2024-04-20

2 thoughts on “Казусът с църквата „Св. Николай“ във Флорида – откъде идва конфликтът?

  1. П.С. Попитайте Ивайло Захариев, когато се върне от почивката си, чий членски внос е платила съпругата му, Надя Мей. Имам разрешението на този член, защото е техен приятел, но има принципи! Излиза, че ако отец Тодор е платил на някой членския внос, е купил гласове. Но ако те са платили на някой членскя внос е….какво????
    Попитайте и Таня Милкова, къде беше от 2011 година докато не я избраха в борда.
    Попитайте Димитър Кордов, който в интервюто си за някаква си телевизия, отговорно заявява, че не бил поканен за изборното събрание. Пълна лъжа. Аз лично си получих писмото, а можеше да мина и без това разхищение за пощенски разходи.
    Питайте 5 членното семейство на Мая Тегов, колко пъти са дошли на събирания и лично Мая, с какво е допринесла за една година членство в борда. Колко пъти мъжът и, чийто подпис е на подписката е дошъл и има идея за какво иде реч. Снаха й, която хал хабер си няма за какво иде реч, също има подпис против отец Тодор. Тя дори не знае кой е!!!
    Обадете се на тези 125 и ги попитайте, кой от тях, какво е направил за тази идея, колко пъти е дошъл да помогне с труд, не говориме въобще за пари.
    Питайте всеки от тези „симпатизанти“, къде е тази църква.
    Попитайте ги и къде бяха, когато владиката ни дойде на крака, за да чуе всяко мнение и да реши, Тодор става ли за поп или не.
    Таня Милкова забравя, че владиката, когато дойде и изслуша всеки и когато господин Казаков, (единствен), сподели, че е против Тодор да ни стане отец, защото имало 40 човека, които искали църква, но не искат Тодор за поп, аз попитах дядо Йосиф, дали може тези 40 човека да си направят тяхна църква, той каза:
    „Аз съм тук и днес и утре и вдругиден. Доведете ми хората, за да чуя всеки „ЗА“ и „ПРОТИВ“. И да, колкото повече църкви, толкова по-добре. Нека да има повече български църкви.“
    Тези велики „симпатизанти“, така и не посмяха да се появят. Много страхлив тоз българин се оказа, когато трябва да се срещне очи в очи с опонент.
    Жалко е, че трябва да го напиша, но вече въобще не се учудвам, че сме били 5 века под турско – владичество/робство/присъствие, или кой, както да си го тълкува.
    Сблъсквайки се с такива нелепости, почиващи на абсолютно безпочвени обвинения, ме кара на моменти да се срамувам от произхода си.
    Какво делим? Една барака!?

  2. Благодаря за професионалното отношение към един наболял проблем. Писах на господин Захариев СМС още на 5/11/2015, с молба да се съберем и всеки да каже с какво е съгласен и с какво не е. Отговор не получих до 6/1/2015, (ден след годишното събрание, на което абсолютно никой от тези 125 човека не дойде, за да си каже мнението), когато господин Захариев изведнъж реши да ме удостои честта да ми се обади. Тогава проведохме дълъг разговор, в който той се опита да ме убеди, че списъците с членовете са фалшифицирани и т.н. Аз го помолих да ми изпрати тези, които има, за да направя сравнение. След като ги получих по е-мейл, лично проверих и не открих някакви особени разлики. Попитах го, защо не са дошли на събранието, защото хората заслужават да чуят и двете страни преди да гласуват, той ми отговори, че било безсмислено да се обясняват на приятелите на отец Тодор. И след това започнаха нападките, че събранието и изборите били нелегитимни.
    Аз лично не съм била, не съм, а няма и да бъда в борда поради лични съображения, но съм член от самото основаване на тази църква. Големи дарения не съм давала поради лични финансови причини, но с труд съм помагала винаги.
    Аз съм една от тези оплюти членове, които уж отец Тодор е подкупил, като им е платил членския внос. В това твърдение няма грам истина и хората, които се осмелиха да оклеветят и отец Тодор и мен в частност, са абсолютни лъжци и интриганти. Защото всички те са свидетели на труда, който съм давала в църквата, доброволно и с удоволствие. Отец Тодор ми плати членския внос по други причини, които ако искате да знаете с удоволствие бих споделила. Аз съм чиста пред съвестта си. Отец Тодор също.
    Господин Казаков е прекъснал разговора, защото той не желае истината да излезе наяве.
    Госпожа Милкова пък официално заяви в личната си страница във ФБ, че си подава оставката и, че по никакъв повод не желае името й да се свързва с тази организация. Но след тези събития, съвсем явно е, че липсата на внимание към личните драми на някои индивиди, ги подтиква към груби, безcмислени и никому ненужни отрицателни действия.
    Аз не знам дали отец Тодор не може да събере хората, но съм убедена, че поделите тази грозна инициатива, този фарс, нямат никакво желание да има църква. А какви са им целите??? Само те знаят!!!
    Църквата е място, където всеки трябва да се помири със себе си, да поиска прошка, да даде прошка, да се помоли за здраве. Църквата не е място за надпревара кой е по-,по-,най-. Когато има недоразумения, интелигентните хора гледащи в една посока, се събират и разискват проблемите докато не се стигне до взаимно съгласие. Проблемите не се решават с клевети и лошотия. Проблемите се решават мирно, с интелект, с взаимни компромиси.
    Още веднъж, лично ви благодаря, че проявихте професионализъм и попитахте представителите и на двете страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *