2024-04-18

3 thoughts on “„Роден глас“ за сагата „постоянен адрес“ на БГ граждани в чужбина

  1. Мариана, мисля че сме на същата позиция. Ако българина няма постоянно жителство в България, не може да бъде по-вече българин и да има документи за това, според сегашния закон. Това е грешка на закона. Не може липсата на постоянно жителство да се иска, когато хората в действителност са чужбина. Как могат да бъдат в същото време на две места. Не всеки отива само на екскурзия или командировка. Някои учат по пет шест години. Други се женят и развеждат. Живота е сложен. И за подържането на постоянно жителство се искат допълнителни разходи, които не всички могат да имат и подържат. Някои отскачат до България за ден два и обратно за да си подържят жителството. Споменавате и за бездомниците.

    От една страна губим жителството на милион българи, които не жиреят постоянно в България, а от друга даваме жителство на хора, чийто фамилии са живяли без постоянно българско жителство с векове или сега ще го даваме и на сирийци. Те излизат по българи от истинските българи. Два закона с явно противоречие. Дано някой да Ви послуша и да оправи законите, както чехите го правят. Не е трудно да се отвори файла в обшините, където са родени и да бъдат признати и документите издадени. И ако някой българин иска да продължава да е българин и в чужбина, защо трябва да го спираме и да го правим чужденец с закон. Аз мисля, че статията е правилна за да се повдигне този въпрос. В сегашните закони звучат все още тонове от времето, когато българите в чужбина се смятаха първо „врагове“, до доказване на противното.

  2. Г-н Пендо, има емигранти, които с десетилетия не живеят постоянно в България. Те въобще не претендират за постоянно жителство в родината си. Те са български граждани, които искат да останат такива, но поради това, че някои от тях вече нямат постоянен адрес в България, не могат да подновят своите български документи за самоличност и да запазят българското си гражданство. При това този проблем възниква преди няколко години, когато с едни поредни изменения в Закона за гражданската регистрация, те вече не могат да се регистрират на служебен постоянен адрес в България, както са могли преди. Впрочем, г-н Пендо, и бездомниците нямат постоянен адрес, което е друг казус разбира се. Но според вашата логика който няма постоянен адрес в България, не е българин, което е странно, да ви кажа.

    За сравнение с българския казус, ще дам един пример за това как в Чехия например е решен въпросът за чешките граждани, които живеят извън страната и вече нямат постоянен адрес там. За тези тези чешки граждани чешката държава е предвидила регистрирането им на служебни постоянни адреси в съответните общини, в които са се родили.

  3. Струва ми се, че тук има едно contradiction in adjecto или противоречие по същество. Как може един човек, който живее в чужбина с години да се иска да претендира, че има постоянно жителство в България. И ако не живее постоянно, значи автоматично, че не е българин. Mission impossible. Може да се иска последния адрес, за да се потвърди, че е българин, ако има съмнения. Юристите имат думата да оправят закона, който прокужда българите от България, въпреки тяхното желание да си останат българи. Кому е нужно да бъдат гонени и когато не са в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *