Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Среща на Даниел Митов с председателя на Асоциацията на българите в Украйна

2014.08.25 Няма коментари
Spread the love

zx450y250_825912България е наясно, че българската общност в Украйна е пряко засегната от продължаващата криза в страната. Следим с внимание развитието на събитията, като очакваме подобряване на положението на българите в Украйна и гарантирането на техните права, включително и за статута на българския език на регионално ниво. Това е заявил днес министър Даниел Митов на среща с Антон Кисе, председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада, информира пресцентърът на Външно министерство.

От своя страна, Антон Кисе е подчертал, че независимо от смените на правителствата, българската общност в Украйна винаги е усещала силна морална подкрепа от страна на българската държава. Доказателство за това е и възможността за поддържане на постоянна връзка с Министерството на външните работи, казал Кисе.

Двамата са изразили надежда на предстоящите на 26 август разговори в Минск между президентите на Украйна и Руската федерация да бъде намерено политическо решение на кризата. Русия трябва да се яви като конструктивен фактор за постигането на траен мир, посочил министър Митов.

В същото време ЕС и България очакват да видят от украинските власти политическа воля за провеждането на реформи. Готови сме да окажем необходимата експертна помощ. Българската страна притежава както положителен, така и отрицателен опит, натрупан по пътя на евроинтеграцията, който може да бъде полезен на Украйна, заявил още Даниел Митов.

Външният министър напомнил известната позиция на България в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Антон Кисе определил като спекулации твърденията, че представители на българската общност в Украйна подкрепят действията на сепаратистите.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.