2024-04-23

4 thoughts on “България ще дава убежище на всеки. А на българите от Украйна?

  1. Да, по-добре е жените и децата да умрат от глад примерно или лоши хигиенни условия в конфликтните зони в Украйна, а мъжете – на бойното поле. Прав сте… Каква хуманитарна помощ, какви пет лева, нека мрат.

  2. Добре, че е от Фасебок, та да съм спокоен, че нищо подобно няма да се случи… Хуманитарна помощ за Донецк??? Вие наред ли сте? Давате ли си сметка какво ги чака българите като се разчуе, че антипутиновска България ги захранва с помощи?

  3. Анета Станева пише във Фейсбук групата „Да си приберем българите в Украйна…“ следното:

    „Получихме отговор за хуманитарната помощ от Българите в Донецк, заедно с списък с необходимите продукти.

    За целта има няколко важни неща за които апелирам към всеки от вас, които има възможност и контакти да се пише в групата или на лични.

    1. Трябват ни фирми: – вносители и износители на консервирани и пакетирани хранителни продуки (ориз, захар, брашно, макарони, картофи боб, леша, олио, сол, пипер), Тези продукти, както са разделени по вид, всеки един от тях трябва да са придружени с удостоверения за произход, качество и съпътстващи сертификати за износ. Необходимо е първо да направим списък на предварителните количества, с които можем да разполагаме.

    2. Трябват ни фирми – вносители и износители на хигиенни материали (тоалетна хартия, паста за зъби, дамски принадлежности, памперси, превързочни материали). Тези продукти, както са разделени по вид, всеки един от тях трябва да са придружени с удостоверения за произход, качество, съпътстващи сертификати за износ. Необходимо е първо да направим списък на предварителните количества, с които можем да разполагаме.За сапуна, верото и перилните препарати вече има осигурен дарител, които ще подготви също и необходимата документация за износ.

    3. Трябва ни транспортна фирма, която има разрешително за извършване на транспортни услуги извън територията на EU, и е съгласна да ни съдейства. Точния какъв вид транспорт които ще е необходим, ще зависи много от количествата, които ще можем да съберем, но на този етап е изключително важно да привлечем дарител, който да е достатъчно силен, надежден и в състояние да се нагърби с тази изключително отговорна задача.“

  4. „Атака“ е внесла промени в закона за българското гражданство, с които се предвижда облекчена процедура за даване на българско гражданство за наши сънароници, които живеят в чужбина.

    Идеята е насочена най-вече към това да се даде гражданство по бързата процедура на българите в Украйна, които в момента подлежат на мобилизация. Това обясни лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

    „Ние се намираме в състояние на война. Военният министър призна, че в момента се води мобилизация у нас. Раздават се призовки, повиквателни. След това започна да обяснява, че тези приказки не били верни. Сменете го този военен министър, много ви излага. Много ви вреди. Не е на мястото си, трябва да бъде сменен, отрича очевидното, което е признак на слабост. Ние като будна политическа сила внесохме в деловодството поправки в закона за българското граждансво – да дадем възмоножт на нашите сънародници в Украйна да става български граждани по облекчена процедура“, каза Сидеров.

    Според него подобни промени в закона са изцяло в съответствие с българските интереси…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *