Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Депутати обсъдиха въпроса за Българския клуб в Прага

2015.04.27 Няма коментари
Spread the love

На заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина, провело се на 23 април 2015 г., по точка втора от дневния ред е засегнат проблемът, възникнал с Българския клуб в Прага, за който нашето издание писа (вж. тук). На това заседание на Комисията Дора Янкова казва следното:

“Сега какво се случва? Самата българска общност по време на бедствията и наводненията в България е била инициатор и съпричастна с България да събира помощи и да ги изпрати в България. Получава се така, че на 26 февруари 2015 г. българският посланик Лъчезар Петков връчва на Кирил Беровски – председател на българската общност, предизвестие с тримесечен срок да се освободи ползвания имот.
На въпрос в парламента от народния представител Красимир Богданов министърът на външните работи отговаря, че има процедура за проучване за продажба на въпросния имот.
Моето предложение е незабавно да извикаме министъра на външните работи и да застанем на страната на българската общност. Изключително е разтревожена българската общност там. С това няма да спечели държавата и да се обогати с един имот, който ще се продаде в Прага.”

Извадка от протокола от заседанието на Комисията, на което става дума и за Българския клуб в Прага, може да се прочете по-долу. Целият протокол, който съдържа по точка първа от дневния си ред изказване на украинския посланик в България и въпроси към него, може да бъде прочетен тук.

————————————————————————————————-

Untitled08

П Р О Т О К О Л

На 23 април 2015 г. от 14,30 ч. часа се проведе извънредно заседание на Комисията по политиката за българите в чужбина при следния

ДНЕВЕН РЕД:

1. Обсъждане на ситуацията с българската общност в Украйна с участието на Негово превъзходителство Микола Балтажи, извънреден и пълномощен посланик на Украйна.
2. Разни.

[…]

Преминаваме към втора точка от дневния ред:
РАЗНИ.

По тази точка имаме текущи въпроси и смятам в рамките на няколко минути да довършим нашата работа.

ПРЕДС. ЮЛИАН АНГЕЛОВ: Имате думата, колеги. Заповядайте, госпожо Янкова.

ДОРА ЯНКОВА: Колеги, искам да поставя един въпрос. Миналата седмица направих среща с българската общност, която живее в Чешката република. Много накратко ще ви го кажа. аз съм информирала председателя с писмо, което ще помоля да ви го разпространи и да го получите.
Реално се получава така, че от 1972 г. българската културно-просветна организация в Чешката република получава административна сграда, собственост на българската държава, в Прага, на ул. „Мелитска” № 28. Там функционират пет организации на българите в Чешката република – Българска културно просветна организация в Чешката република, Културно-просветен клуб, Културно-просветна организация „Кирил и Методи”, Българската православна община е там и Съюзът на българските сдружения в Средна Европа.
Четиридесет години това става средище на българската общност. На територията на Чешката република, по данни на нашите сънародници, живеят около 30 хил. души.
Паралелно с това там се помещава и Културният институт при Министерството на културата и българското училище „Петър Берон”.
Сега какво се случва? Самата българска общност по време на бедствията и наводненията в България е била инициатор и съпричастна с България да събира помощи и да ги изпрати в България. Получава се така, че на 26 февруари 2015 г. българският посланик Лъчезар Петков връчва на Кирил Беровски – председател на българската общност, предизвестие с тримесечен срок да се освободи ползвания имот.
На въпрос в парламента от народния представител Красимир Богданов министърът на външните работи отговаря, че има процедура за проучване за продажба на въпросния имот.
Моето предложение е незабавно да извикаме министъра на външните работи и да застанем на страната на българската общност. Изключително е разтревожена българската общност там. С това няма да спечели държавата и да се обогати с един имот, който ще се продаде в Прага.
Аз съм за това да спре тази продажба, да успокоим българите, които ползват самия имот. Защото според мене в днешно време, когато има консолидирана българска общност, когато има традиции е престъпление да се продава този имот в Прага.
Затова се обръщам към вас да формираме такава позиция и да бъдем много категорични в отстояването. Поне от името на моята група, на господин Михаил Миков и на господин Ангел Найденов се обръщам към всички вас този въпрос да го обсъдим и да го поставим категорично на министъра на външните работи за отношение.

ПРЕДС. ЮЛИАН АНГЕЛОВ: Други въпроси, мнения по точка „Разни”? Ако няма, само ще ви кажа докъде е стигнала процедурата, доколкото сме запознати аз и господин Станимиров като членове на Външната комисия. Там поне два пъти сме разглеждали този проблем и министърът е давал информация по повода.
Последно председателят на Агенцията за българите в чужбина направи среща в Министерството на външните работи по този повод, за да се спре подобна продажба. Така че наистина би било добре в комисията да обсъдим този проблем и да предложим някакво решение. Но трябва все пак да има представител на Министерството на външните работи.
Доколкото знаем и аз, и господин Станимиров, въпросът е финансов, защото няма възможност българската държава да поддържа имота. Това е основният мотив, който за нас естествено не е мотив.
Аз даже задавам въпрос на посланика какво прави. Не може ли да намери две фирми, които работят в България – чешки, или обратно, които да ремонтират сградата колкото е нужно, за да се справим с проблема.
И другият парадокс е, че там българското училище е под наем в друга сграда, където всъщност българската държава плаща наем за него. Нека тук сътрудниците да си запишат тези наболели въпроси.

ДОРА ЯНКОВА: Предлагам за следващото заседание и настоявам да дойде самият министър на външните работи и министърът на образованието, ние да формираме решение, да информираме министър-председателя, че категорично не сме съгласни с това положение и реално да намерим решение на въпроса.
Тук говорим за велики мисии на българската държава. Нека да дойде с подготовка министърът на външните работи и с план-сметка какви са финансовите разходи по издръжката на този дом, общността съответно какво дава партньорски, а министърът на образованието да ни каже какъв е финансовият ресурс, който се дава за другата сграда като наем, за да можем да го решаваме практично.

ПРЕДС. ЮЛИАН АНГЕЛОВ: Други въпроси? – Няма.
Благодаря на всички. С това нашата работа завърши. Закривам заседанието на комисията.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.