2024-03-28

6 thoughts on “Протест пред НС: „Ще метем“

  1. Още от доцента от видеото (вж. линка по-горе в коментара ми:

    ь“Да реформираш институция било като да местиш гробища – отвътре не може да се очаква помощ. За помощ не знам, но съпротива – може.
    Да питаш тия по върховете на институцията, дали институцията има проблем, е все едно да питаш призрак, дали го е страх да ходи нощем из гробищата.
    Не може хем да реформираш институция, хем да имаш приятели в нея.
    Ако искаш да реформираш институция за една година, те изхвърлят от нея на шестия месец.
    Ако искаш да оправиш всичко, по-добре се отчай още преди да си започнал.
    Лошите в институцията всякога са перфектно организирани. Добрите често са глуповати и безволеви. И във всеки случай изчакват, кой ще бие.
    Ако питаш в институцията, как да я реформираш, ще ти обяснят, защо не можеш и защо няма нужда. Ако проявиш разбиране, може и да почерпят.
    Направеното добро при реформите винаги е естествено, а допуснатите грешки – всякога непростими.
    В институцията, когато те предават, винаги се позовават на нарушена от тебе или спазена от тях процедура.
    Успехът ти ще се забрави, но злобата към теб ще те надживее.
    Когато реформираш, не се сърди на противника – действа при самоотбрана.
    Не се опитвай да убедиш противника на реформите в правотата си. Нямаш толкова пари.
    Не се опитвай да спечелиш противника на реформите за идеите си. Нямаш толкова пари.
    Не се опитвай да се сприятелиш с противника на реформите. Нямаш толкова пари.“
    23. април 2015

  2. Засягат ме, защото са ми узурпирали Родината. За да я има след 20-30 години тези които я душат и пият соковете й, трябва да бъдат изхвърлени на боклука на историята. Не може да търпя ето това:

    И едната „кака” – съдия Ченалова, която беше уволнена от Висшия съдебен съвет, неочаквано се разприказва и намеси името на Цацаров и Делян Пеевски, като хора, които се бъркат в конкретни дела и в съдебната власт въобще. Това у нас кой знае какво впечатление не прави и медиите много не се вълнуват. Но то стигна и до Брюксел, оттам се чуха коментари, че трябва да се разследва. Сайтът „Медиапул” преувеличи казаното от Брюксел, че главният прокурор трябва да се оттегли временно, докато тече разследване. Поредно пожелателно тълкувание на казано от чужбина при подобни скандали. Това направи услуга на Цацаров и Борисов.

    В този момент няколко вестника и сайтове на Пеевски, и на обслужващи го издатели, и конкретни придворни журналисти се появиха като по команда по телевизии да бранят храбро главния прокурор и премиера от един сайт и от министъра на правосъдието, който поискал разследване. Синхронно развиха за пред публиката сценарий за преврат срещу Цацаров и Борисов.

    От пропагандната акция стана съвсем ясно едно:
    Пеевски, Цацаров и Борисов са един и същ човек.

    Това е триглава ламя. Или по-точно гигантски паразит, израсъл в условията на кривата ни демокрация, който управлява държавата, въпреки разделението на властите. Освен изпълнителна, парламентарна и съдебна, паразитът контролира и четвъртата власт – медиите.

    За да се омаловажи сегашният скандал, бяха впрегнати вестниците „Телеграф”, „Монитор”, „24 часа”, „Труд”, „Политика”, дежурните сайтове ПИК и „Блиц”, които излязоха с „разкрития”, че казаното от двете съдийки се използва, за преврат срещу Цацаров и Бойко Борисов. Тоест, своеобразно признание, че те двамата са едно и също. А третата глава на ламята – Пеевски – пази другите две с медиите си.

    И така, какво казаха двете съдийки и кого застрашава това?

    Може ли да доведе до оставка на главния прокурор и на самия премиер? Трескавият отпор, който дадоха изредените журналисти, медии, сайтове, показва, че Борисов, Пеевски и Цацаров се страхуват. Имат остра нужда от медийна подкрепа, която да омаловажи и постави под съмнение разкритието.

    http://e-vestnik.bg/24119/omertata-na-sadiya-yaneva-i-nadnicha-li-tsvetanov-zad-tazi-afera/

  3. Прослушах линка. В него е представена една гледна точка на юрист – доцент от Софийският университет. В интервюто не се говори за това какви точно поправки и промени е трябвало да бъдат гласувани и не са били или обратно са гласувани пък не е трябвало. Един интелигентен юрист просто ни обяснява, че за разлика от Щатите, където всеки има право да съди всеки, в България обвинения могат да бъдат повдигани само от прокуратурата. Не го знаех. Ако ме питате мен, като човек, то аз бих искал да имам право да повдигам обвинения, които да бъдат разглеждани в съда независимо дали прокуратурата смята, че моето обвинение е валидно или не. Така разбира се ще има много празни обви ения, но ако обвинителят застава с парите си зад обвинението, то той поема финансов риск и така ще се ограничи тази тенденция.
    Ще си позволя обаче да забележа, че мнението на един юрист и процесите, които протичат в политическата класа са съвсем различни неща. Това, което виждам е, че коалицията ГЕРБ РБ се разпада. Не вярвам нито на едните, нито на другите за това, че работят в мой интерес.
    И отново си остава въпроса. Защо техните жалки борби за власт трябва да ме засягат мене – обикновенният човек, след като опита на прехода е показал, че който и да спечели обикновенният гражданин винаги плаща сметките?

  4. И във видеото и вообще през последните години си оставаме само с посочване на проблема. Един не стана да предложи и организира алтернатива. Още 10 избори ще минат и пак ще сме си на този хал. Никой от олигарсите и банкерите кукловоди няма да ни позволи да ги бутнем!

  5. Извинявам се много, но не разбирам абсолютно нищо, нито от това което медиите наричат „Яневагейт“, нито от кризата с „реформата“ в съдебната система.
    Аз имам висше медицинско образование от България, което е потвърдено и прието в Америка. Владея писмено и говоримо три езика. Прочетох всичко, което ми бе достъпно по Интернет по гореспоменатите въпроси.
    И не разбирам.
    Форумите са пълни с „компетентни“ коментари. Улиците започват да се пълнят с протестиращи. Говори се за удари срещу властта, борба с мафията, едва ли не политическа криза.
    Питам се възможно ли е толкова много хора просто да реагират първосигнално. Все пак съгласете се, че ако проблемите „Яневагейт“ и „съдебна реформа“ са толкова сложни за разбиране, че даже човек с моето образование, житейски опит и достъп до информация не може да ги разбере, то те би трябвало да засягат единствено шепа юристи на високо ниво. За пример, ще ви кажа, че в в България няма никаква клинична пътека за лечение на алфа едно антитрипсинова недостатъчност. Това ще ви възмути ли? Ще поискате ли отставката на министър Москов? Ще го обсъждате ли в медиите и в парламента? Ще кажете – разбира се, че не. За вас е очевидно, че поставеният въпрос е от тясно професионално естество след като вие най-вероятно не разбирате нищо от него. А сигурни ли сте? Сигурни ли сте, че алфа едно антитрипсиновата недостатъчност не е от първостепенно значение за здравето и бъдещето на нацията? Или даже вашето лично здраве и бъдеще?
    И така. Аз не разбирам нито значението на прословутите подслушани разговори, нито гласуваните (или не гласуваните) промени в закона/конституцията, за мен, близките ми, българската нация и държава. Не вярвам да има и десет процента от вас мои съграждани – българи, които да се ориентират в тези процеси и тази информация. На първо място става въпрос за тясно професионална информация от структурата на българската съдебна система. На второ място тази информация е също така, толкова политизирана до момента, че надали може да и се вярва изобщо.
    И последно. От опита си на лекар, а и от чисто житейският си опит ще ви кажа, че ако една информация не се предстяавя ясно и достъпно, то тя или е чисто манипулативна и преследва объркване на индивида на когото се представя, или самият човек представящ тази информация е празна кратуна, приказва само за да разклаща въздуха и да се прави на важен.
    С интерес ще чакам вашите коментари и отговори. Винаги съм готов да се науча на нещо ново, но никога не реагирам на неща, които не разбирам.
    С Уважение!
    Доктор Хинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *