2024-03-29

1 thought on “За философията на натурализацията

  1. Когато държавата е достатъчно силна, тя не превръща получаването на нейно гражданство на встъпване в тайна организация с проверки, клетви, и тайнствени ритуали. Когато получавах американско гражданство имаше ясни критерии. Да съм живял в Америка пет години, да съм си плащал данъците, да не съм извършвал престъпления, да знам езика, да науча основите на американската история и обществено устройство. Това е. Нито са ме питали кои са майка ми и баща ми, нито са се интересували от моите убеждения. Ако нарушавам закона носа отговорност.
    Ако държавата е слаба и неспособна да се справя с враговете си се започва война с вещици от сорта кой бил и кой не бил българин, кой каква вяра и убеждения има и дали те са български. Накрая стават парадоксални неща от сорта, че наследниците на Аспарух не могат да получат българско гражданство защото да речем в момента говорят на турски и са мюсулмани.
    Не мисля, че при толкова много българи напуснали държавата си, при отрицателен прираст и застаряващо население отговора на България трябва да е в затрудняване на процедурата за гражданство с допълнителни условия и проверки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *