2024-04-19

2 thoughts on “„Роден глас“ – Чехия до българските институции

  1. Относно: Запазване на Българския дом в Прага в полза на българската диаспора.

    Обръщаме се към Вас за помощ и подкрепа!

    Никой от нас не вярваше, че нещо подобно можеше да се случи.

    Bългарскатъа диаспора в Чехия и Словакия са се стремяли да изградат Българско училище / http://www.bgschool.eu/history.html/ създадено од родолюбиви българи, дошли като градинари в Чехословакия със традиции 80 години и Дом на българите, място къде да се съхранява традициите и обичайте свързани с родината / ul. Americká 744/28, Praha 2/ и постепенно се копуват имоти по страната за български клубове . За да не се злоупотреби с имота Дома в Прага се решава да е в собственост на Българската дъжава / събират се пари от родолюбиви българи и със доброволен труд дома е реконструиран със цел да служи на диаспората в ЧСР, за да бъде самофинансираща и способна да генарира финанси потребни за дейноста на българската диаспора част от обекта е даден поднаем, със получените средства се купуват клубове по страната, подпяомага се българското училище в Прага и Братислава, дават се пари на БР, през две години се прави контрола от комисия от България как е стопанисван имота и има протоколи в архива.

    Ние сме организация с нестопанска цел „ Българска православна община в Чехия“, съсдадена през 2001г, а од 2010 г. със седалище в Българския дом в Прага/ ниe не сме eдинствената огранизация, която ползва този дом, ползван е от 5 организации а в Прага са 8/. В предметната сграда безплатно провеждаме събранията на организацията, мероприятия свързани със запазването на българския ни произход, работилници за изработване на мартеници, великденски украшения и яйца, сурвачки, всеки петък се срещат нашите възрастни за които е това единствената възможност да се докостнат родината, провеждат се репетиции на хора „Гласовете на България“, зачитат се празници и тнт., мероприятия които са отбелязвани в пресата, Facebook: /www.facebook.com/bulgarskidompraga/ , http://www.youtube.com/watch?v=UlI8WNBNP9w, http://www.facebook.com/groups/589711941097433/ и в доклада, който всяка година предаваме на нашия представител Светлана Лазорова /v Rada vlády ČR pro bulharskou menšinu/ [email protected] на чешки язик.

    Но реалноста говори друго,че от адвокатната канцелария получишме писмо за освобождаване на Българския дом в Прага до 7.01.2016.

    За нас, които използваме сградата: дневния клуб, библиотеката и канцеларията на организацията се питаме това ли е помоща на родината ни и нейната поткрепа за запазването на българското в нас / аз живея в Прага от 1983 г и съм 4 поколение от нашето семейство, което живее на територията на Прага, затова извинете моят правопис/.
    Хората които са в ръководствата на организациите са без заплащане, и единствен интерес имат
    Нашата организация непулочава никъкви субстилий нито помощи от родината и Чехия, а със собствени сили и средства се стремиме нещо да правиме и да градиме, а вместо да бъдеме похвалени, ще бъдеме изгонени на улицата.
    Вярваме, че има здрав разум и някой лични интереси, да се някой обогати за наша сметка няма да бъде допуснато.
    Този дом е изграден със труда на българите /студенти, градинари, стройтелни работници в Прага и тяхните дарения и доброволен труд/.
    Неоставайте безразлични а помогнете Българския дом в Прага да се запази и да служи и за напред на българската диаспора в Прага.

    Благодарим и пожелаваме успех, благодет и порузумение през 2016 г.

    S pozdravem
    o. s. BPO v ČR
    místopředseda: ing. Silvia Jelinková – Krsteva
    –––––––––––––

    [email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *