Home » Авторски страници, българи зад граница

Кризата в Босилеград обслужва предизборната кампания на кмета

2016.03.17 Един коментар
Spread the love
Бензиностанцията

Бензиностанцията в Босилеград

Правосъдието на Р. Сърбия за 15-ти пореден път не успя да изпълни присъдата за приватизация на бензиностанцията в Босилеград и да въведе новия собственик в имота му. След една седмица силно полицейско присъствие, протести, предвождани от кмета на Босилеград Владимир Захариев, с платени протестъри, политически провокации, заплахи, разделение и страх, какъвто Босилеград не помни от времето на Информбюро досега – изпълнението на присъдата отново бе блокирано. Няма движение и по въпроса за приватизацията на шивашкия цех „КОБОС“, собственост на компанията „ЮМКО“ от Враня.

С оглед на това, че приватизацията на фалиралите преди петнайсетина години предприятия е от решаващо значение за възстановяване на производството и за откриване на нови работни места, от изхода на борбата за промените зависи дали Босилеград ще оцелее или и останалите му малобройни жители окончателно ще го напуснат.

Босилеград в момента се задушава в мъртвата хватка на феодалното 15-годишно управление на кмета Владимир Захариев и засега неизвестни, по-силни от Правосъдието и Правителството на Р. Сърбия сили, които не позволяват на правосъдието, полицията, частния бизнес, външните инвеститори, опозиционните партии и медиите да се мобилизират за спасението на общината.

Положението се усложнява още повече от предстоящите на 24 април т.г. парламентарни и местни избори. Колкото и парадоксално да звучи, задълбочаващата се криза в Босилеград обслужва предизборната кампания на кмета. Социално зависимото от общинската каса население, безсилието на правосъдието, силното полицейско присъствие, липсата на свободни медии, масовата психоза и неутралната досега позиция на премиера на Сърбия Александър Вучич – не само, че не създават условия за свободни и демократични избори, но и създават впечатление сред населението, че държавата Сърбия здраво стои зад кмета Владимир Захариев дори и по цената да погази собствената си Конституция и законите.

Още по-трагично е, че Владимир Захариев продължава да използва и помощта, която България оказва чрез Военно-медицинска академия, кандидатстването за българско гражданство и кандидатстването на студенти и специализанти по Постановление № 103, за изнудване на гласове на местните избори, утвърждавайки неограничената си лична власт. За съжаление, утвърждавайки се на власт, той обяви война на българските организации, на българското образование в училищата, на българските свещеници, на българските културно-исторически паметници и напоследък и на българските инвеститори в Босилеград. Резултатите от тази хаотична политика са трагични за Босилеград – градът е осъден на обезлюдяване и обезбългаряване. Животът на хората, които искат да бъдат свободни и обществено активни граждани, а не поданици на кметската власт, става все по-непоносим.

Въпреки че срещу безобразията на кметската власт напоследък се обяви и ръководството на холдинг компанията „ЮМКО“ от Враня, няма никакво съмнение, че Босилеградските събития се развиват по един изключително зловещ сценарий. Смешно е да се мисли, че заради някаква си бензиностанция, бе компрометирано цялото сръбско правосъдие и бе вдигнат на крак наличния състав на интервентните полицейски сили в разни градове на Сърбия. Разноските по неуспешното изпълнение на присъдата и полицейската охрана далеч надминават стойността на една разнебитена бензиностанция, която дори не отговаря на законовите изисквания за трудова, пожарна и екологична безопасност. Единствения резултат от всичко това бе, че населението в Босилеград бе трагично разделено и противопоставено, а доверието в държавните институции поколебано.

Предвид напрежението и полицейската атмосфера, както и насилието на кметската власт, партиите от демократичния блок в Босилеград намират, че е безсмислено да участват в местните избори, защото с участието си само ще легализират и легитимират изборите и ще станат съучастници в престъпното управление.

 

КИЦ „Босилеград“

.

One Comment »

 • Павел Стоянов said:

  Целият текст е просто искривяване на истината с цел да се сатанизира Владимир Захариев. Просто става дума за непринципиелна коалиция на СНС на Александар Вучич и КИЦ Босилеград на местно равнище.
  Въпросният “собственик” на бензиностанцията е купил само едно павильонче а иска да получи бензиностанцията без пари. Той я е купил на подозрителен търг където е бил единствен купувач. Хората реагират на опита за ограбване на общинско имущество.
  По-документи цеха КОБОС не е собственост на ЮМКО от Враня, а на Община Босилеград и те загубиха всички съдебни дела, а все още пречат на общината да намери инвеститор.
  Това че няма свободни медии е истина. По кабелната телевизия КОДАЛ денонощно се атакува кмета Захариев, без право на отговор, с водещ, доказан “приятел” на КИЦ, но това очевидно не ви пречи.
  На последните избори Вие имахте около 60 гласа общо. Тогава изнудвахте хората и някак си събрахте 200 подписа за кандидатура но имахте около 60 гласа общо.
  А сега не можете да съберете подписи за подкрепа и това оправдавате с полицейска атмосвера и насилие на кметската власт. Истината е че нямате подкрепа сред народа.
  За обучението на български език не сте направили нищо. Тъкмо кмета Захариев упорства за превод на учебниците на български, а вие само критикувате и нищо повече.
  Можете да лъжете и заблуждавате българите по света но местните българи добре знаят вашите дела и какви са ви делата такава ви е и подкрепата сред населението.
  Истината е само една!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.