2024-03-28

3 thoughts on “Преоблякъл се Илия, погледнал се – пак с тия… след 26 години

  1. В книгата Революция менте писателят Илия Троянов отделя една глава за изявлението на Тодор Живков пред специално поканени в резиденция Бояна журналисти на 1 ноември 1989-а.

    Повечето хора, запознати с последната реч на правешкия “крал”, поставят ударение върху цитата за недоносения социализъм. И пропускат далеч по-важното, а именно: председателят на Държавния съвет и генерален секретар на Българската комунистическа партия, Тодор Христов Живков разкри какво планира партийната върхушка за идните поне трийсетина години.

    Днес ние живеем в планирано на няколко пленума на ЦК на БКП бъдеще.

    Скачахме по площади, правихме се на будали с избори и митинги “против комунизъма”, ядохме бой от жандармеристи насред жълтите столични павета, заминавахме в “нормални държави”, зарязвайки всичко зад гърба си – и какво от това? Вече е било предопределено какво и как ще ни дърпа конците, предвидено било как ще реагираме. Можем с гняв да отричаме самата мисъл, че сме марионетки, да се присмиваме на “тая конспиративна глупост”… но кой се оказа глупавият?

    Да, още в началото на речта си Живков изтърсва известното “социализъма е едно недоносче”. Вярно е. 130 години преди това Бакунин е убеждавал Маркс, че държавният “социализъм” е опасен мутант, а по-късно други анархисти доказаха, че правилният термин за марксовото чудовище е “държавен капитализъм”. Такъв не само е неспособен да износи социализма, но даже и да го зачене.

    Партийните “комунисти”, помазани за власт от Кремъл, прекрасно разбираха що за “социализъм” са забъркали. И в речта си Живков го признава:

    “Стигнахме до извода, че няма деление на знанията, на технологиите, на формите на управление на социалистически и капиталистически”.

    Чистосърдечно откровение: строили сме и получихме държавен капитализъм, но поради некои пропагандни съображения му викахме социализъм… защото при какво друго положение “не би имало деление”, тоест не би имало разлика между строй с класов антагонизъм и експлоатация и строй по определение с “изчезващи” класи и уж без експлоатация?

    Вицът “капитализъм е, когато има експлоатация от човека на човека, а при социализма е обратното” бе хванал лъжливата същност на болшевишките идеологеми. За съжаление, не бе разбран докрай. Или не е съдържал нарочно посланието, че СОЦИАЛИЗЪМ КАТО ПРАКТИКА не е съществувал.

    Защото социализъма е и може да бъде само посткапитализъм, той не може да бъде преди капитализъм, ето това е генезисът на марксизъма ленинизма. – пуска Живков оправданието за “големите трудности”. Да не обръщаме внимание на това лукавство. Главното вече го е казал: не е имало социализъм, а тромава, свърхбюрократизирана форма на капитализма.

    Това обяснява лекотата, с която “комунистите” станаха капиталисти. И тук “грешката” не е в изграждането на “неправилен капитализъм”. Капитализмът никога не е “правилен”, не е благосклонен към обикновените бачкатори, които преди четвърт век притежаваха градски панелен апартамент, селска къща от дядо и лека кола, било сглобена в завод в СССР, било взета на старо западна марка. Спрямо колегите си на Запад това бе доста скромно.

    Днес се “радват” на оглозки от предишното си “притежание”. И са още по-назад от западните работници, макар че и там нещата не отиват на добре.

    Но да се върнем към “кралското слово”.

    Нататък речта на Живков очертавала това, което се случи и продължава да ни сполита сякаш изневиделица:

    … Извършихме вече работата по създаването на фирмите в областта и на промишлеността и на селското стопанство. Сега предстои фирмите да се изпълнят със съдържание. Какво може да бъде това съдържание? Само онова … което се намира в западните фирми … – нас напълно ни удовлетворява …
    Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип … Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо … Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. Свободно частната практика. Така ще постъпим и с пенсионния фонд …
    Акционерната фирма ще обхване като ракови образования цялото общество.
    … Нови промени предстоят в данъчната система. Ще въведем данък, какъвто не е имало в България. Просто е взето от западната система. Равенство в облагане във всички сфери.
    … Един другар … ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошарата? Ах, викам … вярно е, вкарваме вълка в кошарата, но … вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво, то ще остане …
    През 70-те години ние направихме голяма грешка като не довидяхме НТР … и сега трябва да наваксваме …
    Трябва да превърнем Народното събрание в работеща корпорация. Народните представители ще работят повече, ще имат власт …
    Сега навсякъде има матриал за митингова демокрация. Ужас. Жалко че не съм млад, да развея байряка на митинговата демокрация. …
    … Най-фаталната грешка е по националния въпрос. …
    Никъде в социалистическите страни положението не е добро … Преустройство, което няма да става под ръководството на партията, ние не можем да приемем …
    Демократизмът и гласността след пленума ще получат силно развитие. …
    Искам да Ви уверя, че ще вървим заедно напред. Имаме грешки, но избраният курс е правилен.

    И ето че вървим (водят ни, влачат ни като добиче към кланица) по “правилния курс” оттогава та до сега – при управление на различни партии, различни правителства, уж категорично опозиционни едно на друго. Изпълниха фирмите със съдържание. Болниците станаха търговски дружества. Въведоха плоския данък. Ракът на далавераджийството наистина обхвана цялото общество. Вълците дояждат нарочените за мърша обикновени работяги. Парламентът е главен орган на олигархията. Митинговата “демокрация” пълни главите с въздуха на илюзиите под налягане. Гласността проглушава ушите, не чуваме от нея гласа на собствения си разум. Е, с НТР стана малко гаф, производство в съвременна България практически няма, но пък има богат внос на високотехнологични дрънкулки, чрез които жилото на НТР се забива в народа все по-навътре. Говоря не само за консуматорската мания, а и за оборудването, което замества човешки труд и оставя орди безработни. И докато жилото ни трови, медът почти изцяло се лее в гърлата (не напълно буквално де) на останалите на ръководна, но вече прикрита роля кадри – бившите партийци, настоящи капиталисти и техните протежета, ортаци и близки измекяри.

    Къде сме ние, народът, в цялата схема? Като какво сме в нея, освен консуматив?

    Журналистите, свидетели на “пророчеството” на 1 ноември 89-а, на следващия ден не публикували нито дума. Бе нужно да си траят, докато се пече новата порция митове за фураж на стадото, в чиято кошара пуснаха вълци.

    По-рано, през януари 1989-а Живков се “пошегувал” пред френски журналист, че има намерение да управлява страната до 2007-а. А на съратниците си заръчвал:

    “Другари, да се снишим, докато вълните на промяната отминат, и ние отново ще се изправим невредими.”

    Изправиха се. Даже не забелязахме кога, даже не усетихме, че са си седели през цялото време на гърба ни. И сега сме снишени от тежестта им.

    Колко още да се снишаваме, до счупване на гръбнака ли?

    revoljuciyata mente

    Николай Теллалов

  2. Не е дори заявка за народ.

    Налъмите ще цъфнат вероятно.
    И вероятно ще завържат ялов плод.
    И даже да е циганско – е лятно.
    Не е дори заявка за народ.
    Като бездомно куче го кастрират.
    А той върти опашка …Помияр.
    Две бабички в контейнера събират
    от всенародната любов трохи. Какъв пиар…
    Настава вечер и звезди изгряват.
    Със сигурност настава после ден.
    Уж царят гол, пък нас осеменяват
    пет идиота и един кретен.
    Налъмите ще цъфнат вероятно.
    И вероятно ще завържат ялов плод.
    И даже да е циганско – е лятно.
    Не е дори заявка за народ.

    Яна Кременска

  3. Двадесет и шест години порнокрация

    Двадесет и шест години – порнокрация!
    Мощна, възходяща мафиотизация…
    Население – зомбирано и спящо.
    И развитие безпътно, низходящо…

    Хора изгорели и самоубити…
    Процъфтели банки, задници, бандити…
    Мутри, чалга, контрабанда, дрога, робство…
    И разбиване. Ограбване на общото…

    Марин Тачков

    И т. н.
    eurochicago.com/2014/11/misli-okolo-datata-10-noemvri/
    mt46.blog.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *