2024-03-19

2 thoughts on “Асандж: Google работи за Белия дом

  1. More…

    „Фейсбук“ блокира акаунти на привърженици на бразилския президент Болсонаро
    публикувано на 02.08.20 в 10:04

    Фейсбук заяви през уикенда, че блокира част от глобалните профили в своята интернет платформа, които се контролират от привърженици на президента на Бразилия Жаир Болсонаро, замесени в разпространение на фалшиви новини и реч на омразата.

    Решението е факт само ден, след като социалната медия беше глобена за неспазване на заповедта на Върховния съд на Бразилия да предприеме такава мярка, съобщава Ройтерс.

    Акаунтите бяха блокирани поради твърдения, че са нарушили законите за речта на омразата.

    Говорител на „Фейсбук“ заяви, че решението е „крайно“ и „заплашва свободата на изразяване извън юрисдикцията на Бразилия“, но подчерта, че компанията се е съобразила със съдебното решение.

    „Като се има предвид заплахата от наказателна отговорност към местен служител, към този момент ние не виждаме друга алтернатива, освен да се съобразим с решението, като блокираме акаунтите в глобален мащаб, докато обжалваме решението на Върховния съд“, заяви говорителят на водещата в света социална медия.

    В четвъртък съдия Александър де Мораес постанови, че „Фейсбук“ (Facebook) и „Туитър“ (Twitter) не изпълняват съдебното разпореждане за блокиране на дадени профили в социалните медии, тъй като са блокирани акаунти само в рамките на Бразилия, но остават достъпни с чужди IP адреси.

    С оглед на това в петък той реши, че „Фейсбук“ трябва да плати глоба в размер на 1,92 милиона реала (около 367 710 долара) за неспазване на съдебното разпореждане и може да се изправи пред допълнителна глоба от по 100 000 реала на ден, ако не блокира въпросните акаунти в световен мащаб.

    Преди да бъде обявена глобата, „Фейсбук“ заяви в петък, че ще обжалва решението. Най-голямата в света социална мрежа посочи, че спазва законите на страните, в които работи, но че „бразилското законодателство признава границите на своята юрисдикция“.

    Наложената съдебна глоба се отнася само за „Фейсбук“, като все още не е ясно дали и компанията „Туитър“ ще се окаже изправена пред подобна глоба.

  2. Австралия ще стане първата държава в света, която ще изиска от технологичните гиганти Фейсбук и Гугъл да плащат на местните медии за използвано от тях новинарско съдържание. Предвиждат се и промени по въпроси като достъп до потребителски данни и прозрачност около използваните алгоритми за класиране на съдържанието в платформите при търсене.

    Ройтерс определя хода като забележителен и в защита на независимата журналистика,a Франс прес като най-агресивния на правителство до момента за ограничаване на правомощията на американските дигитални гиганти.

    Министърът на държавното съкровище на Австралия Джордж Фрейденберг уточни, че намерението ще бъде обнародвано в закон по-късно тази година:

    „Става дума за справедливост за предоставящите информационни услуги австралийски компании. Това ще осигури засилена конкуренция, по-голяма защита на потребителите и устойчив медиен пейзаж.“

    След проучване на състоянието на медийния пазар и влиянието на американските платформи, австралийското правителство в края на миналата година призова Фейсбук и Гугъл да договорят доброволно сделка с медийните компании за използване на тяхното съдържание. Нямаше резултат и сега Канбера даде срок от 45 дни за постигането на арбитражно споразумение или Австралийският орган за комуникации и медии ще определи правнообвързващи условия от името на правителството.

    2020-08-02

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *