При Елхово вече има залети ниски площи по поречието на реката, информира министър Василева. Очаква се нивото още да се покачва, но хората са уведомени, мобилизирана е местната власт, и всички институции, имащи отношение към ситуацията, работят в пълна координация, заяви още Василева. По думите й продължава контролираното изпускане на язовирите и за момента няма проблем с хидротехническото състояние на съоръженията.

„Ситуацията се следи непрекъснато и са взети необходимите мерки аварията в подстанция „Гълъбово“ – захранваща цялата община с електричество, която бе залята от наводненията, да бъде отстранена. Но тази сериозна авария няма как да бъде отстранена за час-два“, посочи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

В общината вчера беше обявено бедствено положение заради продължаващите трети ден валежи. По думите на министър Вучков информацията, че няма да има ток няколко дни, не е съвсем точна. „Наистина има две малки села, които по-продължително време нямат електричество, но това е поради авария при ЕВН. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняването й. Надявам се, че мерките, които сме взели тук, ще дадат резултат“, заяви министър Вучков. Той изрази надежда подстанцията да бъде отводнена до утре сутринта. След това е необходимо подсушаване и специалистите ще определят какви са възможностите. Важното за нас е хората да имат ток, макар и за два часа, отбеляза министърът. В Гълъбово все още има режим на тока по схема два на два часа, който се очаква скоро да бъде отменен.

Към момента няма бедстващи хора в страната, заяви директорът на ГД „ПБЗН“ Николай Николов. По думите му сред общините, обявили бедствено положение, няколко са с акцент – Елхово, Гълъбово, Раднево и Северозападна България. Николов подчерта, че в Елхово всички хора са предупредени, че ако се наложи евакуация, трябва да я направят. В момента евакуация не се прави, само има временно изведени хора от най-близките до реката къщи.

Наблюдаваме непрекъснато язовирите „Копринка“ и „Жребчево“. За „Копринка“ нямам никакви притеснения, още повече, че там са 12 млн. куб. м свободен обем. От вчера нивото на язовир „Жребчево“ бавно, но пада, посочи Николов.

Веселин Вучков отбеляза, че средствата, предвидени при бедствия, са недостатъчни. Според него междуведомствената комисия, която с решение на МС решава къде да бъдат насочени средства, действа постфактум. Годишният й ресурс е 60-90 млн. лв., максимум 100. „Ако говорим за цялостна превантивна дейност – да бъдат изчистени всички корита, да бъдат укрепени бреговете и т.н., са необходими не по-малко от милиард и половина-два милиарда“, посочи вътрешният министър. Той е категоричен, че е крайно време държавата да вземе дългосрочни решения, така че превантивно да бъдем подготвени за бедствията.

По-рано през деня министър Василева е инспектирала язовир „Зорница“ на територията на община Средец. Продължава да работи и оперативното звено на Министерството на околната среда и водите. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски заяви, че аварийните екипи на НК „Железопътна инфраструктура“ и ДП „Транспортно строителство и възстановяване“ работят. Московски и Василева са обиколили язовирите в районите на Бургас и Ямбол. По думите му са предприети всички необходими и адекватни мерки, включително и от местната власт, така че да бъде избегнат и най-малкият риск за живота на хората.

В района на Симеоновград се изчаква водата да се оттече, за да се отчетат реалните щети по железопътната инфраструктура и да започнат действия по възстановяване на нормалното движение на влаковете. /БТА/