Home » Авторски страници

Инициатива за ревизиране на концесионните договори за тайд, въглищен и шистов газ

2014.11.25 Няма коментари
Spread the love

В социалната мрежа Фейсбук се споделя нова инициатива – за ревизиране на концесионните договори за проучване и добив на тайд, въглищен и шистов газ на територията на България. Какви са мотивите на хората, поели тази инициатива, може да се види по-долу.

Untitled1

Дойде време да направим ревизия на всички действащи концесии за нефт и газ и всички действащи разрешения за търсене и проучване на територията на нашата Родина. В последно време в общественото пространство силно се наложиха съмненията, че се използват забранени методи на търсене, проучване и добив на газ и нефт, поради пълната липса на административен компетентен капацитет от страна на държавата, липса на технически и финансов ресурс за извършване на проверки на място – което се доказа и от доклада на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, по-известен като БОРКОР, представен на широката общественост на 17.06.2014 г.- http://borkor.government.bg/bg/page/458

Ако прочетете внимателно забраната – http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=60677
и Изменението й – http://www.parliament.bg/bg/desision/ID/14031
ще откриете, че не само добивът, но и търсенето и проучването с такива методи е ЗАБРАНЕНО! А в  последно време някои шистови лобисти, които обикалят телевизионните студия, се опитват да ни убеждават, че ако се извършва само търсене и проучване, нямало страшно, освен това “фракинг” се използвало широко в България до 1994 г.!

Като се отчете и фактът, че на 19.08.2014 г., по случай празника на миньора, Управителния съвет на Минно-геоложката камара предложи в своите искания до Министерски съвет и Министерство на икономиката (вижте точка 8 от предложенията/ ДА ОТПАДНЕ ЗАБРАНАТА ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ – http://forumat-bg.com/zabelezhnik/3216-nai-dobrite-dobivni-kompanii ), в обществото нарасна тревогата от това, че може би вече действат такива находища, прикрити под концесии или разрешения за търсене е проучване на конвенционален газ или нефт!

Фактът, че служебната министърка Светлана Жекова даде гаранции, че няма да има никакво отрицателно въздействие върху околната среда от дейността на Парк Плейс Енерджи корп., въпреки, че не е запозната с технологията, която ще се прилага, тъй като фирмата не я предоставила на МОСВ… – http://www.youtube.com/watch?v=mtmZVrWf3cM
(няма представа от технологията, но дава гаранции за безопасност),
ведно с акумулираните по-горе събития, доведе до една огромна несигурност и тревожност в обществото! Затова решихме да изискаме всичките действащи концесионни договори – 18 броя, заедно с годишните работни проекти и всички действащи разрешения за търсене и проучване – 14 броя, с всичките им работни проекти!

Вече имаме опит с подобна инициатива – за златните концесии – над 1200 подадени заявления до МС за достъп до договорите, заведени около 25 дела – 15 вече спечелени на първа инстанция. (За повече информация вж. тук – https://www.facebook.com/events/430280900439184/?fref=ts )

Как ще се случи всичко: заявлението може да се изтегли оттук – 1Zaiavlenie6.doc

 

Роман Кендеров

——————————————————————————————————————————————————————————

Бел.ред.:  Целият текст на гражданския активист Роман Кендеров, който призовава за включване в инициативата, може да се прочете тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.