2024-04-23

38 thoughts on “Сняг и мрънкане на парцали…

  1. Драги г-н Люската, това не е форум за словесни полюции. Ако имате проблем с вашия личен „инструмент“ или най-вече с вашето възпитание, не е тук мястото да демонстрирате това.

  2. Глупако, боли ме уя, че в Колорадо не почистват снега. Защо си мислишч че трябва да взимаме пример от Колорадо? Аз Живея в Канада, която е в пъти по-уредена и по-цивилизована страна от щатите. Тук вали много повече сняг и на часа се почиства, ама гражданите не са зомбирани като мириканците и не търпят преспи по цяла седмица. Снегорините чистят през цялото време, независимо колко ще вали и се почистват дори малките улички в кварталите. Когато има прогноза за застудяване минават цистерни и пръскат с луга, за да няма поледици. Така че седи си там и си трай и не давай акъл на българите да седят в лайната като теб, а си купи една по-здрава лопата и действай.

  3. Още две думи. Тази история ми напомня един разговор с един студент от Нигерия в Софиа за впечатлението му от първия сняг: „Знаех, че снега е бял. Знаех, че е студен. Но не знаех как да ходя в снега. Сега не смея да седна, защото задните ми части ужасно ме болят.

  4. Зимното каране на кола е много просто и някои не го разбират. Попитайте някой от северните страни и ще ви каже, че през зимата те се пързалят с колите, както с кънки или ски. И катастрофите не са много, даже и при голяма скорост. Те знаят как да карат на почистен и непочистен път. За коментаторите над 50 паралел това е ясно, а за коментаторите под 40 паралел, които не искат да го разберат, могат да мрънкат даже и своите президенти за всяко плъзгане. Който знае да се пързаля уцелява, който не знае си чупи колата и кокалите.

  5. Еми между 50 и 100 км на магистрала принципно не е голяма разлика. Но да, и аз си го помислих същото и макар да не виждах проблеми със стабилността се мушнах и аз вдясно за всеки случай.

    Важно уточнение за предния ми пост – не „ганьовците“, а „разни ганьовци“. Не всички са такива. Но няколко такива стигат да оквичат цялата държава, а тъпите медии да им публикуват глупостите.

  6. Мисля си, двойно по-висока скорост от останалите участници в движението, и то при зимни пътни условия, не е ли форма на Ганьовщина? Дори и най-добрата гума не може да компенсира за този вид ганьовщина зад волана.

  7. Като тръгна по магистралата и видя ганьовците вдясно как се пързалят при двойно по-ниска скорост и ми става ясно и без да им правя инспекция 🙂
    Колкото до закъсали тирове и заснежени пътища – да, има ги тук-таме, но са напълно в рамките на нормалното.

  8. Предполагам че лично сте инспектирал гумите на всеки един, който така жестоко е обидил на Боковото Лиле, за да стигнете до заключението че на всички тези гумите им били на по четири сезона? А видео репортажи които съм гледал наистина демонстрират непочистени пътища и заседнали тирове. Да не би и всички тирове да си купуват гуми от galoshi.com?

  9. Всъщност основния проблем наистина е в гумите. Ако отвориш олх ще видиш колко много обяви има за гуми на по 4 сезона и колко хора карат с такива. А най-важното нещо за стабилността на пътя е гумата, а не шофьора или колата.
    Ами нали и аз карам по същите пътища и нямам проблеми. Но съм карал и с летни и с изтъркани гуми (когато бях малък и тъп) и знам каква е разликата. Няма как да караш зимата с такова нещо и да очакваш че колата няма да се пързаля. А после да викаш, че Лилияна била свиня дебела… Абсолютно бай ганьовска работа.

  10. „Отделно, че както знаеш има стотици градове на САЩ, където при 1 см сняг затварят училищата и всичко се парализира.“ Е хайде сега, това си е Юга. Спомням си Атланта преди две години, но колко често вали там?!

    „А в БГ тръгват за работа или за друг град по същото време, както и ако е 1 август напр. Те не разсъждават, че И ОТ тях зависи да стигнат навреме или да не се пързалят.“ Това универсална практика ли е? Питам, защото не знам, но определено се съмнявам че глупоста е универсална. Но определено и тук има такива, колкото и по телевизията и по радиото да предупреждават да си дадат повече време за комюта. Хората сме си такива, все пак всички сме си девети братовчеди. Ама факта си остава че в БГ вече плащат същата цена за винетка, каквато плащам аз в Чикаго, а пътищата си остават отчайващи и без снега. Ремонт на нова магистрала месец след като Боко резне лентата, това си е Българска уникалност.

    Колкото до мрънкането, сетих се за Чикагския кмет Биландич (see Chicago blizzard of 1979), който загуби изборите заради лошо организирано почистване на снега, от което доста яко мрънкал електората. От тогава не е имало кмет който да не взема снега особено сериозно. Така че и мрънкането си има полза, поне в нормалните държави. За БГ не знам.

  11. OIFvet,
    Погледни последния ми коментар към Милен – за марката в критиката.

    Тук, когато завали сняг, гражданите първо гледат да станат 1 ч по-рано да си почистят пред колата, да тръгнат навреме на работа и очакват, че в разумни срокове ще големите улици ще са почистени, за стигнат на работа или до училище защото това им е целта.

    А в БГ тръгват за работа или за друг град по същото време, както и ако е 1 август напр. Те не разсъждават, че И ОТ тях зависи да стигнат навреме или да не се пързалят.

    Това е разликата.

    Отделно, че както знаеш има стотици градове на САЩ, където при 1 см сняг затварят училищата и всичко се парализира.. 🙂

  12. Към Андрей: мрънкащи в Чикаго колкото искаш. Понякога са прави, понякога не са. Напимер си е факт че веднъж като се очистят главните улици, Чикаго набляга на страничните улици в по-добрите квартали, а бедните квартали да се оправят както могат. Но като цяло, снегопочистването е на светлинни години от това в БГ, при това местната винетка е по цена като тази в БГ. Тоест, бедна България плаща Чикагска цена за Българско обслужване. Та питам, нямат ли право хората да изискват качествено обслужване за тези Американски цени? От това което си написал излиза, че на управляващите не трябва да им се търси отговорност,.

    Към Българин: много си обсебен с тези гуми, все едно че в тях е главната вина. А факта е че тук съм виждал гуми по-гладки и от галоши. Един такъв се събрахме няколко съседа да му помогнем да потегли, че ни блокираше уличката. Да не говорим че няма изискване за зимни гуми в огромната част на страната. А по изразите ти, явно си фен на Тиквоний Банкянски. На вас все матряла ви е виновен, а не това че грабите като за последно.

  13. Стар английски календар на нов глас по български:

    Mo – МрънDAY – Мрънкаме, но гласуваме за тези от които сме недоволни.
    Tu – ТюхDAY – Тюхкаме се, но не сядаме да си оправим нещата.
    We- ВреденDAY – Може да ни навреди, но може и да се вреждаме.
    Th – ТрънDAY – Тръни навсякъде, но избират кого да убодат.
    Fr – ФалитDAY – Парите ги няма, но никой не пита къде отидоха.
    Sa – СатърDAY – Сатър за мошениците и крадците, но съвсем притъпен.
    Su – СънDAY – Сънуваме несбъднати сънища и чакаме да паднем в рая.

  14. Е Андрей, не искам да съм критичен към теб лично, казваш критичен съм към теб – не е така. Критика не изказвам, зададох въпрос само и помолих за по-голяма задълбоченост в нещата, не само заради един сняг и мрънкания и някой да стъпва ефирно по тънкия лед на нетърпимостта на цяла нация, обвинявайки я, че е сбирщина от „мрънкалници“ 🙂 🙂 А въпросът ми е много ясен – къде си ти, личност??? Все пак не е само да си приказваме и пишем статии от хиляди километри, нали така?

  15. Извинявам се на Мриана. Ако не си ме визирала мен, все пак казах „ако евентуално мен визираш“, не бях сигурен в това и с това „ако…“ се застраховах 🙂 А за учтивата форма на обръщение, мисля е задължителна само при формална комуникация, такава, каквато в момента не поддържаме, само коментари към статия правим 🙂 :). Възпитание имам, не се тревожете за това, мила Мариана! Имам го много отдавна 🙂 🙂

  16. Милен,
    Не мисля, че Марияна имаше впредвид теб 🙂 Аз харесвам коментари, като първия ти(въпреки че е критичен към мен), където има балансирано гледане от много страни.

    Поздрави

  17. Специално за критичния Мирослав 🙂

    Като автор на статията, искам да ти кажа, че не си разбрал посланието. А то е много простичко – Всички сме грешни, и преди да търсим сламката в очите на държавата, нека погледнем себе си. Какво ние направихме за улицата си, за квартала си, преди да искаме от Държавата и Общината. Какво е възможно и реално и какво – абсурдно.

    Не е идеята, че не трябва да се изисква от българските управници и фирмите да чистят, а че трябва да има изисквания с мярка. Не може да се очаква, че снегорините ще минават на всеки 20 мин пред блока ти във Кючук Париж, или Аспарухово/Варна, щото големите тузари трябва да имат достъп 24/7 до кварталната бакалия КОГАТО НЕ СПИРА ДА ВАЛИ СНЯГ. В България има 700 км магистрали, и 3000 км първокласни пътища между градовете, отделно около 20 000 км градки улици !! Никои не е способен да го изчисти това до асфалт за 1 ч.!! Никой.

    Едно време газихме в 50-60 см сняг пред блоковете по 4-5 дена, ни съседите се събираха и почистваха сами. А сега мрнкалниците седят във фейсбук и не познават лопатата да изчистят прес собствената си къща.

    В САЩ се плаща и харчи 20-30 пъти повече за почистване – и пак има общини и общини, има некадърници, мошеници, има и супер мениджъри и кметове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *