Home » Авторски страници

Британски журналисти за случая “Кобляков” и използването на Интерпол за политически преследвания

2014.09.27 Няма коментари
Spread the love

В престижния The Frontline Club в Лондон британски журналисти, правозащитници и задържаният в България дисидент Николай Кобляков, чрез онлайн връзка, обсъдиха начините, по които Русия използва Интерпол за преследване на политически противници.

10708255_10204193953266398_1148536088_n-650x432

“Мисля, че след като опозицията в Русия е почти унищожена, сега се търсят начини да се уязвят и руснаците, които живеят в чужбина и подкрепят опозиционни движения. Затова не само аз съм в списъка и не само за мен е опасно да се посещават държави като България.” Това каза френско-руският дисидент и социален предприемач Николай Кобляков, в рамките на дискусията* в лондонския The Frontline Club, която се проведе вчера вечерта.

“Сега, когато руският режим е истинска заплаха за Европа, европейската общност трябва да действа заедно, за да запази целостта на своите граници”, каза още Кобляков, който беше включен в дискусията в The Frontline Club с онлайн връзка от България. Той сподели, че има ясното намерение да продължи своята борба като политически активист и социален предприемач, за да помогне за просперитета на Европа и за промяната на ситуацията в Русия.

The Frontline Club  е един от най-големите медийни клубове в Централен Лондон, където редовно се събират журналисти от водещи британски медии, както и чуждестранни кореспонденти. Темата на тазседмичната среща беше провокирана именно от положението на Кобляков, който бе задържан в България с червена бюлетина на Интерпол на 29 юли т.г. и месец по-късно бе отправено искане за екстрадиция му от властите на Руската Федерация.

По време на събитието участниците обсъдиха начините, по които Интерпол се използва за сплашване и екстрадация на политически противници и дисиденти от страни като Русия.

Според главния политически коментатор на Daily Telegraph Питър Обърн е напълно възможно хора като Николай Кобляков и останалите руски дисиденти, за които e отправено искане за задържане чрез червена бюлетина на Интерпол, да бъдат използвани от Русия като разменна монета за екстрадирането на терористи от нейна територия.

“Много бих искал главният секретар на Интерпол Роналд Нобъл да обясни защо Интерпол позволява системата да бъде компрометирана в особено големи мащаби, даващи възможност да бъдат разрушавани животите на хора, за които е ясно, че не са престъпници. Той обаче така й не отговаря на моите въпроси, задавани многократно”, заяви Питър Обърн.

“Колективни организации като Интерпол не могат да бъдат реформирани без желанието и участието на Русия”, посочи Ийва Марюка Хейкила от лондонската правна кантора Nine Bedford Row. “В тези организации решенията се взимат от представители на самите държави членки. И в този смисъл, пускането на червена бюлетина не се решава в Лион, а в Москва”.

В коментар за настоящата ситуация в Русия и възможността невинни хора да стават жертва на преследване журналистът Дейвид Сатър подчерта, че тези, които разполагат с властта, управляват правораздавателната система в Русия с цел да завладеят имуществото на други хора. “Това е процес, който набира сили в Русия, и тези проявления са симптоми на все по-осезаемата липса на върховенство на закона в страната”.

За случая “Кобляков” бившият кореспондент в Русия Сатър каза още, че ако България се съгласи да екстрадира френско-руския дисидент в Русия, при условия, при които много други държави не биха се съгласили, това би повдигнало много въпроси за зависимостта на българските институции.

В дискусията взеха участие също Либи МакВей, директор на правния отдел на правозащитната организация Fair Trials International, която даде още примери за използването на системата на Интерпол за преследване на невинни хора. Както и българският журналист и политически активист Николай Стайков, който разказа за настоящата политическа ситуация на страната и мястото и в отношенията между Русия и ЕС.

 

Павлина Радославова

————————————————————————————————————————

* Дискусията се предаваше онлайн в реално време. Видеозапис от нея може да бъде видян по-долу.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.