея, Либия, Македония, Молдова, Руска федерация, Сърбия, Тунис, Турция, Украйна, Черга Гора, Босна и Херцаговина); както и информация относно достъпа до здравно осигуряване и социално подпомагане.

Съдържанието на Становището на МТСП може да се види по-долу.

01

02

03

04

05

06

07

08

09

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.