Home » Авторски страници, българи зад граница

КИЦ „Босилеград“ награден за заслуги към българската култура

2015.05.25 Няма коментари
Spread the love

Културно-информационният център „Босилеград“ бе отличен на 24 май с почетния знак на Софийска област, за особени заслуги към българската култура. Това стана на празнично тържество за Деня на българската просвета и култура в духовния център на Западните покрайнини с. Извор, което бе уважено от български депутати и общественици. Сянка върху тържеството хвърли недопустима постъпка на босилеградски управници, които на 24 май предпочетоха да отидат на полето и забраниха на учениците от Гимназията и Основното училище в града да присъстват на празника в Извор.

DSC_0189

КИЦ „Босилеград” и тази година изпълни своя дълг с поредното традиционно честване на Деня на Българската писменост и култура – 24 май, в духовния център на Западните покрайнини село Извор, пред Килийното училище и църквата „Св. Троица“, откъдето през 1832 г. в годините на робство и безпросветна тъма е започнало Просвещението и българското Възраждане на Краището. Като последовател на създателите на Българската просвета Св. Кирил и Методий и техните ученици, КИЦ „Босилеград“ остава верен на мисията си да чества и тачи паметта на светите братя Кирил и Методий, които превърнаха България в гръбнак на славянската писменост и култура, от която щедро черпят много народи и до днес.

В знак на уважение и признание за развитието на културата и духовността в Западните покрайнини, КИЦ „Босилеград“ бе подкрепен от депутатите в 43-то Народно събрание, управителката на Софийска област г-жа Росица Иванова, Преподаватели от Национална спортна академия „Васил Левски“ – доц. Лозан Митев, проф. Милчо Войников, съпредседателя на Обществено движение „Западни покрайнини“ д-р Валентин Янев и представители на ВМРО – Българско национално движение Стефан Грънчаров, Георги Петров и други. Поздравителни писма изпратиха Андрей Ковачев – евродепутат от групата на Европейската народна партия и вицепрезидентът на България г-жа Маргарита Попова. Медиен покровител на честването бе Българска национална телевизия.

Събитието започна с Тропар за светите братя Кирил и Методий, който прочувствено изпълни църковния музикант Асен Атанасов. В ролята на водеща прекрасно се справи журналистката и общественичка от Босилеград Александра Димитрова.

DSC_0049

Слово за делото на светите братя Кирил и Методий изнесе водещият на предаването на БНТ „Вяра и общество” Горан Благоев. Той подчерта християнската справедливост и хуманност с правото на всеки народ да изповядва вярата на своя език и добави, че българите от Западните покрайнини в условия на чуждо верско и държавно владичество са успели да създадат забележително образование и култура, чийто венец са приносите на западнопокрайнинските културни дейци Йордан Захариев, Емануил Попдимитров и кинорежисьора Златан Дудов, оставили епохална диря в Българската култура.

Горан Благоев отправи призив към българите от Майката Родина и от Западните покрайнини да протегнат ръце един към друг, за да се опази идентичността и достойнството на българите от Босилеградско и Царибродско, независимо от границите, които се издигат между двете части на един народ. Той отдаде признание на КИЦ „Босилеград“ за неговата трудна мисия да опазва и създава духовността на българите от Босилеград.

Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова поздрави българите в Босилеградско и изказа своята признателност за поканата от страна на КИЦ „Босилеград“ да присъства на това мило честване и подари най-ценните книги на Емануил Попдимитров и Българските класици – Вазов, Талев, Йовков. В знак на високо признание за дейността на КИЦ Босилеград, тя връчи почетния знак на Софийска област на КИЦ „Босилеград“ за особени заслуги към българската култура.

DSC_0248

По повод 24 май, КИЦ „Босилеград“ всяка година обявява конкурс за детска рисунка и есе за учениците в Основното училище и Гимназията в Босилеград. Тази година за най-добри детски рисунки бяха избрани тези на: Миляна Василева от Долна Любата и Мария и Йелена Петков от Горна Любата. За най-добри есета бяха избрани творбите на гимназистките Катарина Наков и Радица Божилова, и Мартина Миланов от Основното училище в Босилеград.

Плакет за млади творци в областта на поезията и литературата, тази година бе присъден на Никица Христов, юрист, за стихосбирката „Феникс“.

Наградите за учениците бяха осигурени от народните представители на 43 Народно събрание на България, от Национална спортна академия и Обществено движение „Западни покрайнини”. Накрая всички присъстващи запяха химните „Върви, народе възродени” и „Хубава си, моя горо”.

Веднага след края на тържеството, първокласираните ученици от Босилеград Драгана Апостолова и Мартин Димитров на конкурса за есе на тема „Заветите на Васил Левски – актуални и в 21 век“, обявен от КИЦ „Босилеград“ и евродепутат г-н Ангел Джамбазки, отпътуваха за Брюксел, където два дни ще гостуват на Европейския парламент.

Сянка върху тържеството хвърли недопустимата постъпка на босилеградските управници, които в Деня на българската просвета и култура предпочетоха да отидат на полето и забраниха на учениците от Гимназията и Основното училище да присъстват на празника в Извор.

Държавните представители на България и гостите с разочарование и съжаление констатираха двуличие в поведението на общинските власти в Босилеград, които в София патетично заявяват обичта си към майка България и загрижеността за опазване на образованието и културата, а в Босилеград не намериха сили и смелост да се срещнат с гостите и съвместно да изразят своето уважение към най-светлия Български празник. С това бе хвърлено петно върху приятелският дух и взаимното уважение в българо-сръбските отношения, демонстрирани на президентската среща между Николич и Плевнелиев през март.

КИЦ „Босилеград“ изразява съжаление от постъпката на управляващите в Босилеград, които продължават да насаждат страх и да раздухват омраза и презрение към Българската просвета и култура. С тази постъпка, босилеградските управници нанесоха и непоправима вреда на Сърбия като кандидат-членка за Европейския съюз. Те явно не си дават сметка, че за подобни постъпки се разисква в Европейския парламент, и че те са част от оценката за напредъка на Сърбия за членството й в ЕС. Недопустимо е, във времето на интернет-технологиите и европейските интеграции в Босилеград да се отправят закани и да се нагнетява страх сред родители и ученици за отбелязване на исторически и културни празници, вградени в основите на нашата българска национална идентичност, и превърнали се в основополагащ принцип, върху който са поставени взаимоотношенията между държавите от Европейския съюз. Оставяме на обществеността и на отговорните институции в София да преценят от нравствена и гражданска гледна точка безразличието и безучастността на учители и родители, които се стремят да получат образование с привилегии от България. Те дадоха урок по неблагодарност, малодушие и използвачество на децата си.

Честването на 24 май в Извор за пореден път изяви истинските стойности на духовния ни празник. Опитите за неговото осуетяване окончателно разобличиха двуличието и злоупотребите с усилията на България в хуманната кауза да проявява грижи за своите сънародници в Западните покрайнини.

.

Иван Николов,

председател на КИЦ „Босилеград“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.