Home » българи зад граница, Избрано

Българите по света питат – отговори на ЦИК и МВнР по Радио България

2014.10.03 Няма коментари

Българското национално радио информира на сайта си, че на 2 октомври нашето издание е публикувано писмо на български граждани до ЦИК: На 2 октомври EuroChicago.com  публикува писмо от български граждани от различни държави в Европа и Америка до ЦИК, Министерството на външните работи и българските медии. Те уведомяват ЦИК, че броени дни преди датата на изборите 5-и октомври информационната кампания в чужбина практически все още не е започнала и голяма част от българите в чужбина продължават да са с впечатление, че право да гласуват имат само тези от тях, които предварително са подали заявление.

Камелия Нейкова и Красимир Божанов. Снимка: БГНЕС

Камелия Нейкова и Красимир Божанов. Снимка: БГНЕС

Във връзка с това писмо в специално интервю за Радио България говорителят на ЦИК Камелия Нейкова дава отговори на поставените в него въпроси.

Отговори по темата за изборния процес в чужбина дава в интервю за Радио България и директорът на Дирекция „Правна” на МВнР Красимир Божанов, който участва в Работната група за организация на изборите в чужбина в министерството. Той коментира извършеното от МВнР по подготовката на изборите зад граница.

Българите зад граница могат да гласуват спокойно, необходим им е само валиден документ за самоличност. Що се отнася до заявленията за гласуване, те са послужили за откриването на рекорден брой избирателни секции в чужбина за изборите на 5 октомври.

Около 400 души от държавната администрация ще бъдат командировани за членове на СИК в чужбина, което е под една пета от всички членове на задграничните СИК, казва Божанов. От тези 400 около 150 са от Външно министерство, останалите от други ведомства. И от ЦИК, и от МВнР отчитат повишената активност на българите зад граница в изборния процес.

Интервютата на Илиана Райчева от Радио България с Камелия Нейкова от ЦИК и с Красимир Божанов от МВнР можете да чуете в звуковите файлове в сайта на БНР.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.