2024-04-16

3 thoughts on “Защо само в България двойното гражданство пречи?

  1. Живея вече 38 години в Германия. Преди 3 години реших да подам документи и за немско гражданство. От тогава съм със 2 гражданства. Когато приех немското гражданство ни се обясни, че при избори трябва да решим за коя държава искаме да вземем участие, че неможе да се гласува 2 пъти и за двате държави на които сме граждани – или за България или за Германия, но не и за двате. Това е логично и правилно според мен. Незнам турските ни сънародници, живеещи в Турция, как гласуват – един или два пъти?!? Но трябва да има или да се намери начин да се държи сметка на това.
    От 38 години чакам и се чудя на другите държави, как успяват да организират изборите си така, че да „вземат“ и гласовете на гражданите си по цял свят (Америка например изчаква незнам колко си време докато пристигнат всички писма с гласовете на гражданите ѝм живеещи в чужбина), канят ги даже писменно да вземат участие в тях. Вместо ние да получим писменно съобщение/покана, че наближават избори и какви, да се приложат изборни бланки и който иска наистина да вземе участие, да ги попълни и изпрати обратно в определен срок, то ние българите в чужбина трябва да подадем молба, за да можем да гласуваме и то на стотици километъри от нас. ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ МОЛЯ ДА ГЛАСУВАМ? АЗ ИМАМ ПРАВО НА ТОВА! В последно време се говори много за гласуване по компютърен път, но не всеки може или има възможност по този начин. Защо гласуването не става И писменно, без да се налага да пътуваме на такива разтояния? Това според мен е една причина, защо толкова хора се отказват да вземат участие в изборите. Вместо да се улесни участието ѝм, то се правят все повече спънки и условия!

    Поздрави!

  2. Живея вече 38 години в Германия. Преди 3 години реших да подам документи и за немско гражданство. От тогава съм със 2 гражданства. Когато приех немското гражданство ни се обясни, че при избори трябва да решим за коя държава искаме да вземем участие, че неможе да се гласува 2 пъти и за двате държави на които сме граждани – или за България или за Германия, но не и за двате. Това е логично и правилно според мен. Незнам турските ни сънародници, живеещи в Турция, как гласуват – един или два пъти?!? Но трябва да има или да се намери начин да се държи сметка на това.
    От 38 години чакам и се чудя на другите държави, как успяват да организират изборите си така, че да „вземат“ и гласовете на гражданите си по цял свят (Америка например изчаква незнам колко си време докато пристигнат всички писма с гласовете на гражданите ѝм живеещи в чужбина), канят ги даже писменно да вземат участие в тях. Вместо ние да получим писменно съобщение/покана, че наближават избори и какви, да се приложат изборни бланки и който иска наистина да вземе участие, да ги попълни и изпрати обратно в определен срок, то ние българите в чужбина трябва да подадем молба, за да можем да гласуваме и то на стотици километъри от нас. ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ МОЛЯ ДА ГЛАСУВАМ? АЗ ИМАМ ПРАВО НА ТОВА! В последно време се говори много за гласуване по компютърен път, но всеки може или има възможност по този начин. Защо гласуването не става И писменно, без да се налага да пътуваме на такива разтояния? Това според мен е една причина, защо толкова хора се отказват да вземат участие в изборите. Вместо да се улесни участието ѝм, то се правят все повече спънки и условия!

    Поздрави!

  3. Интересна статия! Като че ли верните неща в нея са повече от неверните. В такава експлозивна тема, е по-добре да мериш три пъти преди да отрежеш. По тази причина бих желал да обърна внимание на автора, за някои неточности: „Българските граждани, живеещи в Европа, са единствените, които имат право да гласуват, но не и да бъдат избирани. “ – не е вярно. Това, което е вярно е, че измежду дыржавите признаващи двойно гражданство, България е единствената, която не разрешава. Иначе Норвегия например е контрапример – защото въобще не признава българо-норвежкото гражданство.
    „След поредните автобусни нашествия на наши сънародници, дошли специално от съседна Турция, за да упражняват гражданските си права, избухна за кой ли път полемиката около двойното гражданство.“ – въпреки Байряма, такива автобуси тази година не се появиха. Това е така, защото има разлика, разлика между парламентарни и местни избори.
    „Всеки избирател разполага с избирателна карта. Тя се издава срещу съответната данъчна декларация. Или всеки гласува там, където си изкарва прехраната.“ – такава формулировка е доста двусмислена. Човек остава с впечатление, че във Франция можеш да гласуваш, само ако плащаш данъци. Добре е да поясним тук мисылта на Чеков. За да можеш да гласуваш във Франция, трябва поне веднъж да си се регистрирал в избирателния списък. След което оставаш завинаги в този списък, освен ако не декларираш смяна на адреса. А как става записването? Става срещу някакъв документ, че живеете в посоченото място: квитанция за платен ток, за платена газ, или вода, на ваше име. Имате право да изберете да гласувате в дадено място ДОРИ ДА НЕ ЖИВЕЕТЕ там, стига да представите бележка за платен местен данък – като данък сгради. Типично, българските турци биха имали право да гласуват в България дори на местни избори, защото всички до един имат имоти и плащат данък сгради. Разбира се – по френските закони. По българските нямат право. .
    Останалите твърдения в статията ми се струват верни, краят също ми хареса. Поздравления на автора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *