Home » българи зад граница, Избрано

Призив за висока избирателна активност на българите в САЩ и Канада

2014.09.03 Един коментар
Spread the love

Инициативен комитет “Висока избирателна активност”, създаден от български емигранти в Калифорния, излезе с призив към всички българи в Северна Америка да отидат да гласуват за българските парламентарни избори на 5 октомври т.г. Препубликуваме теста на този призив от Вulgaria-weekly.com.

——————————————————————————————–

Призив – обръщение

до всички българи, живеещи в Северна Америка – САЩ и Канада

 

prizivОбръщаме се към Вас по повод предстоящите извънредни парламентарни избори в нашата Родина – България. Това не е агитация за гласуване за дадена политическа партия, а призив да се отиде на 5 октомври до избирателната секция и да се гласува по съвест.

Инициативният комитет от Калифорния – “Висока избирателна активност”, призоваваме всеки българин, пребиваващ в САЩ и Канада, и имащ право да гласува на провеждани в България парламентарни избори, да подаде заявление за гласуване и да отиде да гласува на 5 октомври т.г.

На Вашия въпрос:

Живея в Северна Америка, защо да подавам “Заявление за гласуване” и защо да гласувам?

Нашият отговор е:

Извън пределите на България се намират почти два милиона българи. През годините на прехода цели български семейства напуснаха Родината, за да търсят препитание и по-добър живот за себе си и децата си. Голяма част от тях много години вече живеят, работят или учат в САЩ и Канада, но те и за ден не са преставали да мислят за България, и наблюдават случващото се в страната.
Българите в САЩ и Канада, както и всички други българи по света, са легитимна и много стойностна част от съвременната българска нация. Тази наша българска нация се превърна във “флуидна нация” и се “разтече” по света, вследствие процесите на глобализация.

И други европейски нации след 1989 година се превърнаха във “флуидни” – например полската нация, но никой в Полша не престава да счита поляците, живеещи в САЩ и Канада или другаде, за свои сънародници.

България днес се простира на пет континента и само в това си качество може да оцелее като пълноценна модерна нация.

Бъдещето на Родината ни зависи пряко от активното включване на максимален брой българи, пребиваващи в чужбина, при провеждане на парламентарни избори в България.

Парламентарното мнозинство на разпуснатото вече 42-po Народно cъбрание осуети възможността за гласоподаване по интернет.

Сега на тези избори не можем да гласуваме по интернет, съгласно действащия Изборен кодекс, приет от 42-то НС. След 5 октомври т.г., в новоизбраното 43-то Народно cъбрание трябва да бъдaт положени усилия за подoбряване на изборното законодателство и този кодекс да се промени, защото ние имаме нужда от изборно законодателство, разработено и прието с хоризонта на глобалния свят, в който живее днешната българска нация.

За да може да се реализира съвременна демокрация ON LINE, която да вдигне България на крака и да я превърне в достойна част на съвременния свят с усилията на всички българи, където и да се намират те по света, трябва на тези предстоящи предсрочни парламентарни избори да има максимално висока избирателна активност, както в България, така и в чужбина.

Само с висока избирателна активност може реално да се намали процентният дял на “твърдите избирателни ядра” на политическите партии, които отхвърлиха в 42-то НС електронното гласуване.

Бъдещото 43-то НС трябва да допълни Изборния кодекс с въвеждане на възможност за интернет гласуване, ако не за всички българи, то поне за тези, които живеят извън страната.

Призоваваме всеки да отиде да гласува на 5 октомври т.г. и със своя глас да допринесе за увеличаване на избирателната активност.

В Северна Америка на миналогодишните извънредни парламентарни избори бяха разкрити рекордно малко секции – 11 в Щатите и 4 в Канада. Това бе и една от причините за ниската избирателна активност тук. В тези 11 секции в Щатите (Атланта, Бостън, Вашингтон ДС, Дес Плейнс, Лос Анджелис, Ню Йорк, Олбани, Сейнт Питърсбърг, Сънивейл, Форт Лодърдейл, Чикаго), са гласували 3431 българи, а в секциите в Канада (Брaмтън, Монреал, Отава, Торонто) 1256 българи, имащи право на глас.

ЦИК, със свое Решение № 686-НС от 14 август 2014 г., определи местата за гласуване в изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г. извън страната.

В САЩ избирателните секции са увеличени с още 2 – в Лас Вегас и в Брумол-Филаделфия, а за Канада остават същите секции.

Наложително е да се подават заявления за гласуване до ЦИК. Това трябва да стане не по-късно от 09.09.2014 г., чрез писмено заявление по образец, подписано саморъчно и подадено лично или изпратено по пощата чрез писмо до Консулските представителства, или чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия, www.cik.bg, като тази възможност вече е активирана.

Съгласно сега действащия Изборен кодекс, за дадено населено място извън България, при наличие на не по-малко от 40 избиратели, които са подали заявление за гласуване, ще бъде образувана избирателна секция.

Призоваваме масово да се подават заявления за гласуване. Само тогава ще има основание да се разкрият нови избирателни секции и да се улесни гласуването.

Днес България повече от всякога има нужда от пълната подкрепа на всички български граждани, в която и точка на света да се намират те.

Да, ние сме тук – в САЩ и Канада, установили сме се и някои от нас няма да се върнат да живеят в България, но там са останали децата или родителите ни, братя, сестри и приятели. Всички те никога няма да престанат да ни считат за свои роднини и сънародници.

Човек е щастлив тогава, когато Родината му не го забравя, и където и да пътува или живее, може винаги да се върне и да почете корените си, и да бъде добре дошъл!

С твоя глас България може да стане стабилна европейска страна!

Когато има висока избирателна активност, реално ще може да се противодейства на задкулисните игри, купуването на гласове и контролирания вот. Това е единствената реална политика, която може да противодейства на купения вот. Когато не гласуваш, означава, че подкрепяш тези, които искат да запазят статуквото, тези, които с купения вот искат случайността да определя бъдещето на България.

Отивайки до избирателните урни, на хиляди километри от България, в Северна Америка – САЩ и Канада, ще бъде само доказателство, че ние – напусналите Родината, милеем за нея и искаме нейния просперитет!

Призоваваме Ви да се регистрирате, не по-късно от 09.09.2014 г., за предсрочните парламентарни избори за 43-то НС на България и да гласувате на 5 октомври 2014 г.!

 

Инициативен комитет “Висока избирателна активност”:
Калифорния; E-mail: [email protected]; Тел.: 707-812-4333

 

One Comment »

 • Виктор said:

  Мисля, че е важно да се чуят и причините поради които българите чужбина не подават декларации за гласуване и не гласуват.
  На първо място декларацията за гласуване изисква споделяне на много лична информация, като адрес в България, и в чужбина, име и ЕГН (рожденна дата) и личен телефон за връзка. Тази информация се изнесе на всеобщо обозрение в Интернет от ЦИК миналата година. Никой не понесе наказание за това вопиющо нарушение на правата на гражданите. Аз не желая моето семейство в Америка или в България да бъдем мишена за телефонни измами или такива с кредитни данни. Освен това такава база данни попаднала в ръцете на организираната престъпна група наричаща себе си български политически елит може да се използува за сплашване, преследване или манипулиране в полза на съществуващите политически партии. Така най-добрите намерения могат да поткрепат една престъпна система изсмукваща силите на Родината ни.
  Второ.
  Аз просто не виждам за кого да гласувам. Знам, че ако не гласувам в процентно отношение ще подкрепя партиите. Но не смятам, че това е основание да гласувам за който и да е. В момента в България няма представена нито една идея или стратегия, която да си заслужава вниманието на интелигентен гласоподавател. В същност реално няма никакво значение кой ще вземе надмощия на изборите, защото няма нито една група в България достатъчно силна за да се противопостави на раздиращите страната ни чужди интереси. Всяка една от политическите партии спечелила изборите или даже коялиция от политически партии след изборите ще изпълнява единствено ролята на треторазреден мениджър в процеса на ограбване на държавата и безогледната експлатация на българските човешки и природни ресурси. Искам да бъда разбран добре. не, че в България няма групи които стоят зад достойни идеи. Просто те са слаби и абсолютно неподготвени. Това са групи от благородни и мислещи индивиди без никакъв опит нито в политическата, нито във финансовата, нито във военната дейност. Като такива те са абсолютно неспособни да постигнат нищо за България. В най добрия случай съдбата им е да се адаптират към съществуващата система и да се конформират по нея. Считам, че във всички политически партии има достойни хора, които обаче са безсилни да изменят нищо и затова се концентрират на собствената си изгода и егоизъм.
  Съществуващия закон не може да спре емигрантите да гласуват. Ситуацията обаче е такава, че гласуването просто изглежда безсмислено.
  Ако инициативния комитет се концентрира на намиране на смисъл и перспектива за участия в политическия процес в България за българските емигранти, то той ще е много по успешен в повишаване на избирателната активност, както на българите в чужбина, така и на тези в самата България.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.