2024-03-29

3 thoughts on “Сигнал до комисаря по околната среда в ЕК

  1. Дааа и снимката е от с Бъта, а не от Въта и наистина реката на 10 км от изворите си е подложена на отравяне при всеки силен дъжд пролет и есен….. А Асарел са престъпници и убийци, това също е факт. а това е репортаж на БНТ…. и те сигурно са снимали материала в Намибия
    http://bnt.bg/news/ekologiya-i-ustoychivo-razvitie/umryala-riba-izpluva-v-luda-yana

  2. Из http://www.nostop.bg/news/details/5983/

    „Разбрах за случая още снощи, разказа пред „Марица“ кметът на селото Георги Александров. Веднага отишъл на брега. Това, което заварил обаче, било в пъти по-малко от страшната картина, която се разгърнала пред очите му тази заран. Повърхността е пълна с риби с обърнати кореми, а водата изтласква труповете към плитчините, описа той. Ако се изгребе, ще има 2-3 варела, направи груба преценка Александров.

    Кметът разказа, че тия дни Банска Луда Яна, която минава през селото, течала бистра. Днес водата е толкова мътна, че не може да се види дали вътре изобщо е останала жива риба. След село Бъта реката се влива в Панагюрска Луда Яна и евъзможно поражения да има и надолу по течението.

    Вчера Георги Александров издаде светкавично заповед, с която забрани водата да се ползва за напояване на ниви и животни, каквато е практиката в селото. Самият той срещнал няколко тийнейджъри, които били напълнили кофи с рибата да ги носят у дома в тигана. Момчетата го уверили, че са взели само такава, която била още жива. Кметът обаче ги накарал да я изсипят обратно.

    Той ще изкача еколозите да си свършат работата и ще организира почистване. В него ще бъдат ангажирани доброволци от селото, 5-6 човека вече са изразили готовност и ще са достатъчни. Ще раздадем костюми и ръкавици за изгребване на труповете и ще загробим измрялата риба, увери Александров. Дотогава доброволците ще патрулират край брега, за да не позволяват на деца или местни жители да припарват до водата.

    Кметът разказа още, че и през месец май имало подобен случай, но в далеч по-малки мащаби. Така и не се установило каква е причината.“

    Село Бъта не е споменато конкретно в сигнала на Константин Дичев, споменато е публикации на други медии.

  3. Тази снимка е от река Арда, от май тази година. А село Въта просто не съществува. Коцето пак не си е пил хапчетата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *