2024-03-28

2 thoughts on “Да го духат бедните?

  1. Директната демокрация все пак е демокрация.
    А що е демокрация?
    Терминът „демокрация“ е сложна дума, състояща се от две гръцки думи – „демос“ и „кратос„.
    С „кратос“ проблеми няма – означава „власт„.
    Въпросът е какво е значението на „демос„?
    Учебниците, а и хорската мълва, твърдят, че значело „народ„.
    Т.е., „демо-крация“ било „народовластие“, „народна власт“, „власт на народа“.
    Но според гръцките речници „народ“ е „лаос„. Защо тогава всички в един глас повтарят, че „демос“ е „народ„?
    Отговорът се крие в етимологията, чиято задача е да установи истината за произхода и първичното значение на думата.

    И какво се оказва?

    Демос“ са били онези жители на древна Атина, които носят или вече са носили оръжие, сиреч – „въоръжени хора„. Само те са имали право да гласуват законите на града-държава. Всички останали – „юноши“ до 30-годишна възраст, свободни селяни, жени, чужденци и роби не са били „демос“ – ерго, нямали са пасивно и активно избирателно право. Впрочем, ако си припомните някои пасажи от Омировата „Илиада„, ще констатирате наченките на въпросната социално-политическа система, зародила се именно в „ойкумена“ на хората, подчинени на военната йерархия.

    Ще последват възражения, че днес терминът „демос“ е изпълнен с друго съдържание – де юре роби няма, чужденците също гласуват (поне тези от и в ЕС), жените след 1934 г. (първоначално във фашистна Италия на Мусолини) също получиха достъп до избирателните урни, за селяните и пълнолетните „юноши“ да не говорим… Но!

    Но няма нито една държава в света, която да не се опира на така наречените „силови“ структури – армия, полиция, жандармерия и допълващите ги следствие, прокуратура и съд. По закон само те имат право да носят оръжие и силово да налагат волята на управляващите над населението. Самото население е по конституция лишено от правото да купува, притежава и при нужда – употребява за самозащита, оръжие.

    Наистина, все още има една държава в света, където пълнолетният гражданин има право на конституционно основание свободно да купува и притежава оръжие. Дори, въз основа на т.нар. Втора поправка към Конституцията – да насочи това оръжие срещу упражняващо властта правителство – ако то се опита да му отнеме това или което и да е друго негово конституционно право. И независимо от огромния натиск на корумпираната плутокрация, народът на Конституционната република Съединени американски щати успява засега да удържи уникалната си позиция сред всички останали народи на планетата.

    В този смисъл, въпреки възможните многобройни резерви, единствената държава в света, която би могла да претендира за титула „демокрация“ (т.е. „власт на въоръжените хора„), са САЩ. Всички останали държави са „квази“ демокрации.

    Та, как ви се струва – след като американците едвам удържат демократичния си статус – мислите ли, че точно в България свръхкорумпираните власти ще допуснат да възникне и се утвърди „демос“ – сиреч народ с конституцинно право да носи свободно оръжие и при нужда да го употреби за отстраняване на корумпирани плутократични власти?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *