Home » Авторски страници

Книга-игра на български детски автор набира популярност в чужбина

2015.12.08 Няма коментари

Популярният автор на литература за деца Никола Райков, който стана известен в България с иновативните си приказки-игри, е подписал договор с латвийското издателство Avots Publishers. Това е една от най-големите издателски къщи в Латвия, с над 35-годишна история, което пуска по една нова книга на пазара всяка седмица.

na-22674

Никола Райков е автор на книги за деца, които дават възможност на малчуганите сами да избират какво се случва в тях, като им се предлагат от 20 до 30 различни завършека. Той е носител на престижната награда за детска литература в България “Константин Константинов”.

Ето какво споделя за книгата на Никола Райков “Голямото приключение на малкото таласъмче” Цинтра Калнина, който стои зад издаването й в Латвия: “Това, което първоначално ме привлече в тази книга, беше възможността децата да си избират сюжета. Помислих си – това е превъзходен начин да научиш малчуганите на това жизненоважно разбиране, което е самата основа на пълноценния живот.”

Цинтра Калнина

Цинтра Калнина

„Това е най-забавният и творчески пълноценен проект, с който съм се захващала – допълва Цинтра Калнина. – Той е като Хари Потър за по-малките, но те самите са Хари. Влюбих се в таласъмчето и си мисля, че всеки родител, който изиграе тази книга с детето си, ще види неговото собствено таласъмче с блеснали очички.“

Никола Райков с някои от своите вдъхновени малки читатели

Никола Райков с някои от своите вдъхновени малки читатели

От Avots планират да издадат „Голямото приключение на малкото таласъмче“ максимално бързо, за да е готова за най-голямото изложение в страната през февруари, където тази книга ще бъде едно от най-атрактивните издания на техни щанд.

„Много съм щастлив, че от издателството се съгласиха на моето условие латвийското електронно издание да е налично безплатно – казва Никола Райков. – Те направиха и още един компромис заради желанието ми книгата да е с твърда корица, нещо нетипично за издателството. Не срещнах никакви затруднения в комуникацията с тях. Цинтра, която е един страхотен човек, наистина се влюби в проекта и заработи по него всеотдайно.“

Освен латвийското електронно издание, което ще е налично безплатно, скоро на международния сайт на автора – http://gametale.eu се очаква да се появят и версии на италиански, руски, испански, каталонски, както и на швейцарско наречие на немски. Всички преводи са дело на доброволци.

Untitled23

Така тези нови пет езикови версии ще се присъединят към вече съществуващите безплатни версии на английски и на български в сайта http://prikazka-igra.com.

Untitled211

Желаем на автора Никола Райков неговите книги да намерят още много блеснали детски очички в различни страни по света, четящи, фантазиращи и мечтаещи всеки на своя език с герои от българската детска литература.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.