Home » Избрано

САЩ се включват в разследването на взрива в с. Анево

2015.06.10 Няма коментари
Spread the love
Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

САЩ ще се включат в разследването на взрива на полигона на ВМЗ-Сопот в Анево, при който загина американец, а други двама негови съграждани пострадаха тежко и единият остава в критично състояние. Ранени в инцидента бяха и двама българи, чието състояние е стабилно.

Случаят с избухването на боеприпаси по време на изпитания на полигона, нает от частната оръжейна фирма “Алгънс”, е разпределен в Пловдивското прокуратура, но в досъдебното производство ще се включат и американските власти, заради замесените техни граждани. Това съобщи вестник “Труд”, посочвайки, че това е станало ясно при посещението на вицеконсула на САЩ в България Джулия Дилард в пловдивската болница, където са настанени пострадалите в инцидента. Самата Дилард не е говорила с медии, а само с по-леко раненият американец.

Поредният инцидент с избухнали боеприпаси на терени на държавното оръжейно предприятие ВМЗ-Сопот след взривовете в съседното на Анево село Иганово само преди около два месеца, отново повдигна въпроса със спазването на правилата за безопасност при работа с взривни вещества у нас.

“Не можем да правим разлика между държавните и частни фирми, когато става въпрос за производство. Всички отговарят на едни високи стандарти по отношение на сигурност. Когато тези стандарти не са спазени – стандарти за производство, за контрол, за боравене с взривоопасни вещества – трябва да се носи отговорност”, заяви президентът Росен Плевнелив по време на посещение в неделя в Хасково.

Министърът на отбраната Николай Ненчев от своя страна смята, че са наложителни законови промени, след като толкаво често се случват инциденти при работа с оръжия и муниции.

“Очаквам разследващите органи да си свършат работата. Не се касае за обучение. Касае се за тест за изпробване на някакви боеприпаси. Но, как да си го обясня? Очевидно обяснението е едно – има неспазване на правилата, на процедурите, допусната е грешка с фатален край. Това е моето обяснение. Оттам – насетне нямам, пак казвам, нямам отношение и не бих искал да нося отговорност за чужди грехове. Предполагам, че се касае за нарушение на инструкции и правила”, коментира той, цитиран от БНР.

Ненчев припомни, че преди повече от три месеца е издал заповед, според която абсолютно всички хора, които са на подчинение и работят в структурите на Министерството на отбраната и занимават с взривни вещества, материали в складове, трябва да преминат допълнително обучение.

“Свършиха си работата хората. Над 280 човека, доколкото си спомням, сме обучили. По време на заседание на Министерски съвет предложих такъв тип обучение, тъй като имаме възможно най-добрите специалисти във военното училище в Шумен, такова обучение да преминат всички онези, включително и частни фирми, които се занимават и работят с взривни материали. Това мога да направя. Надявам се да има воля един ден това да се случи”, допълни той.

В неделя привечер стана ясно, че най-тежко раненият американец на 38 години е излязъл от кома, но състоянието му остава критично. Той е с множество травми и разкъсни рани по ръцете, както и с наранявания по тялото и фрактура на черепа. Ампутирана е част от дясната му ръка до китката. Екип от хирурзи и неврохирурзи са извършили още две животоспасяващи операции. Обработени бяха и многобройните рани по тялото на мъжа. Пациентът е настанен в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, казаха от здравното заведение.

Опериран е и още един от пострадалите – 46-годишен мъж с американско гражданство, роден в Канада. Ортопеди са оперирали сухожилия на крака му. Обработени са и множеството рани по тялото му. Общото състояние на пациента е добро, съобщи доктор Кирил Атлиев, ръководител на звено “Хирургия” в отделението по спешна медицина в университетската болница. Той увери, че състоянието на другите двама ранени българи – единият преводач, а другият служител на ВМЗ, е стабилно.

Единият от тях на 29 години е с рани по ръцете и гърдите, които са обработени. Другият българин, 25-годишен, е с множество рани по краката. Опериран е от екип на съдова хирургия по повод прекъсната артерия на единия крак.

Взривът стана в събота около 11:30 часа при експериментална стрелба с гранатомет на полигона в село Анево. Полигонът е бил нает за обучението от частната фирма “Алгънс”, която е собственост на Александър Димитров, който притежава и фирмата “Алма-Де”, чието име беше замесено около взривовете в Челопечене.

Източник:  Mediapool

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.