2024-04-23

8 thoughts on “За подхода на „Америка за България“

  1. Антоанета Цонева и Асен Генов, които са част от неформалното гражданско сдружение „Протестна мрежа“, са осъдила окончателно в-к „Монитор“ за клевета. Повод за делото бяха твърденията на вестника, че двамата са плащали за протести срещу главния прокурор Сотир Цацаров.

    Новината бе съобщена от самата Цонева в профила й във Фейсбук. Съдът им е присъдил обезщетение от 3000 лв.

    „За тях това не са пари дори за семки, но присъдата си е присъда. Благодарности за адвокат Николай Христов“, написа Цонева.

    Заглавието на публикацията във вестника бе „Генов и Цонева в паника, не могат да съберат масовка, 50 лв. на калпак за протест срещу Цацаров“.

    В самата статия се твърди, че „Протестна мрежа“ са били на спешна „спявка с командира Радан Кънев и Атанас Атанасов“. По време на нея се била „родила идеята за набиране на платена агитка — около 500 души, предимно непознати лица от провинцията, на които ще бъдат платени по 50 лв.“.

    През миналата година имаше и други присъди за лъжи и клевети от страна на някои медии.
    В средата на декември гражданският активист Николай Стайков осъди на първа инстанция сайта ПИК заради обидни и клеветнически твърдения за него в 29 статии на изданието, публикувани в рамките на две години. Съдът призна частичен иск на Стайков за 12 500 лв., а сайтът ПИК да плати и разноски по делото за 3 хил. лв.

    На 30 май миналата година съиздателят на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев спечели на първа инстанция гражданско дело срещу сайта ПИК и неговия собственик Недялко Недялков за неимуществени вреди, които са причинени от разпространението на обидни думи и клевети.

    Повод за делото бяха редица статии в ПИК, в които се твърди, че Прокопиев „не зачита законите“, „е забогатял рязко за една нощ“, „се е финансирал през годините бързо и лесно, чрез публичните ресурси на пенсионната система вероятно с милиони левове“, „че е влачен от дело на дело и от прокурор на прокурор“. Във въпросните статии се твърди още, че „срещу него има образувано досъдебно производство за ощетяване на държавата в особено големи размери“, както и че „клати голяма банка“.

    Присъденото обезщетение бе в размер на 12 000 лева за трите иска, заедно с лихва.

  2. Българските шефове в прословутата фондация „Америка за България“ прибират космически заплати за колонизаторската си мисия по родните земи, става ясно от отчетите на фондацията до Федералната данъчна служба на САЩ, публикувани от ПИК.
    Оказва се, че да обитаваш баровски офис насред София и да раздаваш субсидии на Иво Прокопиев и „Протестна мрежа“ си е почти милионерско начинание.

    Сами преценете – изпълнителната директорка на „Америка за България“ Десислава Тальокова (на снимката в кръгчето) е прибрала фантастичните за редовия български гражданин 149 294 долара годишна заплата за 2013 г. За 2012-а Тальокова се е разписала срещу ведомост за 141 990 долара, а за 2011 – за 144 493 долара.

    Излиза, че месечното възнаграждение на госпожата възлиза на не по-малко от 12-13 000 щатски долара.

    За трите години общо Тальокова, известна и като Майка Тереза на родните грантаджии, е прибрала официално около 435 000 долара. Близо половин милион – честито на печелившите!

    Не й отстъпва и нейната колежка Божана Куртева, финансов директор на фондацията. За 2013 г. тя е сложила в джоба си 122 556 долара, за 2012-а: 117 292 (като има и допълнителен бонус от 23 000 долара), а за 2011-а: 123 699 плюс бонуса от 19 524 долара.

    Още по-впечатляващо е, че за 2013 г. фондация „Америка за България“ е раздала на своите щатни служители общо 1 013 037 долара под формата на заплати (данните са подчертани в таблиците с червено).

    Чисто формално „Америка за България“ е специфичен модел за американската правна система – т. нар. квазидържавни агенции. Спецификата им се състои в това, че те се създават по силата на закон и с публични средства, а се управляват като частна организация.

    Това е форма, по която след края на Студената война САЩ започват да прилагат концепцията си за soft power, мека сила, според която държавните им интереси в чужди държави не следва да се прокарват директно от ЦРУ и официалната дипломация, а от подкрепяни от държавата частни организации.

    Трябва да поясним и че в данъчните справки заплатите са описани с термина compensation – за разлика от salary (заплата) в него се включват освен основната заплата и здравните застраховки, предоставени лимити за телефони, коли и др.
    Отчетите за раздадените пари от 2011 г. ще намерите на адрес: http://www.blitz.bg/news/article/367543

  3. Лила, когато получи първия си грант Прокопиев беше също емигрант – в сингапур ако не се лъжа. Ама някои явно са по-големи емигранти 🙂

  4. Грешката ви е, че не сте разбрали, че тези пари са дарени с цел ДА ОТИДАТ В БЪЛГАРИЯ, а не при българи в Чикаго или в Малага.
    Една от точките на статута им е „ДА НАУЧАТ БЪЛГАРИТЕ на благотворителност“. Това за мен лично означава, българите от Чикаго, или от Малага, да съберат пари помежду си и да финансират сами проектите си.
    Докато в България, заможни са само мафиотите, но те НЕ даряват, дори за болните деца. В повечето случаи.

  5. Някой вече съмнява ли се вече, че тази прословута фондация се използва само за политически цели и няма нищо общо с меценатството? Интересно в САЩ не може ли някой да направи проверка в съответните регистри КОЙ стои зад тази фондация и да изнесе информацията?

  6. PODKREPATA NA TAZI ORGANIZAZIJA ZA RAZNI ,,KULURNI,, MEROPRIJATIJ SA
    NEPRISTOINI OTNOVO,SME SVIDETELI NA KORUPZIA,LIPSA NA OBEKTIVNO I BEZPRISTRASNO OZENJAVANE NA KANDIDATITE.bJAHA OTPUSNATI PARI ZA GEI-PORNO SPECTAKUV VUV Varna,davat se pari za ,,Festival na bulgarskoto kino,, v New York ve4e 13g. bez da e zakupen nito edin bulgarski film
    v New York.Davatse pari na tehni hora,koito gi pilejat besmisleno.

  7. Organizirania ot Nas Festival na ,,BULGARSKATA NAUKA I KULTURA,, Malaga,España,kandidatsva za podkrepa,no be otkazana.Vpreki,4e iszjalo
    pova subiteie otgovarja na vsi4ki pravila i iziskvanija i e v duha na
    tova,koeto obevjava fondazijata.

    Njama informazija,dali americanskata stramna osushtestvjava kontrol na
    bulgarskata strana?.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *