2024-04-20

2 thoughts on “Идея за българските деца в чужбина и субсидиите за образованието им

  1. Благодаря ви за тази статия. Много е важно да дадем на децата правилното образование, така, че те да се чувстват подготвени за живота, който ги чака след като завършат. Много млади искат да се реализират по своята специалност, но уви, много малко успяват. Хубаво е че има и подобно чуждо образование, с което децата спокойно могат да натрупат опит и да видят в каква специалност искат да се реализират.

  2. Много логично е, от пазарна гледна точка, „парите да следват не ученика, а качеството“.От същата гледна точка обаче, не виждам как може да се прецени качеството на обучението в чужбина като и критериите, и формите за оценка са на принципа, колкото учители, толкова различни мнения и представи за нивото и спецификата на работа.
    Не подкрепям идеята, заложена в писмото. Смятам, че вниманието, а и средства, се отклоняват от същността на проблемите, свързани с обучението на деца и младежи зад граница. Важно е да има работеща и достъпна система за сертифициране на езиковите компетентности на изучаващите български език зад граница, а не да се наливат средства в училища, предлагащи свидетелства без покритие. Важно е и да има единен регистър.
    Факт е, че децата в българските училища зад граница не са записани с ЕГН. Дали всички имат българско гражданство?! Дали няма дублиране на деца – в България и чужбина/в две или повече училища в чужбина?! Сканираните свидетелства са застраховка срещу фалшифицирането, но не и гаранция за качеството на обучение, каквато гаранция би дал един сертификат. Имитациите на външно оценяване след 4 и след 7 клас, които прави едно училище в Париж, само потвърждават необхдимостта от механизъм за отчитане на резултатоте от обучението.
    Създаването на система за сертифициране и единният регистър ще усвоят много по-малко пари, отколкото ще спестят на държавата. Освен това ще можем реално да говорим за качество и оттук да дойде и претенцията за по-солидно финансиране.

    Защо се приема, че дистанционното обучение е запазена марка за училищата в чужбина, когато то успешно може да бъде развито и базирано в държавните училища в България, където и финансовият и качественият контрол е по-възможен и без разходи за задгранични командировки?! Готови ресурси за такова обучение има всяка учителка работеща с интерактивна дъска.

    Не съм част от никое училище в чужбина въпреки, че с мое учстие се основа едно.
    С уважение,
    Бисерка Иванова, учител на свободна практика, Франция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *