Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Зам. министър Катя Тодорова ще отговаря за изборите в чужбина

2014.08.18 Няма коментари
Spread the love

Трима заместници ще има новият външен министър Даниел Митов. Както и три основни задачи по време на своя мандат

Даниел Митов и неговите заместници. Снимка: КРОСС

Даниел Митов и неговите заместници на днешния брифинг. Снимка: КРОСС

Новият външен министър Даниел Митов обяви днес на пресконференция основните задачи на МВнР през мандата на служебното правителство, информира пресцентърът на Външно. Това са организацията на изборния процес в чужбина, номинацията на Кристалина Георгиева за еврокомисар и подготовката на България за председателството на ЕС през 2018 г. Митов представи на брифинга и екипа си.

Трима заместници ще подпомагат работата на външния министър – Катя Тодорова, Валентин Порязов и Румен Александров. И тримата заместник-министри са преминали през всички йерархични нива в министерството и имат безспорен опит и авторитет не само в институцията, но и сред нашите чуждестранни партньори – заяви при представянето им Митов.

Посланик Катя Тодорова ще отговаря за организацията на изборите за Народно събрание в чужбина, ще контролира дейността на дирекции „Консулски отношения”, „Международно право” и „Права на човека”. Тя е дипломат от кариерата, започнала е своя професионален път в МВнР през 1992 г. и оттогава постепенно се издига до директор на дирекции “Международно право” и “Права на човека”. От 2002 г. е заместник-министър на външните работи. Тодорова е била посланик на България в Кралство Мароко в периода 2005-2010 г., след което – главен инспектор на МВнР и посланик за специални поръчения.

Посланик Валентин Порязов ще отговаря за двустранните отношения, политическите въпроси, участието на България в международните организации. Той също е дипломат от кариерата, изкачвал се постепенно в служебната йерархия – от стажант-аташе до посланик, каза министър Митов. Валентин Порязов е работил в различни дирекции на МВнР, бил е политически директор на МВнР и посланик на България в Кралство Нидерландия и Кралство Дания.

Румен Александров е третият заместник-министър в екипа на Митов. Той ще отговаря за европейските въпроси. Неговата кариера също започва във Външно министерство, в дирекция „Европейска интеграция”, преминава през работа в българското посолство в Рим, след което отново работи в дирекция „Евроинтеграция”, откъдето заминава в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел през 2008 г., където заема отговорната позиция на заместник-постоянен представител в КОРЕПЕР 2 – заяви при представянето му външният министър. След завръщането си от Брюксел Александров е директор на дирекция „Политики и институции на ЕС”.

Владимир Миланов поема поста началник на Политическия кабинет. Той е завършил е СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Публична администрация” и имал много добър опит в тази сфера. В  продължение на няколко години е работил в Комисията за контрол на специалните служби.

Като основна задача на своя екип и МВнР като цяло министър Митов посочи организацията на изборния процес в чужбина. Заместник-министър Тодорова е председател на Вътрешноведомствената комисия, която ще организира изборния процес в чужбина. Тя ще поддържа постоянен контакт с ЦИК, с българските общности извън страната и ще дава указания на задграничните мисии. Митов обясни, че вече са предприети първите стъпки, така както изисква Изборния кодекс, проведена е и първата среща на ръководството на комисията с ръководството на ЦИК. Следващата седмица ръководството на комисията ще даде пресконферения, на която ще изнесе подробна информация по започналата вече подготовка и предстоящи стъпки в организацията на изборите за 43-то Народно събрание извън страната.

Подкрепата за номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат като член на Европейската комисия и за Върховен представител по общата външна политика и политика за сигурност също е сред приоритетите на екипа на новия министър. “Ние вече работим по реализацията на тази цел, в координация сме с нашите партньори от ЕС”, посочи той и допълни, че в рамките на състоялия се в петък извънреден Съвет „Външни работи” е провел много двустранни разговори по темата.

Сред задачите на МВнР в рамките на служебното правителство ще бъде и подготовката на България за председателството на ЕС през 2018 г. Тази подготовка вече е започнала със заповед на предходното ръководство на МВнР. В рамките на министерството е създадена вътрешноведомствена работна група, която трябва да изготви пътна карта за подготовката на Председателството, да разглежда въпроси и да прави предложения, свързани с кадровото и бюджетно обезпечаване на това Председателство.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.