Home » Авторски страници, българи зад граница

Апел на дружество “Св. св. Кирил и Методий” – Болград, Украйна

2014.08.04 Няма коментари
Spread the love

Дружеството на бесарабските българи “Св. св. Кирил и Методий” от град Болград, Украйна, се обръща с апел за помощ, който публикуваме по-долу.

1

2

Уважаеми дами и господа! Скъпи сънародници! Родолюбци!

Обръщаме се към Вас с молба да подмогнете финансово и материално дейността на Дружеството на бесарабските българи «Св.Св.Кирил и Методий» – от началото на 1982 г. инициатор и активен участник на българското възраждане в Бесарабия. Една от основните ни цели и задачи е да възвърнем на град Болград неговото предишно значение на културен център на бесарабските българи, какъвто е бил той през миналия век, когато тук е имало българска гимназия със своя печатница, драматически театър, издавали са се български вестници, учебници, книги и т.н. Мислим, че в България не забравиха, че бесарабските българи, много от които са възпитаници на прословутата Болградска гимназия, са допринесли за свободата на България, за нейното възстановяване и за нейното Възраждане.

В Украйна върви сложен политически процес: има «сили» – провокатори да използват българите и гагаузите в гражданската война в Украйна. Ако България не си промени радикално отношението към украинските българи, не трябва да се правят илюзии, че бесарабските българите ще оцеляват вечно. Никакви епизодични помощи, филмчета и букварчета няма да ги спасят, ако България не промени коренно политиката си към тях. Основните цели и задачи на дружеството «Св.Св.Кирил и Методий» е това съхранение и развитие на националните ценности на етническите българи в Украйна. Вашата помощ е необходима за решаването на въпроса да спасим от асимилация и приобщим към родната култура българско население не само в Бесарабия, а в цяла Украйна (и не само българското население).

Наши конкретните предложения и молби:

1. Възстановяване на статута на Болградската гимназия.

2. Необходима е инициатива от селските общини в България да станат побратими със селата в Бесарабия. Установяване на културно-икономическите връзки на бесарабските села с българските побратими.

3. Необходимо е българско издателство в Болград, което да осигури издаването на вестник и списание, учебна и художествена литература на българския език, миниум да се създаде вестник на български и гагаузки езици, да има при нас кореспондент от българските медии.)

4. Необходимо е транспортно средство – микроавтобус.

5. Желателно е теле-, радио- студио на български език: осигуряване на жителите на Болградския район и извън него с достъпни съвременни средства за връзки – с пълен спектър на интерактивни мултимедийни услуги – телевизия, видео връзка, интернет. (Създаване на съвместни предприятия за интерактивни мултимедийни услуги). Финансови средства на заплата за екип, който да подготвя български теле-радиопредавания в Болградския район и орг. техника за офиса на дружеството – компютър, принтер и т.н.).

6. Откриване на туристическа агенция (или представителство на българска туристическа фирма).

7. Да се създаде бизнес-информационен център за съдействие в създаването на съвместни предприятия, обществени организации с България, Румъния, Молдова (Тараклия, Комрат), представителства в град Болград.

Финансова помощ ще ни позволи да спасим от асимилация и приобщим към родната култура българското население в Бесарабия.

Ще Ви бъдем благодарни за всякаква оказана от Вас помощ.

С уважение,

Дружество на бесарабските българи «Св.Св. Кирил и Методий»
гр. Болград, Украйна

3.08.2014 г.

Одеса допреди трагичните събития от 2 май т.г. Снимка: Дружество "Св. св. Кирил и Методий" - Болград

Одеса допреди трагичните събития от 2 май т.г., когато загинаха десетки и бяха ранени стотици жители на града. Снимка: Дружество “Св. св. Кирил и Методий” – Болград

————————————————————————————————————————————-

Бел.ред.: Бесарабските българи, и в частност – дружество “Св. св. Кирил и Методий” в Болград, са се обръщали неведнъж към българските институции и българските управляващи за помощ. В тяхно писмо по времето на кабинета “Борисов” например – до българския президент, премиера, външния министър, председателя на Народното събрание по това време, и до Държавната агенция за българите в чужбина, се казва:

“Не еднократно сме поставели въпросите за правата на бесарабските българи още от времето на СССР и пред Украйна, както и пред официални лица на България.
В Украйна върви процес на демократизация на обществото, тя заявява желание да се интегрира в ЕС, подписа и ратифицира практически всички договори за защита на правата на националните малцинства. Украинското общество минава на път за признаване на принципи, на които се градят етно-политическите отношения. Законодателството на Украйна предоставя на националните малцинства най-широки права, закрепени в Конституцията на Украйна и др. Закони за националните малцинства. Обаче практиката е друга. В местните и областните органи на властта от края на 80-те години от миналия век и досега си има още «деятели», които продължават да са противопоставят на интересите на националните малцинства и запазване на самобитността на населението на Бесарабия. Днес българската държава трябва да се обърни с лице към българската диаспора в Украйна. За нас, като българи вълнува ни, че днес вече е много засилен асимилационният процес. […]

Кога Р. България си каже думата по проблемите на бесарабските българи? Кога България ще има закон за опростяване на получаване българско гражданство за бесарабските българи?, (вид на жителство???). Днес около 70 държави имат с Украйна безвизов режим. Р. България проявява недалновидна политика към бесарабците.

Уважаеми господа, Обръщаме се към Вас с молба да подмогнете да направи усилия официална България да възвърнем на град Болград неговото предишно значение на културен център на бесарабските българи, каквото е бил той през миналия век, когато тук имало българска гимназия със своя печатница, драматически театър, издавали са се български вестници, учебници, книги и т.н.”

Целият текст на това писмо може да се прочете тук  –  Б-Апел Р.България

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.