Home » Избрано

Два милиона българи са дали рушвет тази година

2014.08.31 Няма коментари
Spread the love

Проучване на Центъра за изследване на демокрацията показва, че над 70% от населението на България са готови да дадат рушвет, за да решат проблемите си

.

Снимка: Samokovest.com

Снимка: Samokovest.com

Близо 2 милиона българи са дали пари, подаръци или някакви услуги на чиновник или друг служител в обществения сектор, показва проучване на Центъра за изследване на демокрацията.
България е по-корумпирана от всякога, се казва в анализа на Центъра, чието проучване показва, че през последната година корупцията надвишава всички досегашни данни от 1999 г. насам. В проучването се уточнява, че по-голямата част от тези рушвети са били поискани или подсказани по един или друг начин.

Друга тревожна статистика – над 70% от населението признават, че са склонни да участват в корупционна сделка. Половината са категорични, че именно чрез рушвет биха решили даден проблем с администрацията. Другата половина твърдят, че биха го направили само в крайна нужда.

Почти цялото пълнолетно население очаква чиновникът да си поиска нещичко за свършената работа. 94% от гражданите са именно с тази нагласа. Заключението на изследването е, че при това положение корупцията вече трайно бележи отношенията между граждани и администрация. И че се превръща в допълнителен неписан данък.

Източник:  Рozicia.eu

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.