Home » Авторски страници

Писма и благотворителни инциативи на Национална мрежа за децата

2015.10.18 Няма коментари
Spread the love

Untitled22

Организацията Национална мрежа за децата изпрати отворено писмо до отговорните институции в България, във връзка с нарушаване правата на децата в медиите. От Национална мрежа за децата, обединение от над 130 граждански организации в страната, се противопоставят категорично на това деца, жертви или свидетели на престъпления, да бъдат показвани и разпитвани в българските медии. Конкретен повод за писмото е материал, излъчен в предаването „Господари на ефира“, в който се показва как деца биват разпитвани в сутрешния блок на БТВ.

Национална мрежа за децата е изпращала преди година по подобен повод открито писмо към TV7, във връзка с разпитването пред камерите на дете, преживяло сексуално насилие.

“Показването на децата по телевизията и задаването на въпроси, когато те са в уязвима ситуация и травма от случилото се, води до чувства на срам, на вина, на гняв и промяна в поведението на детето. Нещо повече, самият разпит на децата ги кара да преживяват отново и отново травмата. Въздействието може да бъде опустошително и да доведе до дълготрайни психични проблеми през целия живот на човека. Разкриването на самоличността на детето е отпечатък за цял живот. Друг риск, свързан с участията на деца в медийни предавания и проекти, е начинът, по който това се възприема от техните връстници. Считаме, че подобни репортажи и излъчването им стават практика, въпреки всички етични правила и човешки отношения.” – се казва още в сегашното писмо на организацията.

Мрежата за децата обединява усилията на различни организации в цялата страна, които работят с деца и семейства, като целта е подкрепа на деца с увреждания, деца, преживели насилие, деца с различни затруднения, но също така и деца, които нямат проблеми.

Untitled33

От другата седмица Национална мрежа за децата започва голяма кампания във Великобритания за набиране на средства за изграждането на Къща на децата в София (повече за този проект вж. тук – House of children_BG), чийто основна цел е да развива гражданските умения на децата и младите хора, както и да се превърне в място, където да се срещат хора, чийто основна мисия и цел е да подпомагат децата. Дейностите в къщата ще се управляват от деца и млади хора, които излизат от институции, като социално предприятие. Партньори в тази кампания на Национална мрежа за децата са Eurochild, Children in Norden Ireland, Children in Scotland и други организации.

В началото на декември Мрежата за децата планира и благотворително събитие, което ще бъде в Българското посолство в Лондон. Подобна кампания Национална мрежа за децата планира и в САЩ, за периода от 1 до 31 декември 2015 г.

.

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.