Home » Авторски страници, политика

Протест в София “Хората срещу банките”

2015.04.01 Няма коментари
Spread the love

11130151_1416078198699387_1312918244707898770_n

Днес в София се организира протест срещу неравноправните банкови практики в България, които поставят в неравностойно положение кредитополучателите. Сборен пункт за протеста е площад “Патриарх Евтимий” (Попа), началният част е 18.30 ч. местно време.

Организаторите на протеста обявяват 1-ви април за Ден на Кредитополучателя.

Протестът под надслов “Хората срещу банките” ще се предава на живо и може да се види онлайн тук: http://www.ustream.tv/channel/neprimirimite

Линк към страницата на протеста във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/885599034836208/

Коментари на граждани във връзка с организирания протест:

Красимира Митова: “Повечето хора имат сметка някъде я заради работодател, я защото към тази банка само могат да си взимат пенсия, стипендия, болничен и др… и така могат да се сдобият не с една, а с няколко сметки, на които да плащат разходи за поддръжка, без дори да подозират за това.”

Георги Христозов: “В нормалните демокрации държавите въртят икономиката си посредством банките, в България банките въртят икономиката посредством държавата… Иначе, питайте ги какъв трябва да ти е бизнесът, с какво трябва да се занимаваш, че да можеш да теглиш кредит, за да започнеш, и впоследствие, след като си платиш лихвите, да си платиш на служителите и работниците, да си покриеш разходите и данъците, че накрая да остане печалба и за тебе?”

Линк към страницата на сроден протест “СРЕЩУ ПОЛИТИКАТА, ПРОВЕЖДАНА ОТ БНБ, НЕЗАВИСИМОСТТА Й ОТ ДЪРЖАВАТА И ОБЩЕСТВОТО: https://www.facebook.com/events/422188731272108/

Чл. 417 от Гражданско-процесуалния кодекс България приравнява частните банки с държавни институции, и осуетява търсенето на справедливост от “малкия” човек. В Народното събрание има внесени няколко законопроекта, касаещи проблемния член 417 от ГПК, и неговия текст, вменяващ такива изключителни права на финансовите институции, за сметка на гражданите, поставяйки последните в безправно и унизително положение. Тези законови предложения са приети вече на първо четене и предстои да се види каква част от тях ще бъде запазена, и каква ще претърпи промени накрая, най-вероятно в интерес на финансовите институции и банките.

На този фон е интересно да се отбележи, че, както пише днес в. “Сега”, банките са отчели 40 % скок в печалбите си. Според статистика на БНБ печалбата на банковата система в страната към 1 март т.г. е била 196 млн. лв., което е с 47 млн. лв. повече в сравнение с първите два месеца на 2014 г. През февруари ликвидните активи са нараснали и коефициентът на ликвидност се е повишил до 32.85%.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.