Home » българи зад граница

МВнР похарчи 751 625 лв. за „лабораторни“ консулски услуги

2016.07.27 Няма коментари
Spread the love

Министерството не признава квалифициран електронен подпис от ЕС, въпреки че директива изисква обратното

eurochicago_ss044

Светослав Спасов, в. „Сега“

Системата за електронни консулски услуги на Министерството на външните работи не действа, въпреки че от април тя се води успешно завършена и че за създаването й са похарчени над 750 000 лв. За това алармира сдружението на българите на остров Крит. Председателят му Петър Анастасов направи по Нова ТВ показно с 15 неуспешни опита, преди да се регистрира и да изпрати до МВнР онлайн заявка за издаване на документи. Чрез платформата живеещите зад граница наши сънародници би трябвало да могат да поръчват лични карти, международни паспорти, шофьорски книжки и т.н. Българите от Крит са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов с копие до външния министър Даниел Митов и до парламентарната комисия за българите в чужбина. В него те изчисляват, че стартът на е-консулските услуги, съчетан с „изнесените“ консулски дни, които МВнР трябва да провежда всяка година, ще спестят на живеещите на острова средно по около 500 евро за пътуване до Атина. Въвеждането на системата ще спести на българите в чужбина не само пари, но и „разходки“ до местата, където има наше консулство.

От Външно не отговориха на конкретния въпрос на „Сега“ защо гражданите срещат проблем с използването на системата и какви мерки са взети. От пресцентъра обясниха, че „след въвеждането в експлоатация на модулите на МВнР и на МВР за издаване на лични документи бяха проведени тестове за съвместимост, вследствие на които бяха отстранени някои технологични несъответствия“. „Екипите на МВнР и МВР продължават съвместното наблюдение върху експлоатацията на системите и текущо отстраняват възникващи технически грешки“, се казва в отговора. Зам.-министърът на външните работи Христо Ангеличин пък направо призна, че засега „системата работи в лабораторни условия и се изчистват малките бъгове“.

Изграждането на е-системата тръгна преди повече от 2 г. с пари по оперативна програма „Административен капацитет“. Бюджетът на проекта е 751 625 лв., от които 638 881 лв. идват от ЕС. От МВнР поясниха вчера, че досега по договора са усвоени 91% от парите. Системата функционирала от април, като за това време в нея е регистрирано едно искане за издаване на документи, подадено от българин на остров Крит, притежаващ квалифициран електронен подпис (КЕП). Заявката му обаче не била придвижена, тъй като по нея липсвало плащане. На 22 юни на заседание на парламентарната комисия за българите в чужбина шефът на дирекция „Консулски отношения“ в МВнР Раковски Лашев каза, че от април до онзи момент само един българин в САЩ е пробвал да подаде заявка онлайн. Тя обаче била отхвърлена поради липса на КЕП. Лашев посочи липсата на КЕП като основен проблем пред сънародниците ни в чужбина за използване на онлайн платформата. Според българското законодателство КЕП-ът трябва задължително да бъде издаден от доставчик на удостоверителни услуги, регистриран в нашата Комисия за регулиране на съобщенията в съответствие с действащия Закон за електронния документ и електронния подпис. В същото време обаче, според директива 910/2014 г. на ЕС, от началото на юли България трябва да приема и КЕП, издаден в други държави от съюза. От МВнР коментираха, че са длъжни да се съобразяват с действащите закони. През юни Раковски Лашев коментира, че очаква системата за електронни услуги да заработи активно след 2018 г., когато България трябва да започне по-масово да издава лични документи с вградени чипове за електронна идентичност.

Според българите в Крит обаче МВнР умишлено не рекламира електронната си система, защото не е сигурно във възможностите й. Петър Анастасов поясни, че на сайта на министерство дълго време не е имало линк, препращащ към платформата. Той се появил едва, когато той заплашил, че ще направи официално оплакване. Преди това от „Консулски отношения“ му изпратили адреса на системата със съобщение на личния мейл.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

Видеозапис от предаването „Часът на Милен Цветков“ по Нова ТВ, където е засегната същата тема

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.