2024-03-28

3 thoughts on “Защо и как не станах прокурор…

  1. Искам да добавя – „Как не станах адвокат“.
    Случай от „щастливото минало“, когато ни караха като стадо овце да манифестираме и да викаме колко велики са нашите вождове.
    Завърших право в Софийския Унивеситет. Завърших две годишен стаж като адвокат. Взех всички изпити за правоспособност пред съдиите от Върховния съд. Получих удостоверение за правоспосбност като юрист. Веднага след последния изпит двама мъжаги в Съдебната палата.ме вкараха в една праздна зала и ми казаха да подпиша документ за сътрудничество с ДС. Казах им, че не съм комунист и нямам нищо общо с ДС. Ами точно за това си много ценен за нас – ми казаха. Пред теб ще говорят, пред нашите ще мълчат. Повторих НЕ. Толкова и ще бъдеш адвокат, бе края на разговора. След това на всички мои заявления за член на адвокатски колектив (нямаше свободна практика) или юрист пропаднаха. Изглежда моето досие започваше с НЕ. Положението беше критично без печат за работа в паспорта. Правеха хайки и тези без печат ги товареха на камиони за Белене. А там се стоеше без присъда и без връзка с света. Никой не знаеше кой е там и за колко време. Ако питаш може да те пратят също. Но успях и „пробих“ за печат. „Позволиха“ ми да работя като стругар. Други мои колеги правеха кафези за канарчета. Един стана фотограф и т.н.
    Хиляди бяха като мене, но си мълчаха тогава, мълчат и сега.

  2. Здравейте, г-н Гусев!

    Случайно попаднах на Вашите статии и ми стана много интересно.
    Аз съм дъщеря на Илка Шапкарева, която споменавате тук. Майка ми я няма на този свят вече близо 25 години, но се радвам, че някой все още си спомня за нея.
    Бъдете здрав и Бог да Ви благослови!

  3. Здравейте, г-н Гусев!

    Случайно попаднах на Вашите материали и ми стана много интересно.
    Аз съм дъщеря на Илка Шапкарева, която споменавате тук. Майка ми я няма на този свят вече близо 25 години, но се радвам, че някой все още си спомня за нея.
    Бъдете здрав и Бог да Ви благослови!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *