Home » Авторски страници, Е-Списание

Дупки в небето или за невидимите технологии, които променят света

2014.06.21 Няма коментари
Spread the love

“Дупки в небето”. Документален филм за HAARP, направен преди години, който си струва да се види и днес

UntitledФилмът “Дупки в небето” съдържа интервюта с учени, работили или работещи за HAARP, както и с други американски специалисти и екоактивисти.

Технологията, която е разработена и действа чрез съоръженията на HAARP, позволява повдигане на част от земната йоносфера, т.е. тя може да предизвика за известно време създаването на “дупки в небето” и да промени йоносферната плътност. Тя позволява поддържането на по-добри условия за комуникация със сателити и с подводници, както и създаването на електромагнитни и друг вид нови оръжия. Позволява изследването на подземни пластове за съдържание на газ и нефт. Може да предизвика изкуствено земетресения, изригвания на вулкани, други природни катаклизми, модифициране на климата. Може също така да влияе на настроенията на хората, на тяхното състояние и кондиция, както и на състоянието на всички живо и не живо на Земята.

Според някои от интервюираните във филма програмата HAARP е наземно базирана технология на програмата “Звездни войни”, която официално бе закрита от американския Конгрес, но едва ли е най-важното. Важното е, че тази технология е в състояние да се намеси директно във всяка точка от земната атмосфера и земната повърхност чрез мощни излъчвания от радиотрансмисери на много ниски или много високи честоти. Да предизвика изкуствено атмосферни и климатични аномалии. Че може, в крайна сметка, да се намесва в и да застраши сложния енергетичен и всякакъв баланс на Земята и на нейната защитна обвивка.

Целите, за които се използва подобни програми и технологии, далеч не винаги са публични. За подобни програми обикновено най-много знаят военните. Заради възможностите, които предлагат, такива проекти обикновено са тайни, в голяма степен, и стратегически. Но както например технологията за използването на енергията на атомното ядро, чрез която бяха изобретени атомните бомби и ядрените централи, доведе до огромни беди, освен до ползи – така и технологиите, които могат да влияят на климата на планетата и на атмосферните процеси, са нож с две остриета. Един твърде важен нож, който едва ли трябва бъде оставен само в ръцете на военните. Дори в демократичните страни, да не говорим за недемократичните такива.

Интересно е, че на фона на това, което може да се извършва чрез технологията и съоръженията на програмата HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) и други подобни технологии, почти никой не коментира официално това твърде вероятно, но невидимо влияние в атмосферните и климатични процеси, засягащи живота на всички. Върти се старата теза за глобалното затопляне и за това, че климатичните аномалии щели да се засилват. Но дали само замърсяването на земната атмосфера, започнало с индустриалната ера и продължаващо интензивно и днес, което със сигурност има своя дял, е виновно за видимите вече климатични промени и зачестили катаклизми в различни географски зони на планетата?

Има сведения, че подобни на HAARP съоръжения са изградени и в Русия, Китай, Индия, но изграденото в Аляска, САЩ, близо един от магнитните полюси на Земята съоръжение, изглежда е най-мощното. И макар, че за това, което се случва като опити и развитие на програмата HAARP, не се знае достатъчно, а за съоръжения от подобен тип, изградени в други страни, се знае още по-малко или почти нищо – и това, което се знае, е достатъчно, за да престанем да си говорим само за т.нар. глобално затопляне и за това, че нищо друго не можело да се направи, освен да сме по-готови за посрещането на различни природни бедствия и климатични аномалии като за някакъв едва ли не естествен процес.

Природни бедствия и катаклизми разбира се винаги е имало на тази планета и винаги ще има, но ако вече от години има разработена и действа технология, която чрез излъчването на мощни сигнали с много висока или много ниска честота може да повдига части от йоносферата, да предизвиква промени в климата, да служи за военни или за други цели, чийто странични ефекти, така да се каже, са глобално значими – за тези ефекти, които действат невидимо, не само, че трябва да се знае повече и да се говори повече. А трябва може би просветеното човечество, ако въобще има такова, и световното обществено мнение, ако въобще има такова, да престане да гледа на подобни теми и въпроси като на някаква “екзотика”. И да се опита да извърши може би някакъв граждански натиск над правителства и политици, от които зависи начина, по който се използват подобни технологии.

Разбира се и всички онези специалисти, имащи отношения към темата – физици, астрофизици, климатолози, метеоролози, геолози, биолози и пр. – не би трябвало да си затварят очите за възможностите ефекти на подобна технология върху климата, атмосферните процеси, живата и неживата природа, когато правят своите анализи, прогнози и публични обяснения включително. Или, най-малкото, би трябвало да знаят за тези ефекти.

Защото е много изкусително, вероятно, каквито и да са атмосферните условия, да направиш така, че да имаш добри радио връзки със своите подводници в еди кое си море или океан, и връзката със сателитите, които използваш, винаги да е добра. Също така е много изкусително, вероятно, да можеш чрез изпращането на определени сигнали с определена честота да определиш къде точно под земята има нефт или газ, понеже различните вещества имат различна резонация към тези сигнали. Още по-изкусително е вероятно, да можеш да направиш така, че да блокираш съоръженията или комуникациите на някой военен кораб примерно или на друго съоръжение, или да въздействащ невидимо на съзнанието на живата военна сила на противника. Да разстроиш комуникациите на този противник, а твоите да остават в изправност. Изкусително е сигурно и това някои учени или военни, или управници, да се почувстват примерно като демиурзи, от които зависят процеси и енергии, които доскоро не са били подвластни на подобно човешко технологично въздействие.

Но каква ще е цената на този голям технологичен напредък и на съпътстващите го технологични удобства? Цената и на едно заблуждавано, в някакъв смисъл човечество, което изглежда още не е разбрало, че трябва да пази, а не да нарушава сложния естествен баланс, заради който въобще е станал възможен животът на тази планета? Учени, участвали в създаването на програмата HAARP, които после са се оттеглили от нея, предупреждават за опасностите и неизвестностите, които крие развитата с тази програма технология.

И макар че участващите в този документален филм учени, които работят за тази програма в момента на създаването на филма, не споделят подобен скептицизъм, а твърдят, че няма или почти няма нищо страшно – зрителят сам може да си направи извода, след като изгледа и чуе всичко казано, дали рисковете при подобна технологичната игра с природата са нещо, което трябва да бъде оставено само в ръцете на тези, които могат да я използват. Или за подобни неща трябва да има повече информация и реакции на т.нар. гражданско общество/общества.

За не се стигне някой ден, след продължаващите опити с все по-мощни лъчи, излъчващи определени много високи или много ниски честоти в различни точки на земната обвивка, до някой “естествен” голям катаклизъм, за който дори учените, работещи в момента в програми като HAARP, не са могли да предвидят. Катаклизъм, подобен в нещо на мита или преданието за един потънал континент, на който имало много толкова развита човешка цивилизация, че тя успяла сама да се унищожи. Или дори само до по-чести природни бедствия в разни краища на света, част от които може да са били предизвикани изкуствено, като “колатерални щети” от някакви опити, или пък заради някакви скрити битки между едни или други страни, разполагащи с технологии, подобни на тази, която се използва в HAARP. От т.нар. климатични оръжия, които имат това предимство, че няма нужда да си признаваш за тях.

През 1976 г. САЩ и още 16 държави подписват споразумение да не се използва модифицирането на климата за военни цели. Днес технологията, чрез която може да се случи подобно модифициране, е много по-развита и мощна, но не е ясно дали това споразумение се спазва. Във всеки случай т.нар. обикновени хора, обикновените граждани на планетата не могат да знаят на практика дали то се спазва или не. Те трябва да се доверят на управляващите ги политици, че всичко е примерно заради глобалното затопляне. Те не могат да знаят, дали когато ги сполети земетресение или изригване на вулкан, или нетипични за техния географски пояс валежи или суши, или други климатични явления, дали това е плод на естествени процеси или е било провокирано от изкуствени технологични намеси в тези процеси. Да не говорим, че възможностите на тази технология за въздействие на атмосферата, климата и живота на Земята един ден би могла да попадне и в ръцете на терористи.

———————————-

Бел.ред.: Филмът е на английски, със субтитри на български. В края текстът на български съдържа не само превод, но и допълнителни коментари, които не се съдържат в оригинала и не са изказвани като послания или коментари в този филм.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.