Home » Авторски страници, политика

Петър Стаматов за убийството на Борис Немцов

2015.03.04 2 коментара
Spread the love

Петър Стаматов по БНР: Опонентите на Кремъл оредяват и това може да създаде желание на хората за промяна

 

Интервю на Силвия Великова с Петър Стаматов за програма “Хоризонт” на БНР

 

rus_0014a

Самото изпълнение показва, че убийството на Немцов е показно. Това е демонстративно политическо убийство в центъра на Москва и тези, които са го направили, са били сигурни,че няма да бъдат наказани, каза в предаването “Преди всички” Петър Стаматов, главен редактор на сайта “EuroChicago” и член на Обществения съвет на Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская”.

Путин държи много здраво властта и не виждам какво може да се направи. Немцов не беше най-успешният лидер, но поне беше най-популярният. Опонентите на Кремъл оредяват и това може да създаде желание на хората за промяна. Но не виждам кой знае колко оптимизъм там. Реакциите (на световните лидери- бел.ред. ) са отдавна закъснели. Ако имаше реакция, тя трябваше да бъде веднага след влизането в Крим. Видя се, че на Путин не му влияят някакви размахвания на пръст. Напротив, той става по-агресивен. Моите версии за това кой е убил Немцов са две. Днес Русия е обхваната от ненавист, има хора, които са готови да направят нещо, само за да се похвалят. Втората версия е за олигарси, притеснени от санкциите. И те искат да се освободят от гайките, които Кремъл постоянно им навива. Защото Путин държи няколко олигарси около себе си и на тях им е разрешено да правят всичко, коментира Стаматов.

Чуйте мнението на П. Стаматов в звуковия файл.


.

Източник: БНР

.

Ето какво остана извън интервюто, поради краткото ефирно време и поради естеството на медията радио.

Илюстрации към казаното за Борис Немцов

Nemcov_001
.
Nemcov_002
.

Президентът Владимир Путин е напълно наясно, че убийството под стените на Кремъл е в негова лична вреда, ето защо ще се опита да направи всичко възможно да открие поне убийците. По-долу поместваме статистика на убитите журналисти в Русия – за по-малко от 20 години са убити, поради различни причини, около 400 журналиста, а в съда са влезли около 50 дела. Вижте текста по-долу (на руски език).

 

Статистика смертей и судебных дел

.

Насильственные смерти журналистов начались в эру Ельцина (1991—1999) и продолжались во время правления Путина, президента России с 31 декабря 1999 по 7 мая 2008. Став президентом, Медведев говорил о необходимости покончить с «правовым нигилизмом». За последние годы возросло число судебных процессов, но крупного успеха в этом отношении за время своего президентства он пока не добился: ни в расследовании гибелей, случившихся до 2008 года, ни в расследовании тех, что произошли со времени его вступления в должность. Процесс по делу убийства Политковской (октябрь 2008 — февраль 2009) и задержания причастных к расстрелу Бабуровой и Маркелова (ноябрь 2009) отражают некоторые неубедительные признаки движения.

Nemcov_003

Годовые показатели в таблице выведены из базы данных «Журналисты в России», в которой можно найти описание каждого случая гибели. В таблицу не вошли некоторые важные категории:

– пропавшие без вести (14 человек)
– погибшие при условиях, характер которых до конца не установлен («инцидент не подтвержден», 28 человек)
– журналисты, погибшие при несчастных случаях на работе (37 человек).

.

Видео:

.

Борис Немцов: “Путинизмът се крепи на скъпия петрол и цензурата. Премахнете ли едно от двете, още на следващия ден ще живеем в друга страна. Руската власт се страхува от собствения си народ, руската власт до смърт се бои от масови протести.”

2 коментара »

 • Пламен Павлов said:

  Поздравления за Петър Стаматов и “Еврочикаго”!

 • Peter S said:

  Кадиров за убийството на Немцов през 2015 година -вж.линк: https://www.eurochicago.com/2015/03/oshte-za-ubiystvoto-na-nemtsov/

  И Кадиров за убийството 6 години по-късно:

  “Я-то знаю, что по сути, эти люди — западные марионетки. Понятно, что того же Немцова Запад держал до времени, пока был нужен. Убрали его ровно тогда, когда иностранные хозяева решили, что роль свою отыграл. Пользы им он больше не приносил. В итоге ставка была сделана на нынешнего узника исправительной колонии.

  Запад для достижения своей заветной цели развала России не брезгует никакими приемами. И неслучайно постоянно упоминаются при любом поводе чеченцы. Там, за бугром, отлично знают, какие чеченцы защитники Отечества и что в любое время готовы жизнь отдать за Россию. Чеченцы для них как кость в горле, но избавиться от нее у них не получится. Как минимум, до тех времен, пока не перестанут смотреть на нашу страну, видя в ней врага.”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.