Home » Авторски страници, българи зад граница

Законопроект в НС, несъобразен със Стратегията за българите в чужбина

2014.11.24 Няма коментари
Spread the love

Писмо на Камелия Конакчиева-Трибулен до вицепрезидента Маргарита Попова

.

Камелия Конакчиева-Трибулен. Снимка: Standartnews.com

Камелия Конакчиева-Трибулен. Снимка: Standartnews.com

Основателката на българското училище “Свети Кирил и Методий” в Париж Камелия Конакчиева-Трибулен е изпратила до Вицепрезидента на Р. България Маргарита Попова писмо, във връзка с внесен на 21 ноември т.г. в българското Народно събрание законопроект за предучилищното и училищното образование. С писмото си Камелия Конакчиева-Трибулен сезира вицепрезидента за това, че текстът на законопроекта “не възпроизвежда приетото в Националната стратегия за българите и историческите български общности в чужбина”.

Следва целият текст на писмото, изпратено на г-жа Маргарита Попова чрез г-жа Мария Цанкова, държавен служител в президентството, която имаше активно отношение към диалога с представители на диаспората при изготвянето на Националната стратегия за българите и българските исторически общности по света, както и към всички инициатива на вицепрезидента, свързани с диаспората.

——————————————————————————————————————————————

 .

Здравейте, госпожо Цанкова,

В Народното събрание е внесен законопроект за предучилищното и училищното образование на 21 ноември от група депутати.
http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/15077
За сега нямам информация какво е отношението на МОН към този законопроект.

Причината да Ви пиша днес по този повод е, че бих искала да сезирам вицепрезидента, госпожа Маргарита Попова по тревожния факт, че този текст не възпроизвежда приетото в Националната стратегия за българите и историческите български общности в чужбина.

Ако окончателно приетият текст на стратегията на 23 юли т.г. е този, който ни изпратихте, то т. 2.2. “Образователна политика” гласи:

2.2.„Образователна политика”

Държавната политика по отношение на българските училища в чужбина, осъществявана от МОН, отчита съхраняването на българския език като най-важният елемент за запазване на национална идентичност на българските граждани и на историческите български общности в чужбина. Това с особено се отнася до най-младото поколение българи и децата от смесените бракове. Затова се създават нормативни възможности за функционирането на българските училища в чужбина и за провеждане на обучение по български език и литература, по история на България и по география на България към български дипломатически представителства и към организации на българите в чужбина.

Основни направления за работа:

– Актуализиране на нормативната уредба, регламентираща образователната политика към българските граждани и българските общности в чужбина;

– Разработване на нов модел за образователна политика зад граница, чрез която да се обхванат по възможност всички български деца в системата на неделните училища;

– Разработване и утвърждаване от министър на образованието и науката на Концепция за обучението на децата и учениците в българските неделни училища в чужбина, която да включва спецификата на обучението;

– Финансиране на българските училища в чужбина, както и подпомагане изучаването на български език и литература, история на България и география на България, както и български фолклор, в чуждестранни държавни училища в системата на светското образование;

Прилагам Ви собственото си предложение, което доведе да промяна от “подпомагане” на финансиране. И става дума не за държавните български училища в чужбина, а за неделните.

Във внесения проект обаче, в глава 16, член 295 е останала алинея първа, която гласи:

Чл. 295. (1) От държавния бюджет се осигуряват средства за подпомагане на обучението по учебните предмети „Български език и литература”, „История и цивилизации” и „География и икономика” в частта им, отнасяща се до историята и географията на България, осъществявано от организации на българи, живеещи извън република България, регистрирани съгласно законодателството на съответната държава за извършване на културно-образователна дейност.

Отново се говори за “подпомагане”. Само за сравнение, в предишният член 294, относно специализираните обслужващи звена, използваният термин е “финансиране”.

Има и други съществени проблеми с регулаторната рамка на българските неделни училища в този проект (липсва в текста), но това вероятно не е в компетенциите на вицепрезидента и ще се обърна към МОН с конкретни въпроси и предложения.

Но по този въпрос много бих се радвала, ако госпожа Маргарита Попова вземе отношение.

Оставам на разположение за пояснения, ако са необходими.

С уважение,

Камелия Конакчиева,

Основател на българско училище “Кирил и Методий” в Париж
Участник на срещата Брюксел*

.

——————————————————————————————————————————————————–

*Има се предвид среща в Брюксел на вицепрезидента Попова с представители на българските емигрантски общности, провела се през ноември 2012 г.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.