Home » Авторски страници, българи зад граница

#стигатрИКове. Българи в Лондон на протест срещу Изборния кодекс

2016.04.23 Няма коментари
Spread the love

Последните промени в Изборния кодекс вдигат на протест българите в Лондон и Великобритания. Както е известно, не само, че не бе прието гласуваното в Правна комисия предложение за създаване на МИР “Чужбина”, но и депутатите решиха, че избори ще се провеждат само в дипломатическите и консулски представителства зад граница. На проведения заедно с местните избори национален референдум през 2015 г. в Англия бяха отворени десетки секции, с помощта и съдействието на хората по места. Протестът против последните изменения в Изборния кодекс е насрочен за днес, от 16:30 часа местно време – флашмоб пред българското посолството в Лондон. Той е озаглавен #стигатрИКове.

13082638_10209293519320204_5012604365237021434_n

Ето как са обяснени мотивите за този протест в социалната мрежа Фейсбук:

Народните “избраници” гласуваха да разрушат доброволния труд, положен от българите по света, които се преборихме за това да разкрием избирателни секции там, където живеем. От днес, избирателните секции извън страната могат да бъдат разкривани само в дипломатическите и консулските представителства.

Абсурдните поправки в Изборния кодекс, не само не създадоха избирателен район “Чужбина”, ами ограничиха възможността на българите, работещи в чужбина, да упражняват вече задължителното си право на глас.

Ние, дори след години в чужбина, все още имаме силни връзки със страната – това са нашите роднини, спомените за родната стряха, за неповторимата българска природа. Все още допринасяме към българската икономика, изпращайки милиони левове, повече от всеки друг чуждестранен инвеститор. Гласуването на парламентарни и президентски избори е едно от малкото начини, по които можем да участваме в обществения живот в родината, дори е повод да се събираме с други българи, живеещи зад граница. Избирателни секции в градове като Манчестър, Брайтън, Норич, Глостър, Портсмут и много други, поддържат гореща връзката с родината.

Затова, трябва да защитим крехката територия, която завоювахме – да защитим правото да гласуваме в избирателни секции извън посолството – на удобни за нас места!

 

Българи в Оксфорд пък изпратиха открито писмо до Народното събрание, с което призовават за отмяна на решението, което депутатите взеха. „Ние смятаме, че ограничаването на образуването на избирателни секции в чужбина ще ограничи възможностите, правата и задълженията на българите в чужбина да участват в обществения живот на страната. Смятаме това за недопустимо, необяснимо и недалновидно. Затова призоваваме народните представители в 43-то Народно събрание да отменят на второ четене ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс.“ – се казва в това писмо, цитирано от в. “Сега”. Промените обаче вече са факт.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.