2024-04-18

15 thoughts on “Розетата от Плиска – отключващ код за генома ни

  1. Elica Dimova, много неща Ви текнахаслед мойте публикации за руническите знаци КОЙТО ВСЕ ОЩЕ НЕ ПОЗНАВАТЕ АМИ ПЛАГИЯТСВАИКИ МИ ДРЪНКАТЕ

  2. Уважаема, Гопожо Димова! Много Ви благодаря за изчерпателната информация, свързана с розетата от Плиска. Научих преди няколко месеца за нея и изчетох доста материал, за да разбера значението й. Мнението на всички автори по този въпрос се припокриват с информацията, съдържаща се във Вашата лекция.

    Че Земята се върти около Слънцето, а не обратното също се е приело първоначално с хули и обиди от страна на невежите.
    „Аз Ви моля не да бъдете на моя страна, а да бъдете на страната на истината!“ каза Далай Лама на едно свое посещение в Европа.

    А истината за величието на българския народ, неговото значение и роля за човечеството, започна да излиза постепенно на бял свят въпреки огромните усилия тя да бъде подтисната и унищожена.

    Как се прави това може да бъде прочетено, например, в книгата на Христо Маджаров „Големият заговор срещу българите“.

    „Верните слова не са красиви,
    красивите слова не са верни.
    Мъдрият не спори,
    спорещият не е мъдър …“ Лао Дзъ

  3. Благодаря за злобните коментари, защото те имат зачатък на мисъл. Откритието ми е факт и е мое право да избера както методиката, която е интердисциплинарна, така и източниците, които преценя, които са и посочени. Разбирам, че има засегнати защото обществото не им е оказало вниманието, което смятат, че заслужават. Но изкушените от духовното си развитие знаят, че някои истини се откриват само на чистите духом. Затова дерзайте!

  4. Благодаря за злобните препоръки, чувствам се удовлетворена от полемиката, може пък да произлезе и някоя наистина по-издигната мисъл. Разбирам тези, които са засегнати, защото обществото не им е оказало вниманието, което смятат, че заслужават. Откритието ми е факт, независимо какви неаргументирани възражения ще има. Какви факти съм избрала за да илюстрирам тезата си е мой собствен избор, както и интердисциплинарната методика, която единствено може да обясни и то донякъде свещената истина, скрита в Розетата. Между другото хората, които са устремени към духовното знаят, че някои истини могат да бъдат открити само на чистите духом. Затова дерзайте!

  5. БОЖЕ! КОЛКО МЪКА ИМА ПО ТОЯ СВЯТ, БОЖЕ!
    Направо ми увисна ченето. Препоръчвам на авторката да не скверни езика свещен на нашите деди. Какъв тюрлугювеч от бълнувания! Имаме собствена система за изписване на думите, което е най висшия белег на цивилизация, но нека да оставим на поколенията нещо, което има стойност, а не да достигаме „висотите“ на вардарските титани на мисълта.

  6. Чакалите както винаги взеха да кълват на дребно и отново пропуснаха великото послание на ритуалните букви. Нека аналитичният исторически ум продължава да се кара за цифри, докато ние пазим и благодарим за живото Познание.

  7. Благодаря Ви за статията, въпреки че не мога да я приема за чиста истина поне ми предлага друга теза за нашата история.

  8. Супер. Много интересна статия. Браво.

  9. Елица Димова умее да чете буквите и од прочетеното да краде БЕЗ ДА ГО РАЗБИРА УКРАДЕНОТО, ЛУПАЙКИ(глупости) КАТО нейно* откритие двоинството на РУНИЧЕСКИЯ ЗНАК „Y“ публикувано во моя ФБ профил както и ПУБЛИКУВАНОТО от ЕФИМ УШЕВ – Златоград … ### Ако приемем, че … българите са имали отношение към създаването на цивилизацията от Двуречието, следователно този символ би трябвало да има и обяснение чрез аналог. Символът на рода Дуло е съставен от няколко други знаци от една страна, свързани с почитанието на Бог – Слънце и от друга с мъжко-женското двуединство на човека. Знакът е свързан и с почитанието на седемте планети, които намираме върху Розетата от Плиска. Като съставен знак, IYI представлява съчетание от две руни – фалическият символ I и триъгълника, обозначаващ утробата на богинята – майка V.###

  10. Г-не, неспособността на част от българите да бъдт обективни и да не приемат лично тезите на другите хора, обикновено не е похвално качество. Много от спорните източници вече са подкрепени от материални такива. Най-старите знаци обаче, които могат да бъдат определени като писмени, са познати от земите на Балканите. В своето универсално изследване на писмеността и писмените системи немският езиковед и културолог Харалд Харман, разглежда знаците върху различни керамични предмети от култура Винча като най-ранните писмени знаци. ( Harald Haarmann “Universalgeschichte der Schrift” 1990) Той, както и други изследователи признават фактите, но за доста българофоби е непосилно бреме да го признаят. Търсенето на истината е дълъг процес. Който иска стига до нея, който не иска – прави анонимни квалификации.
    В статията си не съм си потавяла задача да бъда напълно обдстойна. Що се отнася до г-н Серафимов – нямам представа дали той е с историческо образование. Така или иначе това е едно от моите образования. Как съм подредила фактите си е мое право. Позовавала съм се тези тези, които са се докоснали до това, което открих. Това, че историческата наука в България разполага с методика, кято по принцип отхвърля интердисциплинарния подход не е нейно преимущество. Убедена съм, че това е въпрос на много скорошно бъдеще. Всичко това написах не заради Вас, а въпреки Вас.

  11. Статията е микс от истина и фантасмагории.
    Павел правилно Ве е попитал за източници за фантасмагориите.
    Отговорът ви че „има, амаса секретни“ е смешен и несериозен
    Джагфар тарихъ е ДОКАЗАН фалшификат
    Стефан Гайд е ДОКАЗАН лъжец

    Забъркването на буламач от истина (за автохтония ни произход) и лъжа ( за ИДЕЛ и подобни) само обърква читателите и ги отвращава

  12. Благодаря за отзива под статията. Наличието на интерес е по-добро от липсата на такъв.

    Що се отнася по същество.

    1.Източникът за митичната държава ИДЕЛ е наличен. Друг е въпросът доколко е достоверен, но затова се и позовавам на скорошните открития на български градове отпреди 33 000 г. в територията на днешна Русия, които за съжаление са засекретени и поради това източниците, като цитати на учени, дали своето мнение по въпроса е естествено да се отхвърлят. Но Ви, като човек, който се занимава с история, добре знаете, че новите Ви тези не могат да бъдат доказани с методиката на тези, които сам Вие отричате.
    2. Относно произношението и съдържанието на думата „кануку“ или „кунуку“.
    Едва ли и Вие можете да твърдите как се е произнасяла дума на изчезнал език. Ако го направите, аз лично ще Ви поздравя. Относно съдържанието сте прав, но също така има и друго тълкуване, тъй като думата се използвала относно царските печати. Знаете добре, че писмеността е била елитна наука, даже религия.
    3.Арабският източник съществува, не съм го цитирала, но ако се интересувате, може да го обсъдим лично.
    4.Не твърдя, че хиксосите са управлявали в този дълъг период, а че в Египет е имало фараони с друг произход, включително тракийски и периодът е доста дълъг. Това, разбира се, в момента не е удобно теза, но има и други по-сериозни доказателства от цитираните тук, които потвърждават, че египетската цивилизация сякаш се е появила от нищото, а е имала изключителен тренд по-късно, което показва, че създателите й вероятно са дошли отдругаде. Удобните тези не са верните.З.Сичин също признава, че вероятно египетската цивилизация е наследник на развита друга цивилизация. Доби на едно място споменава и нашите земи. Да не говорим за редица нови и също атакувани изследвания като тези на Гайд, който твърди, че 2000 преди създаването на Книга на мъртвите в България имаме налични идентични по-ранни прототипи на определени текстове. Това доказват и проф. Харман, който изследвайки древните писмености достига до извода, че поне три са създадени от българите. С други думи тезата се формира от група източници, а тя е, че българите или траките, както искате ги наречете, имат съществуна да не кажем основна роля за формиране на поне няколко световноизвестни култури. Като такива нашите предци са имали знания, които предполагат много висока степен на научни познания за устройството на света и са закодирали, криптирали тази информация в знаци, които познаваме, но приемаме, че са само руни или пък йероглифи или друг вид средство за комуникация, но ние забравяме, че древните не сме ние.
    5. Интересното е, че относно микенските текстове всъщност съм ползвала Ваши разработки. Но що се отнася за това, че на Розетатаса изобразени и небесни тела е доказано от други български учени. Аз съм взела тяхната теза, за да надградя знанието и да покажа, че българските знаци, които насят такива символи са нещо повече от документ за епохата – те са живо и приложимо знание.

  13. Похвален е всеки опит да се разгадаят загадките от миналото ни. За жалост само добри намерения не са достатъчни. Трябва да се проверява усърдно и да се разчита само на достоверни сведения.

    Няма такова нещо като първа българска държава Идел, това не е нищо повече от фантазия. Ид -7 няма смисъл на български език, нито пък ел-племена е българска дума. Какво е това име на неспомената нито един път в древността българска държава, ако името няма смисъл на български.

    Акадската дума не е кунуку, а кануку, тя не означава царски документ, а подпечатан документ. Сродна е и арменската кнаик – печат, като значението е притискам, правя отпечатък.

    Няма арабски източник, който да споменава, че по времето на Кирил и Методий световният език на дипломацията е българския. Светите братя дори водят борба за правото на дедите ни да водят църковната служба на български и да ползват българска азбука за свещените си книги.

    Хиксосите не са царували между 3100 и 1500 преди Христа, това е огромен период от време! Хиксоския период е от около 1950 до 1550, когато Яхмос ги прогонва.

    Микенските текстове са кратки, те са от административен характер, не засягат съзвездия е тем потобни.

    Чудя се къде е записана древнобългарската митология, в която се споменава рибата Бойгала ?

    Надявам се г-жа Димова да приеме критиката ми.

    Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *