Home » Авторски страници, българи зад граница

П. Стаматов: Българите зад граница имат исторически шанс с референдума

2015.08.03 Един коментар
Spread the love

Основателят на Eurochicago.com: Българите зад граница имат шанс да се обърне по-голямо внимание на техния вот

.

Пeтър Стаматов

Българите в чужбина ще имат право на глас в референдума. Това стана възможно след приетите промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Българите зад граница имат шанс да се обърне по-голямо внимание на техния вот, заяви в предаването “Преди всички” на БНР Петър Стаматов – основател на сайта Еврочикаго:

С високия праг на валидност на референдума броят на гласовете зад граница, които ще са в полза на електронното гласуване, стават от особена и решителна важност. Надявам се да успеем да се мобилизираме, защото този път ще гласуваме за нас, за наши решения, а не за политиците.

Според него има само един положителен факт от избора на Мая Манолова за омбудсман:

Тя е работила над Изборния кодекс. Често сме ѝ досаждали и звънели, и тя е запозната с желанията и исканията на българите зад граница.

Стаматов каза още, че за поста на национален омбудсман е имало и граждански кандидат, но никой депутат не се е решил да внесе кандидатурата му.

Той обясни, че на сайта Еurochicago.com често правят анкети за някои избори в България. Направили такава и по повод избора на омбудсман. Победител в нея с голяма преднина е станал Константин Пенчев:

При тези анкети аз виждам IP адресите, от които се гласува. Забелязах от централните сгради в София, от Министерския съвет, да се гласува за Мая Манолова.

Петър Стаматов каза още, че Националната стратегия за българите в чужбина, която беше одобрена преди година, е поставена “на трупчета”. Има надежда обаче за създаването на консултативни обществени съвети на българите в чужбина, които да действат към посолствата:

За първи път на наша страна е застанало доста голямо лоби. Имаме писмената подкрепа на избори на обществени съвети от Борис Вангелов – председател на Държавната агенция за българите в чужбина, на Константин Пенчев, който поне още два месеца ще бъде национален омбудсман. Надявам се, че и Мая Манолова няма да има нищо против. Подкрепа имаме и от вицепрезидента Маргарита Попова. Остават две важни препятствия. Едното е Министерството на външните работи. Там имаме също някакъв пробив, лоби… Необходима е само една заповед за провеждане на обществени съвети. Другото сами ще го направим, няма да коства на държавата нищо повече.

Другото препятствие е ЦИК. Те трябва да разрешат да се постави втора урна в някой ъгъл или пред залата на избирателната секция.

Цялото интервю с Петър Стаматов можете да чуете в звуковия файл по-долу.

БНР
.

One Comment »

  • Лила said:

    Добре, :-).

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.